Sakarya, İstanbul’un ilçesi oluyor!

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Sakarya, 15 milyondan fazla insan yaşadığı İstanbul’a sadece 1 saatlik mesafede bulunuyor. 3’üncü boğaz köprüsü bağlantılı yeni otoyol ve Karadeniz sahil yolu çalışmalarının da tamamlanması ile Sakarya İstanbul’un adeta bir ilçesine dönüşecek. Daha şimdiden İstanbul’dan Sakarya’ya yoğun bir sanayi göçü başlamış durumda. 

Sakarya’da kuruluş çalışması devam eden OSB’lerde boş yer kalmadı. Firmalar, yatırım için altyapı çalışmalarının tamamlanmasını bekliyor. OSB’lerden yer talep edenlerin çoğunluğunu da İstanbul’lu sanayiciler oluşturuyor. 

Diğer taraftan Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) İhtisas OSB, Mobilyacılar İhtisas OSB ile Adapazarı Karma OSB ve Ferizli OSB’de yol altyapısı ile elektrik, yağmur suyu menfez çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında bu yılın ikinci yarısından sonra sanayiciler OSB’lerdeki yatırımlarına başlayacak. 

Sakarya’daki 2 ihtisas OSB de Kaynarca ilçesinde. Her 2 OSB de faaliyete geçtiğinde ilk etapta 10-12 bin yeni istihdam yaratacak. İhtiyaç olması halinde 3 bin 200 dönüm alanda kurulan SAMİB İhtisas OSB’nin arazisi 10 bin dönüme kadar çıkacak ve istihdam sayısı 30 bin kişiye kadar yükselecek. Yerler şimdiden belirlenen genişleme alanında bir de üniversite kurulması planlanıyor. 

Yerli otomobil fabrikası, Karasu Limanı ve demiryolu yapım çalışmalarının da tamamlanması ile Karasu ve Kaynarca, önemli bir üretim üssü olacak. Bugüne kadar hep turizm havzası olarak kabul edilen bu alan şimdi büyük bir değişimle karşı karşıya ve aynı zamanda hızlı sanayileşmenin de baskısı altında. 

Ancak bu baskı yeni talepleri de beraberinde getirecek. Yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 5 yıl içinde Karasu ve Kaynarca ilçelerinde ilk etapta 8 bin yeni konuta ihtiyaç olacak. 

Sadece yeni konut değil tabi. Yeni ticaret ve eğitim alanlarına, sosyal tesislere, fabrikalarda istihdam edilecek çok sayıda mühendis ve ara elemana da ihtiyaç olacak. 

Dolayısıyla bu ihtiyaçların şimdiden belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması ve bu yönde yatırımların yapılması gerekiyor. Çok geç olmadan hızlı sanayileşmenin baskısı mutlaka kontrol altına alınmalı, yeni yatırım taleplerinde ise çok daha fazla seçici olunmalı. 

Bu süreci yönetecek olan kurumlar olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Üniversitesi ne de önemli sorumluluklar düşüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016