Naylon fatura

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Türk Dil Kurumu sözlüğünde naylon faturanın kelime anlamı “Giriş faturası olmayan bir mal için alıcıya verilen ve birini harcama yapmış gibi göstermek amacıyla düzenlenen faturanın halk arasındaki adı” olarak açıklanmıştır.

Geniş anlamı ile sahte faturadır. Piyasada kullanılan, gerçek alışveriş karşılığı olmayan, vb. gibi hakiki bir işlem sonucunda düzenlenmeyen faturadır. Yasalarımıza göre naylon faturayı alan da veren de suçludur. (Vergi ve Muhasebe Sözlüğü,3. Baskı, Rüknettin Kumkale, Seçkin Yayıncılık, Mart 2014. Ankara)

26.04.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “IV. Kdv İadesinde Ortak Hususlar /E. Özel Esaslar / 3.Sahte Belge Düzenleyen veya Kullananlar / 3.1.Sahte Belge Kavramı bölümünde” Sahte Belge; “Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesine göre sahte belge, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.

Bilindiği gibi, vergi uygulamalarında kullanılan belgelerin, geçerliliği belli edilen şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmelerine ve gerçeği aksettirmelerine bağlıdır.

hukuki geçerliliğini sağlayan zorunlu ve yeterli unsurlara sahip olmayan belgeler “sahte belgeler”dir.

Bu çerçevede;

1. Bir mal hareketi veya hizmet söz konusu olmadığı halde düzenlenen belgeler,

2. Belge düzenleme yetkisi bulunmayanlar tarafından düzenlenen belgeler,

3. Başkası adına bastırılıp kullanılan belgeler

sahte belge olarak kabul edilecektir.

Şeklinde açıklanmaktadır.”

Gene aynı bölümde; Bir belgenin sahte olup olmadığı belgeden hareketle yapılacak tespitlere bağlıdır. Buna göre;

- İnceleme dönemi veya incelemeye konu dönemlere ilişkin yoklamalar yapılmak suretiyle mükellefin gerçek bir faaliyetinin bulunup bulunmadığı (ilgili dönem mahalle muhtarı, site yöneticisi ve/veya çevredekilerin mükellefin eylem tarihindeki durumuna ilişkin ifadeleri vb.),

- Belgeye konu mal hareketinin gerçekte olup olmadığının fiili veya kaydi envanter ya da randıman incelemesi, karşıt inceleme ve tespit, nakliye, ödeme/tahsilat vb. kanıtlarla tespiti,

- Ticari ilişkisinin olup olmadığı hususu ve ticari ilişkide bulunduğu firmalar,

- Ortaklık yapısı ve ortaklara ilişkin analizler,

- Muhasebecisine yönelik tespitler,

- Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan, hakkında inceleme yapılanlara ve ticari ilişkide bulundukları mükelleflere ilişkin bilgiler,

- Sahte belge ticareti varsa komisyon geliri elde edilip edilmediği,

- Mükellefiyetle ilgili ödevlerin yerine getirilip getirilmediği,

gibi hususlar rapora bağlanmaksızın ya da tespit edilmeksizin bir belgenin sahte olduğu gerekçesiyle mükellef hakkında özel esaslar uygulanmaz.

Başkaca bir tespit bulunmamak kaydıyla, haklarında sadece ihbar veya şikâyet bulunan mükellefler özel esaslara tabi tutulmazlar.

Mevzuatımızda gösterilen bu hükümler ve yargı kararlarındaki açıklamalar ile piyasada görülen olaylar ışığında naylon fatura ile ilgili şu tesbitler yapılabilir.

- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmamasına karşın böyle bir durum varmış gibi gösterilen faturalar naylon faturadır.

- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmasına karşın verilen faturanın gerçekte bu mal veya hizmeti sunan tarafından düzenlenmemiş olması

- Gerçek bir mal veya hizmet alım/satımının yapılmasına karşın verilen faturanın sahte olarak bastırılıp kullanılıyor olması

- Yetkili matbaalarda bastırılmayıp notere de tasdik ettirilmeyen faturalar naylon faturadır

- Gerçekte mükellef olmayan kişi veya kuruluşlar adına bastırılan faturalar naylon faturadır.

Sahte veya Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımında kasıt unsuru olup olmadığının, bilinmesi konusunda Maliye Bakanlığı tarafından 18 Haziran 2002 tarih ve 24789 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Yasasının 306 Sıra Nolu Genel tebliği yayınlanmıştır.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019