Ordu'da yatırımcıya yer gösteremeyeli yıllar oldu

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

 

 

Türkiye'nin öne çıkan fındık üretim merkezlerinden olan Ordu, bir yandan alternatif tarım ürünlerine yönelirken, bir yandan da yeşil doğasının avantajlarını kullanarak turizm sektöründe büyümek istiyor.

Son teşvik yasasında 5'inci bölge illeri arasında yer alan Ordu, yeni sanayi yatırımlarını da çekerek  ekonomik kalkınmasına ivme katmayı hedefliyor.
Kent iş dünyası Ordu'nun gelişmesi adına mevcut girişimcilerimizi ve kent dışından gelen girişimcileri rı devamlı olarak  bölgeye yatırım yapmaya, yeni istihdam yaratmaya sağlamaya davet ediyor. Ancak ortada acı gerçekler var. Öncelikle yatırım yapmak isteyen işadamına  yer gösteremiyoruz. Bu nedenle bırakın dışarıdan yeni yatırımcı gelmesini, yer gösteremediğimiz için mevcut yatırımcılarımız bile dışarı gidiyor. Sanayiciye gösterdiğimiz arazi ise öngördüğü yatırım tutarının 2 katı bir maliyeti karşısına çıkarıyor.
Anlattığım sıkıntılara çok yakın bir örnek var yaşadığımız. Geçmişte Çamsan'a yeni yatırıımı için yer gösteremediğimiz için Adapazarı Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı geldi. Ordu'da bir konuşma yapan Başkan, "Yeter ki Çamsan gelsin Adapazar'ına yatırım yapsın. Biz araziyi bedava yaparız" dedi. Söz verdiği gibi oldu. Çamsan'a  gereken araziyi tahsis etti ve Çamsan Adapazarı'nda büyük bir yatırımı hayata geçirdi.
Aradan yıllar geçti ama arazi yetersizliği sorunu nedeniyle yaşanan sıkıntılar hiç bitmiyor sanki!  Yine bugünlerde yatırım yapmak için Poyraz-Çamsan 100 dönümlük bir arazi arıyor Ordu'da. Bu sorun da henüz çözülebilmiş değil. Şimdi çok yeni bir bilgiyi daha paylaşalım bu konuda. Kablo yatırımı yapmak için Ordu 'ya gelen ihracata yönelik bir firmaya da bırakın 100 dönümü 15 dönümlük arazi bile tahsis edemiyoruz ne yazık ki. Sizin anlayacağınız Ordu'da yatırımcıya yer gösteremeyeli yıllar oldu.

Bugün yıllar sonra kente yeni organize sanayi bölgesi kurulacak deniliyor. Bu söz ağır işliyor. Bu işin gereğini yüksek sesle yapmalıyız.Ordu'dan Türkiye'ye 'Gelin kentimize  yatırım yapın sözü' yüksek çıkmalı. Yatırımcı teşvik almış. Teşvikin süresi belli. Yatırımcı bu süre içinde yatırımını yapmalı ki sonuç alsın. Ordu'da ise teşvik var ama arazi yok. Bu arazi sorunu acilen çözümlenmeli. Nasıl oluyorsa bilmem her yer parsellenmiş. Acilen yeni organize sanayi bölgesi sorununu da çözüm üretmeliyiz. Yatırımcıya arazi gösteremeyen il  konumundan kurtulmalıyız. Yapılan yatırımın iki katı arazi önermek çözüm değil. Çamsan yer bulamıyor. Kablo ihracatı yapacak sanayici yer bulamıyor .Mevcut sanayici ek yatırımlar yapmak için OSB'de yer bulamıyor. Yeni organize sanayi bölgesinin nerede yapılacağını ve ne zaman tamamlanacağını tüm Türkiye'ye yüksek sesle açıklayalım ki  hem sanayici hem de Ordu rahatlasın.
Çünkü sanayici yer bulamıyoruz söylemlerinden bıktı insanlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar