Özdebir’den güncel konularla ilgili değerlendirmeler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Açık sözlü sanayicilerden ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in gazetecilerle “güncel konular” sohbetini arkadaşımız Yeşim Ardıç haberleştirmiş. Ben de o konuyu ele aldım.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, gazetecilerle güncel konularla ilgili sohbet ederken, “Aşırı değerli dövizin, bazı ürünlerin ithalini zorlaştırarak Türk sanayicisini terbiye etiği” değerlendirmesini yapıyor. Zaman zaman açık sözlüğü nedeniyle bazı sanayiciler tarafından eleştirilen Özdebir, gazetecilerle sohbette güncel konularla ilgili açıklamalarda bulunurken, net yaklaşımlar ortaya koymuş. İş Bankası olayını değerlendirirken ise “Atatürk’ün mirasını amacına uygun bir şekilde kullanırken, illa partili olmayan CHP’lilerin mutabakatıyla başkaları da atanabilir.

Siyasetle bağlarının kopartılmasında fayda var. Yalnız İş Bankası’nda değil, bankacılık sistemimizin siyasetle kopartılması gerekir” değerlendirmesini yapıyor. Ben açık sözlülüğüyle bildiğim Özdebir’i bu değerlendirmesine, kamu bankaları yönetimlerinde yer alan iktidarın eski mensupları konusuna da değinerek, genişletmesini beklerdim.
Özdebir’in sohbette diğer değindiği konular şöyle:

- Gelinen noktada özellikle yabancı bankalar, bazı kredileri geri çağırıp, ek teminat istemeye başladılar.

- Piyasada ödeme sıkıntısı yüzünden birçok firma varlığını koruma için konkordato yöntemini kullanmaya başladı. Bu borçlu firmalardan alacağı olanları da sıkıntıya sokuyor. Ekonominin en önemli unsuru moral motivasyon. Bunun bozulmaması için önlem alınmalı.

- Fırtınalı geceler yaşıyoruz, yaşayacağız. Ancak, bahar ve yaz aylarının geleceğini unutmayalım. Bana göre bu da uzak değil.

- Türkiye’nin cari açık, teknoloji seviyesi ve eğitim sistemi alanlarında zayiflikları var. Bunlar düzeldikçe güven tesis edilebilir. Fon girişlerinin bedeli düşer.

- Birikimlerin Türkiye’de kalması gerekir. Bundan önceki krizlerden sanayimizin üretim kabiliyeti ve ihracatla çıktığımızı hatırlayalım.

- Aşırı değerlenen döviz, bazı malları ithal edilemez kıldı, sanayiciyi terbiye etti. Açığın azaltılması için yerli üretimi artıracak yatırımlar şart. En az üç dört Petkim büyüklükte yatırıma ve yanı sıra demir-çelik yatırımına ihtiyacımız var. ABD ile aramızda yüzde 50 verimlilik farkı var. KOBI’lerin verimsizlik hastalığı ve teknoloji yetersizliği sorununun çözülmesi çalışmaları yapılmalı.

- Sıkıntıların aşılması için gerekli tedbirleri 15 madde olarak bankalara sunduk. Tasfiye kararnamesi dahil bazı olumlu cevaplar aldık.

- Kısa çalışma için “kriz ilan edilmesi” şart. “Büyümeyen ekonomide”, düzenleme yapılabilir. Olağanüstü Hal tanımıyla “kur şoku” konulabilir.

- Merkez Bankası faiz artırımının kısa süreli etkisi oluyordu. Son yüksek artışın etkisi daha yüksek oldu. Bu, ekonominin duvara yaslandığının herkes tarafından teyit edilmesi oldu.

- Kamunun yatırım ve tasarruf tedbirleri olumlu. Ancak bunlar henüz aksiyona dönüşmedi. Bazen insanlar ihtiyacı olmayan paraları alıp faize yatırdılar.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in gazetecilerle güncel konular sohbetinde söyledikleri bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar