Piyasa memnun olmadı

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın aldığı likidite önlemlerinin piyasayı tatmin etmemesi ile birlikte kurda yeniden yukarı yönlü baskılar devam ediyor.

Daha önceki yazılarımda da sizlerle paylaştığım gibi asıl sorun negatif reel faiz olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda negatif reel faiz veren tek ülke olmamız, TL’nin kırılganlığını artıran en önemli nedenlerden.

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta açıkladığı Para Politikası Kararında, gecelik borç verme ve geç likidite penceresi faizlerini yükselterek fonlama maliyeti yukarı çekti. Ancak enflasyon ve kurda geri çekilme gördüğünde yeniden eski seviyeye indirmeyi düşünüyor. Ayrıca toplantı sonrasındaki günlerde, Swap ihalelerinde faizin yüksek olması kuru şimdilik bu seviyelerde tutuyor.

Ancak üst bandın artırılmasının kredi maliyetlerini yükseltici etkisi olacağını söyleyebiliriz. Bankalar kredi verirken üst banda bakarak karar veriyor. Üst bandın 9.25’e çekilmesi kredi maliyetlerini artıracaktır. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu ortamda alınan karar ile yüksek kurun yanında faizlerde yükselmiş oldu.

Merkez Bankası’na ilişkin gelen bazı yorumlarda piyasada olumlu karşılanmıyor. Nitekim Cuma sabahı kurda 3.91 seviyesini gördük.

Değerli okurlarımız yazımı okurken, Fitch not kararı açıklanmış olacak. Geçtiğimiz yılın sonunda 2017 bankacılık sektörü görünümünü durağandan negatife çeken Fitch, son dönemde siyasi risklerin ekonomik aktivitede bozulma yarattığını ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde not indirimleri görülebileceğine yönelik açıklamalar yaptı.

Kur tarafında bunun büyük bir bölümü fiyatlansa da BİST’e etkisinin Moody’s kadar sert olmasa da kura olan etkisinden daha güçlü olacağını düşünüyorum.

Kur tarafında artık 3.70-3.75 bölgesi önemli destek oldu. Yeni bandın 3.80-4.00 arasında olacağını düşünüyorum. 4 psikolojik bir seviye fakat bu seviye doğru hızlı bir alımda 4.10-4.20 bölgesine kadar bir sıçrama gerçekleşebilir. Kurda 4 seviyesinin üzerinde Merkez Bankası’ndan daha radikal önlemler görebiliriz.

Euro’da ise 4.17 zirvesinin üzerinde 4.20 ve 4.23 görülebilir. Orada ise bandın 4.00-4.35 bölgesinde oluşmasını bekliyorum.

Endeks tarafında ise yukarıda çok fazla bir marj kalmadı. 82 bin 200 seviyesinin üzerini beklemiyorum. Aşağıda ise artık 80 bin önemli destek. Fitch’in olası not indirimi 80 bin seviyelerine doğru bir düşüşü tetikleyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017