Ordu'nun 140 yıllık rüyası Dereboyu gerçek oluyor

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

 

Ordu'yu aralarında Sivas, Kayseri ve Osmaniye’nin de olduğu yaklaşık 40 ilin ekonomisiyle buluşturacak olan  eski adıyla Dereyolu  yeni ismiyle Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi 2015 yılında tamamlanacak.

Ordu'nun 140 yıllık büyük rüyası olan projenin hayata geçirilmesi sürecinde emeği büyük olan herkese çok teşekkürler. Eski  Ordu Valisi bugün Zonguldak Valisi olan Ali Kaban projeyle yakından ilgilenmiş hatta bir vali yardımcısını tamamen bu proje için göervlendirmişti. Yine  eski  valimiz Orhan Düzgün ile  yeni valimiz Kenan Çiftçi de projeyi çok yakından takip etmişlerdi.

Ordu Valisi Kenan  Çiftçi, ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun 2015 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirerek, "Bu yol 140 yıllık bir rüya. Tamamlandığında  Ordu –Osmaniye yolu 400 kilometre kısalacak, Sivaslılar Karadenize 1.5 saatte inecek’’dedi.

Ordu üzerinden İç Anadolu ve Akdeniz'e Karadeniz'in kapılarını açacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında Ordu il sınırları içerinde kalan 88 kilometrelik bölünmüş yolda çalışmaların hızla devam ettiğini  vurgulayan Vali Çiftçi, "Yoldan 5 bölge ve 40 civarında il yararlanacak.

Bu yol aynı zamanda Karadeniz Sahil Yolu'nu Akdeniz Otoyolu'na , GAP bölgesini en kısa mesafeden Karadeniz'e bağlayarak karla mücadelede maliyetleri de düşürecek. .Ordu ile Osmaniye arası otobüsle 18 saat süren mesafe yarı yarıya azalacak " ifadesini kullandı.

Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Ordu, Ulubey, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Şarkışla, Pınarbaşı, Göksun, Andırın, Kadirli güzergahını takip ederek Osmaniye üzerinden Tarsus-Adana Gaziantep otoyolunun Hatay otoyolu kavşağına  bağlanacığını belirten Vali Çiftçi’’Belirlenen bu güzergeha yapılıcak harcamalar, eşdeğer diğer yollarla  kıyaslandığında belki de en kısa zamanda geri dönüş yaratacak. Bu yol tünelleriyle, altyapısıyla Avrupa Standartlarında, ferah ve konforlu bir yol olacak’’şeklinde konuştu. Çiftçi, bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanmasıyla Sivas ile Ordu arasında ki ticaretinde  güçleneceğini söyledi.

Ordu'yu Sivas üzerinden Hatay ve İskenderun'a bağlayacak olan Karadeniz Akdeniz Yolu

600 kilometre uzunluğa sahip. Ordu sınırları içindeki uzunluğu 88 kilometre olan olun 13 kilometrelik bölünmüş yol kısmı tamamlandı. Proje bünyesinde toplam 11 bin 977 metre uzunluğunda 22 tünel bulunuyor. Ordu sınırları içersinde ki çalışmaları yaklaşık 315 milyon TL'ye mal olacak.

Yolun Mesudiye Topçam tünelleri hariç 2015 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Biz de Ordu iş dünyası gibi Sivas'a  2, Kayseri'ye 3 saatte gideceğimiz  2015 yılını  özlemle bekliyoruz. Her şey daha güzelbir Ordu için .

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar