Merkez dişini gösterdi

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Geçtiğimiz hafta kurdaki hareket adeta baş döndürdü. Haftaya 3.63 seviyesinden başlayan Dolar/ TL Çarşamba günü 3.94 ile tarihin en yüksek seviyesini gördü. Perşembe günü ise Merkez Bankası’nın hamlesiyle 3.77 seviyesine kadar geriledi. 

Salı günü yabancı para zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasaya 1.5 milyar dolar likidite sağlayan Merkez Bankası, bu hamlesinden sonra kurda rekorların devam etmesi üzerine Perşembe günü haftalık repo ihalesi açmadı. TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmaması likidite politikasında daha sıkı duruş anlamına geliyor. Bu sıkılaştırma ile piyasa yapıcı bankalar geç likidite penceresine yönelecek. Geç likidite penceresi faiz oranı %10. Merkez Bankası’nın ağırlıklı fonlama oranı ise %8.31. Yani TL’nin kaynak maliyetini artırmaya yönelik bir hamle. Bir bakıma faiz artırımı gibi düşünülebilir.

Kalıcı olarak işe yarar mı?

Türk Lirasının değer kazanması için içerideki siyasi gelişmelerin netleşmesi ve Merkez Bankası’nın negatif faizi pozitife çevirmesi gerekiyor.

Son enflasyon rakamları sonrası reel faizler negatife döndü. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek negatif reel faiz veren ülke olmamız TL üzerindeki kırılganlığı artıyor.

Ben 25-50 baz puanlık artışların kısa vadeli etki yaratacağını ve TL’de kalıcı bir kazanç sağlamayacağını düşünüyorum. Kur geçişkenliğinin etkisi ile enflasyonda yükselişin devam edebileceğini düşündüğümüzde, bence daha sert bir faiz artışı gerekiyor. Ancak faiz artışı çözüm mü bu da tartışılır.

Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası’nın işi oldukça zor. TL’deki değer kaybını durdurmak için faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide daha da yavaşlayacak. Merkez Bankası biraz geç kaldı. Kurun bu seviyelere çıkması engellenebilirdi.
Kurda geri çekilmelerde ilk destek 5 günlük ortalama olan 3.7650. Daha aşağıda ise 3.70-3.75 bölgesinde alım gelebilir. Yukarıda ise artık seviye vermek çok zor. Teknik analize göre 4.10-4.20 bölgesinde son zirve olabilir. Merkez Bankası ise bu seviyelerde kuvvetli bir faiz artışı yapabilir.

Bu yılın en gözde yatırım araçlarından biri 2016 yılındaki gibi gram altın olabilir. Çok kısa sürede 148 hedefine giden gram altın hem ons hem de kur tarafından destekleniyor. Trump’ın sert çıkışları sonrası ons altında görülebilecek yükseliş ve kurun bu bölgede kalması gram altını 155 TL seviyesine kadar götürebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017