Ordu, rekabete hazırlanıyor

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

 

KARAYOLU, HAVAALANI VE LİMANA SAHİP BİR ORDU KENTİ, REKABET ŞARTLARINA DA KAVUŞMUŞ OLACAK.

Karadeniz'in incisi Ordu, önümüzdeki 5 yıl içinde hayata geçireceği devasa projelerle şehir olarak rekabet edebilir düzeye gelecek. Bugünki Ordu ekonomisi rekabetcilikte istenilen düzeyde değil. Ordu-Giresun Havalimanı, Karadeniz-Akdeniz Yolu ve Çevreyolu Projesi'nin hayata geçirilmesi, devamlı gelişen bir Ordu Üniversitesi, limana hatta demiryoluna kavuşmuş bir Ordu ili rekbetçilik gücüne kavuşarak, ülke  genelinde ekonomide 60'lı sıralardan inanıyorum ki 5 yıl içinde ilk 30 il arasına girecektir.

TEB Bankası'nın Ordu'da yaptığı KOBİ toplantısı sunumlarında gündeme getirilen ve Türkiye bazında Uluslar arası Rekabet Kurumu (URAK) tarafından yapılan araştırmada, Ordu'nun sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi 61'inci sırada çıktı. İhracat  büyüklüğünde ise 27'nci sırada yer alan Ordu ilinin 18 ilden oluşan Karadeniz Bölgesi gelişmişlik sıralamasındaki yeri ise 16. Sıralamada birinci sırada Bolu, ikinci sırada Karabük, üçüncü sırada ise Zonguldak yer alıyor. Ordu'nun 2011 yılı illere göre kamu yatırımları sıralamasındaki yerinin de 42 olduğunu hatırlatatlım.

Ordu'nun rekabete hazır olmamasının altında yatan neden, ilin mevcut durumunda havadan ve denizden yararlanamaması. Karayolu iyileştiriliyor; Karadeniz-Akdeniz Yolu ile birlikte Ordu, başta Sivas ve Kayseri olmak üzere  Osmaniye'ye kadar 40 vilayetin ekonomisi ile birleşmiş olacak. Akdeniz'e açılan Ordu ilimizde liman şart hale gelecek. Ordu-Giresun Havalimanı ile ulaşımda da özellikle yatırımcılar için büyük kolaylık ve avantaj  sağlayacak.

Karayolu, havaalanı ve limana sahip bir Ordu kenti, rekabet şartlarına da kavuşmuş olacak ve bugün En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 4-5 firma ile yer alan Ordu'da bu sayı artacaktır.

Öte yandan markalaşma becerisi ve yenilikçi olma adına Ordu'nun sadece fındığa dayalı ekonomiden kurtulması gerekiyor. Fındıkla birlikte bal ve kivide de yakaladığı ivmeyi başarıya çevirmeli. İlde elde edilen ciro sadece fındıktan oluşmaktan kurtulmalı ve çeşitlendirme başarısı, ilimiz adına, rekabetci il olma adına gerçekleştirilmeli. Bunun için de Ordu acilen yatırımcının yatırım yapacağı yeni bir Organize Sanayi Bölgesi'ne kavuşmalı. 5084 Sayılı Yasa'dan istenilen ölçüde yararlanamayan Ordu, yeni çıkan teşvikten de yine yeni bir OSB olmadığı için yararlanamıyor. Ordu Valiliğimiz acilen ilin ihtiyacı olan yeni bir OSB yerini ve yapımına ilişkin takvimi acilen açıklamalı. Ülke genelinde yatırımcıya 'Ordu'ya gelin, yatırım yapın' diyebilmeliyiz. Bunun içindir ki acilen Ordu şehrinin Eylem Planını da daha gelişmiş bir il adına  açıklamalıyız.
Her şey daha güzel bir Ordu için.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar