Piyasalar gücünü koruyor

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Afrin operasyonu devam ediyor. Şu ana kadar uluslararası camiadan karşıt ve olumsuz bir açıklama gelmiş değil. ABD tarafından gelen açıklamalarla ilgili piyasalar için ılımlı diyebiliriz. Türkiye’yi suçlayan herhangi bir ülke yok. Rusya bölgedeki gelişmelerin ABD’nin dengesiz hareketleri yüzünden olduğunu ve Türkiye’yi çıldırttığını bildirirken, AB ülkelerinden şu ana kadar bir yorum gelmedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Fransa’nın çağrısıyla toplanırken itidal çağrısı yapıldı. Diğer yandan Fitch Türkiye değerlendirmesinde bir değişiklik yapmadı. Ancak Halkbankasını negatif izlemeye aldığını bildirdi. Dolar kuru haftanın ilk açılışında yüksek başlarken, 3.80 seviyesinin altına çekildi. Operasyonda ilerleyen süreçte olumsuz gelişmeler yaşanmazsa kur ve borsa endeksinde daha rahat seyirler görebiliriz.

Borsa BIST 100 endeksinde haftaya beklentilerin üzerinde 115639 seviyesinde sert bir açılış ile başladık. Bu seviye aynı zamanda haftanın da başlangıcı oldu. Önemli olan yüksek ve güçlü başlamak değil, haftanın sonuna kadar bu yüksek açılışı koruyabilmek ve üzerine ekleyebilmek. Şu ana kadar endeks rekorlarını tazelemeye devam ediyor.

Operasyonda ilerleyen günlerde olumsuz gelişmeler olmazsa piyasa üzerindeki etkisi azalacaktır ve yukarı yönlü seyirler tekrar etkili olabilir. Bilanço beklentili döneme yavaş yavaş giriyoruz. Buna paralel hisse bazında hareketler etkili olabilir. Endekste 188400 seviyesi güçlü bir direnç olabilir ancak bu seviyenin üzerine doğru yükseliş görmekteyiz. Afrin operasyonundan önce zaten olumlu olan piyasalarda operasyonun yarattığı gerginliğin kalkmasıyla birlikte rahatlama rallisi oluşuyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde 120000-125000 endeks beklentim devam ediyor.

Global piyasalarda da durum farklı değil. ABD borsaları gücünü korurken, Alman DAX endeksi rekor kırıyor. Gelişmekte olan ülke endeksinde de pozitif görünüm mevcut. Borsa BIST 100 endeksi üzerindeki tedirginliği atarak global ralliye iştirak etmiş görünüyor.

Uzun vadeli yatırımcıların şirketlerin finansal sonuçlarını beklemelerinde ve pozisyonlarını korumalarında fayda var. Güçlü beklentili hisselerde olan yatırımcıların sakin bir şekilde bilanço sonuçlarının açıklanmasını beklemeleri doğru olacaktır. Ancak her zaman belirttiğimiz gibi uzun vadeli yatırımcıların ellerindeki şirketlerin güçlü ve beklentisi olan şirket olmasına dikkat etmesinde fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018