Sakarya 154 yıllık projesi Karasu Limanı'na kavuştu

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Marmara Bölgesi, bugün de Türkiye karayolu ağında trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu bölge. Bu bölge içinde karayolu trafik yoğunluğunun en fazla olduğu eksen ise İstanbul-Kocaeli-Sakarya güzergahı. İstanbul ile Anadolu arasında bugün de devam eden yoğun bir ürün ve trafik akışı var. Bu trafik, TEM otoyolu ve D100 karayolu vasıtasıyla Kocaeli ve Sakarya üzerinden geçiyor.

Bu güzergah aynı zamanda Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar uzanan tarihi İpek yolu taşımacılığının da karayolu ile yapıldığı güzergah. İpekyolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya orduların, dinlerin, bilgelerin, fikirlerin ve kültürlerin de yolu olmuş bugüne kadar. Sakarya binlerce yıldır nehirleri, köprüleri, verimli toprakları ve gölleri ile bu geçişlere köprü olmuş bir şehir. Bu geçişlerin ayakta kalan tek tanığı da Justinianos Köprüsü. Halkın, Beşköprü olarak adlandırdığı Justinianos Köprüsü 1450 yıldır ilk günkü gibi bugün de geçişlere imkan verecek sağlamlığıyla halâ ayakta.

Sakarya, karayolu ağında sahip olduğu yoğun trafiğe ve kilit lokasyonda yer almasına rağmen dünya ticaretinde karayolundan çok daha büyük bir öneme sahip olan denizyolu taşımacılığında ne yazık ki aynı gelişmeyi gösteremedi. Bugün dünyada taşınan yüklerin hacim olarak yaklaşık yüzde 80’i, değer olarak ise yaklaşık yüzde 70’i denizyolu ile taşınıyor. Türkiye ticaretinin ise yüzde 87’si deniz yolu ve limanlar aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Kocaeli’de 50’ye yakın, bir o kadar da İstanbul’da liman ve balıkçı barınağı bulunurken bu güzergahın en önemli noktasını oluşturan ve denize kıyısı olan Sakarya'da sadece bir liman bulunuyor. O da 2017'nin ilk aylarında hizmete alınan Karasu Limanı.

Oysa proje fikri 154 yıl öncesine dayanan Karasu'da çok daha önce bir liman yapılabilir ve Sakarya, denizyolu taşımacılığında da bugün önemli bir noktada bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilirdi.

Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde sadrazamlık makamından bayındırlık bakanlığına gönderilen ve arşivlerde yer alan kayıtlarda Karasu'ya bir liman inşa edilmesine ilişkin şöyle deniyor; "İzmit Bölgesindeki Karasu'da bir liman inşa edilmesi talep edilmektedir. Bu konuda verilen dilekçe ile ilgili evrak ekte gönderilmiştir. Konuyu inceleyerek gereğini yapınız. 10 Ağustos 1863."

Yani 154 yıllık bir tarihçesi var Karasu Limanı projesinin.

154 yıl sonra ancak hayata geçirilen Karasu Limanı'nın 3 yıl içerisinde yüzde 100 doluluğa ulaşması planlanıyor. Karasu'daki denizyolu ulaşımını destekleyecek olan ve şuan inşaat aşamasındaki demiryolu ve Karadeniz sahil yolu ile Kuzey Marmara Otoyolu projelerinin de tamamlanmasıyla Karasu Limanı Sakarya ve ülke ekonomisine tahminlerin de üzerinde bir katkı sağlayacak. Dolayısıyla gerekli tedbirler şimdiden alınmaz ve planlamalar yapılmazsa yoğun yük trafiği sadece Karasu için değil Sakarya için de önümüzdeki dönemlerde önemli bir sorun olacak.

Bu nedenle özellikle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde ilk etapta Karasu ve çevresinin yeni gelişim rotasının acil olarak her yönü ile yeniden planlanması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016