Reklam gurusundan ajanslara ve reklamverenlere uyarılar

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Reklam dünyasının en saygın isimlerinden, 74 yaşındaki Sir John Hegarty, Hindistan’da düzenlenen Star Re.Imagine Awards töreni sonrasında tüm reklamcıların okuması gereken harika bir konuşma yaptı. Pazarlama dünyasının geleceği hakkındak öngörülerini paylaşan iletişim gurusu Hegarty kısaca şunları söyledi: 

1. Küreselleşme

Küresel reklamverenlerin maliyetleri azaltmak için her coğrafyaya uyacak reklamlar üretmesi kişiliği olmayan bir iletişime yol açıyor. Sadece yapım bütçesine bakarak yapılan tercihlerle tekdüze reklamlar yaratılıyor. Bu da izlenme isteği yaratmayan reklamlara neden oluyor.

2. Yaratıcılık

Avrupa ve Amerika’da yaratıcılık düzeyi düşüyor. İzleyiciler reklamlardan hoşlanmıyor. TGI’ın yaptığı bir araştırmaya göre, reklam beğeni oranları son yirmi yıldır sürekli olarak azalıyor.

3. Dijital-geleneksel mecralar

Reklam yaratıcılarının teknolojiyi nasıl kullanacaklarını henüz tam olarak kavramadığını söyleyen Hegarty reklamların geniş kitlelere ulaşmasını önemini vurguluyor. Dijitalin hedefe odaklı reklam yaklaşımını “bir marka, sadece onu alanlar değil, onu tanıyanlar tarafından yaratılır” cümlesiyle eleştiriyor. “Pazarlamacılar reklamın bir bilim olmasını diliyorlar, ama reklam bir bilim değil”diyerek reklamcıların bir markanın aynı anda hem ikna etmek hem de ürünü öne çıkarmak zorunda olduğunu unuttuklarına dikkat çekiyor.

4. İçerik pazarlaması

“Content Marketing” yaklaşımından hiç hoşlanmadığını söyleyen ünlü reklamcıya göre, içerik bilgiyi eğlenceli bir biçimde sunmalı. İzleyiciler, Super Bowl reklamları gibi reklamları izlemekten zevk almalı.

5. Yapay zeka

Gelecekte robotların insanların yerini almayacağı, tam aksine insanların daha da değerli hale geleceğinir savunan Hegarty, bugün olduğu gibi bazı işleri makinelerin, bazılarını insanlar yapacağı bir dünyada, insan emeğinin daha değerli olacağına dikkat çekiyor.

6. Ajans yapısı

Strateji danışmanlarının ajanslardaki etki alanının arttığına dikkat çeken Hegarty, ajansların bazı durumlarda freelancer’larla ya da danışmanlarla çalışabileceklerini söylüyor. Fikirlerin ajans kültürünün ürünü olduğuna dikkat çeken Hegarty, şirketlerin tüm bölümleri ajans bünyesine almalarını ve üretimi kendileri yapmaları gerektiğini söylüyor.
Kaynak: www.exchange4media.com

Ali Koç’un renkli seçim kampanyası

2-3 Haziran’da Fenerbahçeliler, Olağan Genel Kurul’da Aziz Yıldırım ve Ali Koç arasında seçim yapacak. Seçime kısa bir süre kala, Ali Koç için hazırlanan “Tam Zamanı Şimdi” sloganıyla müzikli, dinamik bir reklam filmi yayına girdi. Onu Ali Koç’un iletişim platformu ”Fenerbahçeliyiz”in “Harekete Geç” filmi izledi. “Kongrede yerini al, oyunu kullan” çağrısı yapan filmler, başarılı iki çalışma. Renkli, dinamik, duygusal ve Fernerbahçelilerin gönlünü çelecek bu işlerin en önemli özelliği paylaşılabilir olmaları. Malum, beğenilen işler sosyal medyada paylaşıldıkça, kampanyaların çarpan etkisi büyük oluyor.

Hisseden robotlar geliyor

İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, akıllı giysiler ve tıbbi protezer için süper esnek, üstün performanslı ve çeşitli malzemelerle kullanılabilecek elyaflar üretti. Advanced Materials dergisinde yayınlanan bir makalesinde, araştırmacı Fabien Sorin devrim niteliğinde olan yeni malzemeyi nasıl ürettiklerini anlatıyor. Silikon ve neoprinde bulunan bir maddeden yapılan elyaflar, her tür baskıyı ya da gerilmeyi hissedebiliyor , malzemenin biçimin kaybedecek kadar esnemesini ve sonra özgün formuna dönmesini mümkün kılıyor.

Bu yeni buluş, akıllı giysilerin yanısıra, robotlar için sinir sistemi oluşturulmasında kullanılacak. Robotik parmaklara yapay sinirler olarak entegre edilen malzeme, parmaklar bir şeye dokunduğunda, içindeki elektrotlarla çevredeki ögeleri tanıma imkanı sunacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar