Markalardan ve şirketlerden ne bekleniyor?

Hakan OKAY
Hakan OKAY Helikopter Bakışı hakanokay@hakanokay.com

Değişen pazar ve rekabet koşulları müşterilerin marka ve şirketlerden beklentilerini de artırmaktadır. Ürünlerin rakiplerden daha kaliteli veya fiyatlarının rakip ürünlerden daha uygun fiyatlı olması pazarda başarılı olmak ve rekabet avantajı sağlamak için artık yeterli değildir. Tüketiciler veya kurumsal müşteriler, markalardan veya şirketlerden daha fazlasını beklemektedirler.

Kuşkusuz, beklentilerin üst sınırı yoktur, ama bazı şeyler var ki, bunlar olmadan da başarılı olmak çok zordur. Şöyle bir konulara bakacak olursak;

Consistency (Tutarlılık): Tüketici tercih ettiği markanın tutarlı işler yapmasını ister. Üretmiş olduğu ürünlerle, şirketin genel tutumu tutarlı olmalıdır. Her yapılan iş, proje, reklam veya sponsorluk bir mantık zinciri oluşturmalıdır. Tüketicinin algısında, üretici şirketin üretim yaptığı yerden, satıldığı noktaya kadar veya reklamındaki mesajdan, üretim dışındaki sosyal faaliyetlerine kadar bir tutarlılık içinde olması gerekmektedir. Tüketicinin gözünde tutarlı davranmayan şirketlerin, ürünlerinin de zaman içinde tercih edilmediği bilinmektedir.

Credibility (Güvenilirlik): Üretici şirket, tüketici için güvenilir bir şirket olmalıdır. Tüketicinin algısında güvenilir ve inandırıcı bir şirket olmak için, uluslar arası veya Türkiye’de verilen bazı sertifikaları almakta ve bunları duyurmakta fayda vardır. Türk Standartları Enstitüsü (TSE),  International Organization for Standardization (ISO), International Ecological Certificate (EKOTEX) ve buna benzer sertifikalara sahip üreticiler, tüketici tarafından güvenilir şirket olarak değerlendirilirler. Bu belgelerin veya sertifikaların amblem veya logolarının, ambalaj, şirket yazışmalarında kullanılan antetli kağıtlarda, tabelalarda, yani tüketiciye duyurulacak yerlerde kullanılmasında fayda vardır. Buna benzer kalite belgeleri olmasa bile, üretim yapılan tesislerin belli bir kalite standardında ve hijyenik olması gerekmektedir. Ayrıca, ürünün ambalajının üzerinde veya ürünün broşüründe yazılan özellik veya faydalar tamamen gerçek olmalıdır. Güvenilir şirketlerin üretmiş olduğu ürün ve hizmetler pazarda daha başarılı olur.

Creativity (Yaratıcılık): Tüketici, şirketlerin bir takım yenilikleri ve değişiklikleri kendilerinden önce düşünmelerini ister ve yaratıcılık bekler. Yenilikler her zaman ilgi çeker. Yeni tasarımlar, inovasyon, modanın veya yeni trendlerin uygulanması tüketici üzerinde olumlu etki yaratır. Yaratıcı olmayan, kendini yenilemeyen markalar ve ürünlerin, zamanla pazarda satışları düşer. Geliştirilmiş, yenilenmiş, faydası arttırılmış veya kullanımı kolaylaştırılmış ürünler, her zaman tüketici tarafından tercih edilir.

Connection (Bağlantı): Üretici şirketlerin tüketici ile bağlantıda olmaları, tüketicilerin şirket veya markaya olan bağlılıklarını arttırtır. Şirket tarafından aranılmak, ürün veya hizmetler hakkında memnuniyet veya şikâyetinin sorulması, tüketicinin markaya sadakatini sağlar.  Şirketin, tüketicinin özel günlerinde (Doğum günü, evlenme yıl dönümü… vs.) bir tebrik kartı veya minik bir hediye göndermesi tüketicinin gözünde markayı veya şirketi çok değerli kılar.

Competencies (Yetenek): Üretici şirketlerin değişik yeteneklerini ortaya koyarak, pazarda etkin promosyonlar veya tanıtımlar yapması, etkin kampanyalar düzenlemesi ve tüketiciye ulaşmak için değişik yolları denemesi, başarılı sonuçlara ulaşmak için gereklidir. Klasik pazarlama sınırları içinde kalmak, pazar dinamiklerini takip etmemek ve bir takım yeniliklerden uzak kalmak, markanın veya şirketin gerilemesine neden olur. Sürekli değişen hızlı dünyamızda tüketicinin de yaşam biçimi değişmektedir. Bu değişime ayak uyduran şirketlerin ürünleri, tercih edilecek ve gelecekte var olacaklardır.

Bütün bu kavramlar, tüketicilerin veya kurumsal müşterilerin, marka veya şirketlere bağlılıklarını sağlamaktadır…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Müşteri intikamı 10 Haziran 2019
Müşteriyi tanımak 18 Mart 2019
Dijital izler 10 Mart 2019
Dağıtım kanalları 02 Ocak 2019