Nesnelerin interneti evde, işte, yolda hayatı nasıl değiştirecek?

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Dünyanın en büyük teknoloji ve servis şirketlerinden Bosch, 15-16 Mayıs 2019 tarihinde Almanya’nın Berlin kentinde düzenlediği BoschConnectedWorld2019’da internet bağlantılı akıllı cihazların oluşturacağı geleceğin dünyasına ışık tuttu. 

Küçük bir basın grubu olarak Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young’la birlikte katıldığımız dev etkinlikte, “Nesnelerin İnternetinin” (Internet of Things/IoT) dünyayı nasıl değiştireceğini yakından gözleme imkanı bulduk.

BoschConnectedWorld2019’da, çalışmalar dört temel başlık altında sunuldu. Tarım, üretim, ev aletleri ve mobilite alanlarında Bosch ekiplerinin geliştirdiği çözümler, kaliteyi, esnekliği, emniyeti ve verimliliği artırıyor. Bunun yanı sıra stresi ve sorunları azaltıyor.

“Geçen yüzyıldaki başarı otomatik olarak bu yüzyılda başarıya taşımayacak”

Bu yıl altıncı kez düzenlenen BoschConnectedWorld2019’da, Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young sorularımızı yanıtladı:

Bosch kendisini nasıl yeniliyor?

1886’da kurulan Bosch 133 yaşında bir firma. Bosch, dünyada pek çok teknolojik gelişmeyi ilk kez bulan kuruluştur. Bu da Bosch’u başarıya taşımıştır. Ancak, şunu biliyoruz ki geçmiş yüzyıldaki başarımız, otomatik olarak bizi önümüzdeki yüzyılda da başarıya taşımayacak. Teknoloji çok değişiyor. Biz bu teknoljinin öncüsüyüz ve şekillendiriyoruz. Bu anlamda, vizyonumuzu tamamen yeniledik. Bizim yeni vizyonumuz dünyanın önde gelen bir IoT firması olmak.

Bunu nasıl yapacaksınız?

Bu ne demektir? Biz, stratejimizi “3S” olarak tanımlıyoruz, yani, Sensörler, Software (Yazılım) ve Services (Hizmetler). Biz ayrıca kendi Bulutumuzu (Cloud( kurduk. Bu çok önemli. Bu sayede hem kendi bilgilerimizi güvence altına alıyoruz, hem de istediğimiz konuya göre çözümler üretebiliyoruz.

Hedefleriniz neler?

Artık sadece bir ürün üretmek yetmiyor, yetmeyecek. O ürünü içeren komple bir çözüm üretip, müşteriye, sanayiciye bunu sunmamız gerekiyor. Bu yüzden bir IoT firması olmak istiyoruz. Bu yolda somut hedefimiz, 2020 yılına kadar, içinde elektronik olan tüm ürünlerimizin internete bağlanabilir özelliği taşıması. Yani, kendi IP numarası olması. 2030 yılına kadar bütün bu ürünlerin yapay zeka özelliliğine (Artificial Intelligence) sahip olması gerekiyor. Şu anda, çalışmalarımızın yüzde 75’i bitti. Gelecek yıl tümüyle bitirmeyi hedefliyoruz.

Yapay Zeka alanında neler yapıyorsunuz?

Dünyada dört tane yapay zeka merkezi kurduk; Avrupa, Uzak Doğu ve Anerika’da. Bunları kademeli olarak çoğaltacağız. Yapay zekayla, ürünlerimiz standart olsa bile, bölgelerin tüketici davranışlarına hitap eden özel uygulamalar ve tasarımlar yapacağız.

Gelecekte bizleri ne bekliyor?

Gelecek çok heyecanlı. Tarihin en büyük teknoloji değişimini yaşıyoruz.

Sürücüsüz araçlar, aracın icadından beri otomotiv sektöründeki (ki biz buna artık mobilite adını veriyoruz) son yüzyılın en büyük değişimidir.

Bunun sayesinde yaşamımız çok değişecek. Siz artık araba kullanmayacaksınız. 10 yaşınızdaki çocuğunuzu, tek başına arabaya bindirip, okula gönderebileceksiniz. Araba sahipliği değil, araba paylaşım modelleri ortaya çıkacak. Elektrikli araçlar vs.. hepsiyle birlikte çok heyecanlı bi dönem içindeyiz.

Dijital pazar nasıl gelişiyor?

Dijitalleşen pazardaki gelişmeyi rakamsal olarak ifade edersem, belki çok daha net bir biçimde oturur. Akıllı cihazlar, kullandığımız sanal asistanlar, akıllı arabalar, akıllı evler, akıllı fabrikalar… 2020’de 50 milyar bağlantılı cihaz olacağını öngörüyoruz.

Gelelim pazarın büyüklüğüne, şu anda dünyada bu kadar büyük yatırım çeken bir sektör yok. Çok büyük bir değişim içindeyiz. Bir çok yeni saha açılacak. Şu anda hayal bile etmediğimiz yenilikler, yeni meslekler, pozisyonlar ortaya çıkacak. Y nesli çok hızlı adapte oluyor. Bu keyifli değişimi hep birlikte yaşayacağız.

Nesnelerin interneti alanındaki en büyük forum

Bosch ConnectedWorld, dünyada Nesnelerin interneti alanında düzenlenen en büyük forumlardan birisi. Bu yıl, sekseni aşkın şirketin katıldığı organizasyonda, IoT alanındaki hızlı gelişmelerin iş dünyasını ve günlük yaşamı nasıl etkileyeceğine dair senaryolar ve çözümler paylaşıldı.

14 bin metrekarelik “Berlin Station”da, beşbini aşkın ziyaretçi aralarında, Bosch CEO’su Volkmar Denner, Dr. Joachim Wenning (CEO Munich Re), Magnus Hall (CEO Vattenfall) ve Sir Timothy Berners-Lee (HTML’nin mucidi ve dünya çapında ağın kurucusu) gibi isimlerin de yer aldığı 150’nin üzerinde konuşmacıyı dinleme fırsatı buldu. Yazılım yarışmasına katılan 700 programcı, start-up çalışanı ve tasarımcı, gündelik yaşam, mobilite, üretim ve lojistik alanlarında yeni fikirler geliştirdi.

Akıllı tarım çözümleri

Bosch ConnectedWorld2019’da, akıllı çözümlerin tarım ve hayvancılık alanlarında verimliliği nasıl artıracağına yakından tanık olduk. Örneğin, artık çiftçilerin yabani otları yok etmek için uğraşması gerekmiyor. Akıllı püskürtme teknolojisi imdada yetişiyor. Bosch ve BASF, ürünleri ve yabani otları ayırt etmek için kameralı sensörlerden oluşan bir sistem, yabani otları hedefleyerek sorunu çözüyor.

• Deepfield Connect süt takibi

Deepfield Connect tank koruması, sorunlar meydana geldiğinde çiftçileri uyaran bir uygulama ve tankın üzerine monte edilmiş bir uyarı lambasından oluşuyor. Ortaya bir sorun çıktığında, uygulama ve tankın üzerine monte edilmiş uyarı lambası devreye giriyor. Sıcaklık sensörleri, süt tankının soğutmasını, temizliğini ve çalkalama sistemlerini takip ediyor. Bu veriler, daha sonra Bosch IoT Cloud aracılığıyla bir akıllı telefon uygulamasına aktarılıyor. Böylece, çiftçiler 7/24 bilgi sahibi olabiliyorlar.

Fabrikalar ve üretim tesisleri akıllanıyor

“Bosch gibi üretmek” yaklaşımı çerçevesinde, lojistik, üretim ve kontrol işlemleri de akıllı sistemlere emanet edilebiliyor.

• Tam otomatik lojistik sistemleri

Otonom taşıma sistemleri, iç lojistiğe esneklik ve şeffaflık getiriyor. Bosch Rexroth’un yeni ActiveShuttle sistemi, üretim tesislerindeki iç lojistiği geliştiriyor. Bu sistem, 260 kiloya kadar olan ağırlıkları hızlı ve güvenli bir şekilde yüklüyor. Entegre platform, küçük yük taşıyıcılar ile donatılmış araçların tamamen otomatik olarak yüklenmesi ve boşaltılmasını sağlıyor.

• Görsel kalite kontrolü

Yapay zeka, üretim kalitesini ve verimliliğini artırma konusunda çok büyük bir potansiyele sahip bulunuyor. Yapay Zeka tabanlı olan Bosch ViPAS, görsel kalite kontrolü yapmaya yardımcı oluyor. Tutma kolu, son teknoloji kamera teknolojisi ve akıllı yazılımla donatılan ViPAS, vidalardan pompalara ve sabit basınçlı püskürtme sistemine kadar çok çeşitli parçaları inceliyor. Kaydedilen görüntüleri kayıtlı bilgilerle karşılaştırıyor. Bu parçaları “uygun” ya da “uygun değil” (örn. arızalı) olarak sınıflandırıyor. Derin öğrenme sayesinde sistem, örnek resimlerle eğitilebiliyor.

• Kendi rotalarını öğrenen robotlar

Bosch’un mobil robot platformu, endüstriyel uygulamalarda otonom mobil robotların geliştirilmesi ve çalıştırılmasına yönelik yazılım çözümü sunuyor. Robotlar, kısa bir süre içerisinde kendi rotalarını öğrenebiliyor, engelleri tespit ederek yanlarından geçebiliyor, paletler ya da kutular gibi nesneleri yükleyebiliyor ve boşaltabiliyor.

Operatör, bulut aracılığıyla bir robotun nerede olduğunu ve hangi işi yaptığını görebiliyor ve robota yeni görevler verebiliyor. Modüler, jenerik bir platforma dayanan yaklaşım, farklı robotların ve tüm robot filolarının hızlı bir şekilde bu zekayla donatılması ve çalıştırılmasına imkan sağlıyor.
Potansiyel uygulama alanları arasında tren istasyonları veya havaalanları gibi büyük tesisleri otonom bir şekilde temizleyen robot temizleyiciler, büyük depolarda ürünleri taşıyan lojistik robotları ve tarım veya inşaat kullanımlarına yönelik açık hava makineleri yer alıyor.

• Akıllı asansörler

Bosch Elevator Cloud, asansörleri takip ediyor: Bu çözümde sensörler, asansör çalışma verilerini kaydediyor ve bu veriler daha sonra buluta aktarılarak analiz ediliyor. Değerlendirilen bilgiler, asansör arızalarını tespit etmeye ve gelecekte asansörün çalışmasını kesintiye uğratabilecek durumları kestirmeye yardımcı oluyor.

Akıllı Ev aletleri eko-sistemi

Bosch, uzun yıllardır Home Connect uygulamasına yatırım yapan BSH ev aletleri için pek çok akıllı çözüm üretmiş durumda. Kullanıcılar, Home Connect uygulamasına sahip çamaşır makinelerine, fırınlara, kahve makinelerine istedikleri zaman uzaktan erişebiliyorlar. Aletleri çalıştırıp durdurabiliyor, zamanlayıcıları ayarlayabiliyor veya enerji tasarrufu modunu etkinleştirebiliyorlar.

Home Connect’in, çok sayıdaki ağa bağlı iş ortağı servisi mevcut. Sürekli olarak büyüyen bu ekosisteme en son olarak, giyilebilir teknoloji iş ortağı Fitbit de katıldı. Fitbit’e yönelik Home Connect uygulamasıyla, Versa ve Ionic akıllı saatler kullanılabiliyor. Örneğin, akıllı saate bir kez basarak ağa bağlı kahve makineleri veya fırınlara komut verilebiliyor.

BSH Startup Kitchen

BSH Startup Kitchen, ev aletleri pazarı veya BSH’nin (Bosch Siemens Ev Aletleri) üretimi ve yönetimine yönelik orijinal ve yenilikçi donanımlar ve yazılımlar sunan startuplar arıyor. Programa dahil edildiklerinde bu startuplar, satışa hazır hale gelmeden önce ve doğrudan BSH ile iş birliği içinde, ürünlerini veya servislerini test etme ve onaylama imkanına sahip oluyor. Pilot çalışmanın başarılı olması durumunda, iş ortakları uzun vadeli ticari girişime başlayabiliyor.

Ağa bağlı mobiliteye yönelik ürünler ve çözümler

Entegre şarj ve navigasyon çözümü Bosch Convenience Charging, elektrikli araçların sürücülerine hassas menzil tahminleri, ihtiyaç duyulan şarj istasyonlarını içeren güzergah planlama ve kolay şarj etme ve ödeme imkanları sunuyor. Bosch Convenience Charging ayrıca, mobil şarj etme servisleri de içeriyor.

Beş milyon otomobil kablosuz olarak Bosch IoT suite yazılımını güncelledi.

• Veri bulutundan yazılım güncellemeleri: Otomobiller, 15 yıl veya daha uzun bir süre yollarda kullanılıyor. Giderek daha fazla sayıda otomobil üreticisi, araç yazılımının güncel kalabilmesini sağlamak için bulut tabanlı yazılım güncellemeleri kullanıyor. Sonuç olarak kritik kontrol ünitelerinin yazılımları, bir bayiyi ziyaret etmeye gerek kalmadan tıpkı bir akıllı telefonda olduğu gibi kolaylıkla güncellenebiliyor.

Bosch, bu kablosuz çözümler için gerekli olan tüm özellikleri kendi bünyesinde geliştirdi. Bunların arasında kontrol üniteleri ve araç içi iletişim altyapısından modern şifreleme teknolojilerine ve Bosch IoT bulutuna kadar birçok çözüm yer alıyor. Beş milyonun üzerinde otomobil daha şimdiden kablosuz olarak Bosch IoT suite yazılımını güncelledi.

• V2X iletişim için bağlanabilirlik kontrol ünitesi: Bosch, araçtan her şeye (V2X) doğrudan iletişim için, Wi-Fi veya mobil ağ tabanlı iletişime dayanan tüm iletim teknolojilerini kullanarak iletişim kurabilen bir akıllı bağlanabilirlik ünitesi geliştirdi. Bu üniteyle donatılan araçlar, araç modeline veya kullanıldıkları ülkeye bakılmaksızın diğer araçlarla ve çevreleriyle iletişim kurabiliyor.

• Bütünsel otomotiv güvenliği: Ağa bağlı ve otonom araçların IT güvenliğindeki açıklar artık sadece araçla sınırlı değil. Siber saldırılar ile, üretim sırasında araç verilerine veya kriptografik anahtarlara erişim sağlanabiliyor. Bu nedenle bütünsel otomotiv güvenliğinin, üretim IT güvenliği, gömülü IT güvenliği ve işletme IT güvenliğini bir araya getirmesi gerekiyor.

Tamamı Bosch’a ait bir yan kuruluş olan ve otomotiv güvenlik sistemleri sunan ESCRYPT, otomobil üretiminden ağa bağlı araçlara ve ağa bağlı arka uç sistemlerine ve mobilite servislerine kadar tüm otomotiv değer zincirini kapsayan entegre güvenlik çözümleri geliştiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar