Naylon fatura

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Sahte fatura, halk arasında “Naylon Fatura” olarak adlandırılmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde naylon faturanın kelime anlamı “Giriş faturası olmayan bir mal için alıcıya verilen ve birini harcama yapmış gibi göstermek amacıyla düzenlenen faturanın halk arasındaki adı” olarak açıklanmıştır.

Geniş tanımı ile sahte faturadır. Piyasada kullanılan, gerçek alışveriş karşılığı olmayan, vb. gibi hakiki bir işlem sonucunda düzenlenmeyen faturadır. Yasalarımıza göre naylon faturayı alan da veren de suçludur. (Vergi ve Muhasebe Sözlüğü Rüknettin Kumkale, Seçkin Yayınları, Mart 2014, 3. Baskı, Ankara) 
Sahte belge ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Yasasına göre çıkartılan 28 no.lu Genel Tebliğin “D. iade veya mahsup işleminin münhasıran inceleme raporlarına dayandırılarak yapılacağı durumlar” bölümünde “hukuki geçerliliğini sağlayan zorunlu ve yeterli unsurlara sahip olmayan belgeler “sahte belgeler”dir. olarak açıklanmaktadır. 

Bu çerçevede;
- Bir mal hareketi veya hizmet söz konusu olmadığı halde düzenlenen belgeler,
- Belge düzenleme yetkisi bulunmayanlar tarafından düzenlenen belgeler,
- Başkası adına bastırılıp kullanılan belgeler sahte belge olarak kabul edilecektir.

Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinin b. fıkrasının, 1 no.lu bendinin parantez içindeki hükmüne göre, “Sahte belge, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgelerdir.”
Mevzuatımızda gösterilen bu hükümler ve yargı kararlarındaki açıklamalar ile piyasada görülen olaylar ışığında naylon fatura ile ilgili şu tespitler yapılabilir.

- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmamasına karşın böyle bir durum varmış gibi gösterilen faturalar naylon faturadır.
- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmasına karşın verilen faturanın gerçekte bu mal veya hizmeti sunan tarafından düzenlenmemiş olması
- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmasına karşın verilen faturanın sahte olarak bastırılıp kullanılıyor olması
- Yetkili matbaalarda bastırılmayıp notere de tasdik ettirilmeyen faturalar naylon faturadır
- Gerçekte mükellef olmayan kişi veya kuruluşlar adına bastırılan faturalar naylon faturadır.

Sahte veya Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımında kasıt unsuru olup olmadığının, bilinmesi konusunda Maliye Bakanlığı tarafından 18 Haziran 2002 tarih ve 24789 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Kanunu’nun 306 Sıra Nolu Genel tebliği yayınlanmıştır.

Piyasada komisyon karşılığı fatura düzenleyen kişi ve kuruluşların bulunduğu bilinmektedir. 
Bu tip sahte faturalar, vergi incelemelerinde ve BA / BS form analizlerinde kolaylıkla tespit edilebilmektedir.  Kısa dönemde Katma Değer Vergisi ödemesinden kaçınmak için kullanılan bu tip sahte faturalar ile ilgili yapılan işlemler her halükarda tespit edilmektedir. Diğer bir anlatımla sahte fatura kullananların tespit edilmemesinin olanağı yoktur. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019