"Altından mütevazi kazanç"

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, hisse senedi piyasalarından kopmaların olması, Asyalı yatırımcıların alımları ve biraz da güvenli liman dönüşleriyle haftayı kurtardı. Euro/dolar paritesinin 1.1350 – 1.14 bandından kurtulamadığı haftada sarı maden 1235 dolar/ons’ta dengelenerek yüzde 1.33 kazançla yatırımcısını yatıştırdı. Diğer kıymetlilerden gümüş ve platin de artıda kalmayı başarırken, paladyum ayrışarak yüzde 4.5 kayıp yaşadı. Ham petrol yüzde 3.5 kazandırırken hala 40 dolar/varilin altında seyretmesi negatif.

Altın haftaya 1223 dolar/ons seviyesinden tedirgin başladı. Cuma günkü darbenin ardından 1215 – 1220 dolar/ons dar bandına sıkışan altın, Avrupa ve ABD seansında gel-git yaşadı. Çin piyasasının kapalı olduğu günde küresel hisse senedi piyasalarında da sakin bir seans hakimdi. Nymex türü ham petrolün fiyatı son 4 haftanın en kötü seviyesine geri çekilirken, son zamanlarda zayıflığı üzerinden atamayan ham petrol diğer birçok emtia piyasası enstrümanını da kötü etkiledi. İlk gün kapalı olan Çin piyasalarındaki oyuncular gevşeyen altını omuzlayarak 1236 dolar/ons’a kadar çıkardılar. Ancak altın bu seviyede tutunamadı. ABD’den açıklanan kritik veriler güçlü gelerek madeni baskı altına aldı. Aslında ülkenin ticaret açığında artış kaydedildi ama, ISM (Tedarik Yöneticileri Endeksi) verileri durumu çok güzel kurtardı. İmalat endeksi yüksek açıklanırken, Aktivite endeksi Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı; Yeni ihracat siparişleri de Mart 2015’ten bu yana ki zirvesine ulaştı. Altın bu kuvvetli veriler karşısında yine de iyi dayandı diyebiliriz. Çarşamba günü 1220 dolar/ons’un altına sarksa da Perşembe günü onun kurtuluşu oldu. Asya’da ufak alımla ısınırken, Avrupa seansında ivme kazandı. Hollanda’da Avrupa Birliğinin 2014’te Ukrayna ile imzaladığı antlaşma referanduma götürülürken, ‘hayır’ lar fazla gelerek AB karşıtlarını sevindirdi. Bağlayıcılığı bulunmayan referandum sonunda altın, böyle bir karşıtlığın bulunduğu ortamda güvenli liman alımlarını karşılayarak 1243 dolar/ons’a kadar yükseldi. İlerleyen saatlerde ABD’nin işsizlik başvuru rakamları beklentilerden daha fazla gerileyerek dolara biraz güç kazandırdı. Ancak istihdamda hala istenilen seviyelere gelinmiş değil. Cuma itibariyle en azından seviyesini korumayı başaran altın haftayı da yüzde 1.33 getiriyle tamamladı. Euro/dolar paritesi için sığ geçen seansta, kağıt piyasası kan kaybetti. Dow Jones 17750 puandan 17500 puana geriledi.

Altın hala günlük gelişmelerle dalgalanıyor. Henüz bir yön bulmuş değil. Orta vadede altın her zaman tercih edilebilir. Kısa vadede ise traderlar her zaman kazanç sağlayabilir, ya da kayıp yaşasalar bile telafi edebilirler. Yalnız böyle bir durumda gelişmeler çok yakından takip edilmeli. 1240 dolar/ons’un aşılmasıyla 1270 dolar/ons ilk kritik adım olarak düşünülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018