Sabrın sonu galibiyet

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

15. haftada oynanan derbide Beşiktaş’a yenilerek şampiyonluk hedefinden uzaklaşan Galatasaray, kupadaki randevunun ardından rakibi Akhisar Belediyespor ile bir kez de ligde karşı karşıya gelecek. Derbi yenilgisi kadar sahada ortaya konan kötü performans da sarı-kırmızılı camiadaki moral bozukluğunu perçinlemiş gibi gözüküyor. Mustafa Denizli’nin gelişiyle birlikte silkinip çıkışa geçmesi beklenen Galatasaray’ın; takım disiplini, taktik kurgu, kazanma hırsı, savunma sertliği gibi konularda geriye doğru gittiği pek çok otorite tarafından dile getirilmekte. Dolayısıyla kısa vadede mevcut tablonun iyi yönde değişmesi çok mümkün gözükmüyor. Galatasaray’ın kalan iki maçtan maksimum puanı alarak bir şekilde kendisini devre arasına atması gerekli. Tabi bu maç özelinde değinmemiz gereken bir başka saptama da var. Yazılarımı takip eden futbolseverlerin kolaylıkla anımsayabileceği gibi zaman zaman bu köşede büyük takımların “reaksiyon performansı” denen kısa süreli patlamalarına atıf yaparız. İşte Galatasaray tam da böyle bir eşikte bulunuyor. Takım üzerinde artan baskı ve rakibin ligin flaş takımı Akhisar Belediyespor olması, Galatasaraylı oyuncuların galibiyet hedefi etrafında kenetlenmesine yol açabilir. Elbette bu kenetlenme tribün desteğini de gerektirir.

Maç öncesi Galatasaray’daki son gelişmelere göz attığımızda Selçuk İnan’ın derbide gördüğü sarı kartla cezalı duruma düştüğünü görüyoruz. Sakat futbolculardan Carole takımla çalışmalara başlarken, listedeki diğer isimler Denayer, Hamit ve Burak Yılmaz’ın tedavilerine devam ediliyor. Bu sezon aldığı sonuçlarla taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Akhisar Belediyespor’da ise “defansın belkemiği” diyebileceğimiz Douglao kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ege temsilcisinde bu futbolcu dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Taktiksel açıdan bu karşılaşmada Galatasaray’ın kontrollü bir futbol anlayışını benimsemesi muhtemel. Hepimizin bildiği gibi Akhisar Belediyespor geride kademeli bir savunma kurgusuna sahip. Bunu dikine paslarla ve hızlı çıkarak desteklediklerinde çok tehlikeli bir takım halini alıyorlar. 10 gollü Hugo Rodallega ve 5 gollü Güray Vural bu anlamda Ege temsilcisinin vurucu gücünü oluşturuyor. Bu sezon dış sahada 3 mağlubiyet alan Akhisar Belediyespor’un söz konusu maçlardaki rakiplerine baktığımızda yukarıdaki tespitimiz biraz daha anlam kazanıyor. Deplasmanlarda Başakşehir, Kasımpaşa ve Kayserispor’a kaybeden yeşil-siyahlıların, tıpkı kendileri gibi alan paylaşımını iyi yapan ve sıkı savunmaya sahip ekipler karşısında bocaladığını söyleyebiliriz. Bu nedenle Galatasaray’ın orta alanda oyunun kontrolünü ele alan, gerekirse pas trafiğini yükseltecek oyuncuları tercih edeceği ve hücuma dönük futbolcuların savunmaya katkı vereceği bir oyun şekline dönmesi elzem görünüyor. Burak Yılmaz’ın yokluğunda hücum pres özelliğinden dolayı Umut Bulut, Mustafa Denizli tarafından tercih edilebilir. Keza Selçuk İnan’ın eksikliğinde Bilal ile pas istasyonu oluşturulup Chedjou yine savunma sertliğini arttırması amacıyla defansın önünde kullanılabilir.
Açıkçası ben bu karşılaşmada Galatasaray’dan bir reaksiyon performansı bekliyorum. Tribünlere gelecek sarı-kırmızılı taraftarların tutumu da sahadaki futbola yansıyabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi Galatasaray maçta kontrollü bir oyuna yönelir de tribünlerden homurtular yükselirse, bu durum taktik plana zarar verecektir. Kâğıt üzerindeki verilerden yola çıkarak bunun bir “Saldırın durmadan / Bu taraftar arkanızda her zaman” maçı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Akılcı oyun ve sabır bu maçta Galatasaray’ın temel felsefesi olmalı.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 16. HAFTAYA BAKIŞ

Osmanlıspor – Beşiktaş 
Derbiden zaferle ayrılan Beşiktaş, kalan iki maçını kazanarak ilk yarıyı lider bitirmek istiyor. Rakip büyüklere ters gelebilecek takım yapısıyla Osmanlıspor. Siyah-beyazlılarda Veli, Tolgay ve kaleci Tolga’nın sakatlıkları bulunuyor. Ev sahibinde ise kaleci Artur, Szukala ve Vrsajevic’in tedavilerine devam ediliyor. Deplasmanların başarılı takımı Beşiktaş, bu karşılaşmada savunma güvenliğine özel önem vermeli. Osmanlıspor bilhassa öne geçtiği maçlarda Aminu Umar – Badou Ndiaye ikilisiyle son derece tehlikeli bir takım halini alıyor. İç sahada galip geldikleri tek maçın Trabzonspor’a karşı olması da bunun kanıtı gibi. Siyah-beyazlılar savunmada derin boşluklar bırakmazsa bu maçı kazanacaktır.

Gençlerbirliği – Fenerbahçe 
Kötü gidişin ardından Mehmet Özdilek ile yollarını ayıran Gençlerbirliği, şampiyonluk adaylarından Fenerbahçe’yi konuk ediyor. Başkent temsilcisinde Djalma cezalı. Doğa, El Kabir ve Halil İbrahim’in çeşitli rahatsızlıkları var. Sarı-lacivertlilerde Raul Meireles, Alper, Mehmet Topuz ve Volkan Şen’in tedavileri sürüyor. Geniş bir kadroya sahip Fenerbahçe’nin bu maçta eksiklerinden minimum düzeyde etkileneceğini düşünüyorum. Bu sezon aldığı 3 galibiyetin tamamını iç sahada kazanan Gençlerbirliği güçlü rakibine direnecektir ancak Fenerbahçe baskısına 90 dakika karşı koymaları çok mümkün gözükmüyor. 

Trabzonspor – Antalyaspor 
İnişli çıkışlı grafik çizen iki takımın randevusu. İki takım da 20 puanda ve klasmanda alt alta sıralanıyorlar. Bordo-mavililerde Cavanda, Mbia, Cardozo, Mehmet Ekici ve Sefa’nın çeşitli rahatsızlıkları var. Bu futbolculardan hangilerinin maça yetişebileceği şimdilik belirsiz. Antalyaspor’da ise Diarra, Kadir ve Diego’nun tedavilerine devam ediliyor. Hücuma yatkın kadrosu ve ofansif oyun anlayışıyla Antalyaspor’un bu maçta gol bulması muhtemel. Trabzonspor’un da Sadi Tekelioğlu’nun iş başına gelmesinden sonra hücumu daha fazla düşündüğü görülüyor. Rakip kaleye gitme konusunda iştahlı bu iki takımın kapışmasında 3 ya da daha fazla gol izleyebiliriz.

Torku Konyaspor – Bursaspor 
15. haftayı mağlubiyetle kapatan iki takımın kapışması. 23 puanlı Torku Konyaspor’da Samuel Holmen kart cezalısı. Dossa Junior, Meha ve Sissoko’nun çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Ligde 14.sıraya kadar gerileyen Bursaspor’da ise Erdem Özgenç’in tedavisine devam ediliyor. Bu sezon evindeki 7 maçta 14 puan toplayan Konyaspor, tek mağlubiyetini Galatasaray’dan almıştı. Yeşil-beyazlı konuk takım ise deplasman maçlarında Rizespor ve Kasımpaşa’yı yendi, diğer 5 maçta rakiplerine boyun eğdi. Son beş maçını kaybeden ve bu maçlarda 13 gol yiyip 2 gol atabilen Bursaspor karşısında ev sahibi Konyaspor maçın favorisi konumunda.

Gaziantepspor – Ç.Rizespor 
Son üç lig maçında mağlup olmayan ve 5 puan toplayan Gaziantepspor, sahasında 21 puanlı Rizespor’u ağırlıyor. Ev sahibinde Vranjes ve Putsila’nın tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda Eren, Ahmet İlhan, Dhurgham İsmail ve Viera’nın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Kırmızı-siyahlılar bu sezon evlerinde oynadıkları 7 maçta 6 gol kaydettiler. Rizespor’un deplasman karnesine baktığımızda aynı rakamları görüyoruz. Dolayısıyla maçta erken bir gol olmadığı takdirde gol sayısı düşük kalabilir. Eksiklerine rağmen formda hücum silahlarına sahip Rizespor’un bu maçtan puan ya da puanlarla ayrılma şansı var.

M. Başakşehir – Eskişehirspor 
Fenerbahçe’ye yenilerek 26 puanda kalan Başakşehir, bu maça telafi maksadıyla çıkacak. İstanbul ekibinde Epureanu dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Konuk takımda da kaleci Ali Şaşal’ın tedavisine devam ediliyor. Evindeki 7 maçta 5 galibiyet alan Başakşehir, Antalyaspor ve Galatasaray’a mağlup olmuştu. Eskişehirspor ise bu sezon dış sahada oynadığı maçların tamamını kaybetti. Üstelik bu maçlarda sadece 3 gol bulabildiler, kalelerinde ise 17 gol gördüler. Samet Aybaba’nın gelişi sonrası mücadele anlamında kıpırdansalar da Başakşehir sert bir rakip olacak. Dolayısıyla büyük bir sürpriz yaşanmazsa ev sahibi bu maçı kazanır.

Mersin İdman Yurdu – Kasımpaşa 
Ligin dibinden kurtulacak seriyi bir türlü başlatamayan Mersin İdman Yurdu, 16. haftada ilk beş hedefi güden Kasımpaşa’yı ağırlıyor. Ev sahibinde Serkan Balcı ve Pedriel cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Mehmet Taş, Khalili, Futacs ve Mihaylov’un sakatlıkları var. İstanbul temsilcisinde ise Orhan Şam, İsmail Ayaz ve Ferhat Kiraz’ın tedavilerine devam ediliyor. Genelde istikrarsız sonuçlar alan Mersin İdman Yurdu, son haftalarda fiziksel ve psikolojik bakımdan maçların içinde kalmakta zorlanıyor. Kasımpaşa ise oynadığı 7 deplasman maçında kalesinde sadece 4 gol görmüş bir ekip ki, bunu büyük oranda oyun disiplinlerine borçlular. Bu maçta Kasımpaşa’nın sahadan istediğini alarak ayrılması ihtimali kuvvetli görünüyor.

M. Sivasspor – Kayserispor 
Sivas’ta mücadele dozu yüksek, tabiri caizse kemik seslerinin duyulacağı bir maç bizleri bekliyor. Kırmızı-beyazlı ekipte Aatif Chahechouhe kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Barrales ve Adem Koçak’ın sakatlıkları var. Kayserispor’da da Furkan Özçal sarı kart cezalısı. Berkan Emir’in sakatlığı sürerken, İbrahim Dağaşan ile karşılıklı anlaşılarak yollar ayrıldı. Sivasspor henüz düşme hattından uzaklaşabilmiş değil. 16.sıradaki Gençlerbirliği ile aynı puandalar. Bu durum kırmızı-beyazlıları temkinli oynamaya itecektir. Kayserispor’un oyun yapısı da hepimizin malumu. Bu şartlar altında maçtan kısır bir skor çıkarsa, bu beni şaşırtmayacak.

MAÇ PROGRAMI

19 Aralık 2015 Cumartesi
13.30    Gaziantepspor – Çaykur Rizespor 
16.00    Torku Konyaspor – Bursaspor 
19.00    Trabzonspor – Antalyaspor 
19.00    Mersin İ.Y. – Kasımpaşa 

20 Aralık 2015 Pazar
13.00    M.Sivasspor – Kayserispor 
16.00    Galatasaray – Akhisar Bld. Spor
19.00    Gençlerbirliği – Fenerbahçe 
19.00    M.Başakşehir – Eskişehirspor 

21 Aralık 2015 Pazartesi
20.00    Osmanlıspor – Beşiktaş 
      
HAFTAYA BAKIŞ

Sarı Kart Cezalıları: Douglas Ferreira (Akhisar Bld. Spor), Selçuk İnan (Galatasaray), Djalma Campos (Gençlerbirliği), Samuel Holmen (Torku Konyaspor), Serkan Balcı (Mersin İdman Yurdu), Ricardo Pedriel (Mersin İdman Yurdu), Aatif Chahechouhe (M.Sivasspor), Furkan Özçal (Kayserispor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Serdar Deliktaş (Osmanlıspor)

HAFTANIN MAÇI

Galatasaray – Akhisar Belediyespor 
Tarih: 20.12.2015 Saat: 16.00
Stat: TT Arena
Maç Günü Hava: Yağmurlu, 11°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016