Piyasalar Trump’a alışmaya çalışıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın, ikinci haftasında da yukarı yöndeki seyrine devam ederek yükseliş trendini imzalamak istedi. Teknik alımların güdümünde ilerlerken, piyasaların yeni fenomeni Başkan Trump’ın ilk basın toplantısının akabinde dalgalanarak fiyat bandını yükseltti. Son gün gelen verilerden, ABD perakende satış rakamları altın aleyhine açıklanınca, sarı maden biraz gevşese de seansı, 1196.97 dolar/ons’tan yüzde 2 getiriyle tamamladı. Gümüşün performansı ise yüzde 1.26 ile bu kez biraz zayıf kaldı.

Altın haftanın ilk gününde zayıf dolardan kuvvet alarak ve teknik alımların da etkisiyle yukarı yönde istekli bir grafik çizdi. Fiyat seviyesini 1172 dolar/ons’tan, gün içinde 1185.95 dolar/ons seviyesine kadar yükselten altın, pozisyon almak için kararsız olan yatırımcıların önünü açmış oldu. Hafta ortasına kadar adım adım merdivenleri çıkan altının sakin yükseliş hareketi, ABD’nin yeni başkanı Trump’ın ilk basın toplantısının yankılarıyla dalgalandı. ABD hisse senedi ve tahvil piyasasındaki oyuncuların gerilerek satışa yönelmeleri altının elini güçlendirince maden, 1198 dolar/ons’a tırmandı. Sonraki gün 1200 dolar/ons psikolojik seviyesini kıran altın ancak 1207 dolar/ons üzerini görebildi ve akabinde kar satışlarıyla gevşedi. Cuma günü ise bu kez ABD’nin güçlü açıklanan perakende satış rakamlarına tosladı. 1187 dolar/ ons seviyesine kadar geri çekilmesinin ardından 10 dolarlık toparlanma ile haftalık seansı 1196.97 dolar/ons seviyesinden yüzde 2 kazançlı tamamladı. Kıymetlilerin tümünün kazandırdığı haftada gümüş yüzde 1.26, platin yüzde 1.3 ve paladyum yüzde 1.79 oranında değerlendi.

Genel olarak teknik bir yükseliş hareketinin içine girmiş gibi gözüken ancak henüz rüştünü ispatlayamayan altın için beklentiler yukarı yöndeki hareketinin devam edeceği yönünde. 1240 dolar/ons’taki direnç seviyesini kırdığı takdirde yatırımcılarının korkularını giderecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018