Yeni üretim havzasında tarım ve hayvancılık

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Sakarya’nın Karadeniz sahilindeki üç ilçesi Kaynarca, Karasu ve Kocaali, bugüne kadar hep bir çıkmaz sokak olarak görüldü. Yani yaz mevsiminde kısa süren deniz turizmi için günübirlik gelinen ve kalmadan geri dönülen bir yer. Uzun yıllar böyle devam etti. Ancak turizm bu üç ilçede son 5 yılda öne çıkmasına rağmen beklentilere cevap veremedi. Yetersiz altyapı, plansız gelişme, deniz turizminin haricinde alternatif turizmin oluşturulamaması gibi daha birçok neden bu üç ilçeyi günübirlik turizmden ileriye taşıyamadı. 

Şimdi, Karadeniz sahilindeki bu üç ilçenin bundan sonraki gelişimini etkileyecek yeni bir süreç başlıyor. 

Karasu limanının 1 yıla kadar hizmete açılmasına çalışılıyor, Adapazarı-Karasu demiryolu inşaatının da 2 yıla kadar tamamlanması planlanıyor. Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi için Karadeniz sahilinde belirlenen 2 bin 200 dönümlük bir alanda ise stratejik öneme sahip üretimler planlanıyor. BMC ve Kibar Holding, Karasu’da yerli motor ve savunma sanayi araçları üretimi için hazırlıklarını sürdürüyor.

Kibar Holding Karasu’ya liman yatırımı da planlıyor. Bu Karasu’ya yapılacak ikinci liman olacak. 

Gazi Metal firması ise Karasu Organize Sanayi Bölgesi’nde 1 yıl önce başladığı soğuk haddehane tesislerinde saç üretimine devam ediyor. 

Bu yatırımların devamı gelecek elbette. Üçüncü köprü bağlantılı otoyolun Sakarya’nın kuzeyinden geçecek olması bu bölgeyi yatırım açısından çok daha cazip hale getirecek. Yeni otoyol ile İstanbul’un Anadolu yakasından Sakarya’ya 1 saatten daha az bir zamanda ulaşmak mümkün olacak. Her gün trafik çilesi çeken İstanbul için bu süre büyük önem ifade ediyor. Sadece ulaşım değil tabi. Sakarya, yatırım için çok fazla imkânlara sahip. Özelliklede ilin kuzey bölgesi yani Kaynarca, Karasu ve Kocaali ilçeleri bir bütün olarak değerlendiriliyor ve yakın gelecekte İstanbul’un yeni bir ilçesi haline geleceği düşünülüyor. Bu süre çok uzun olmayacak. Yakın bir zamanda çok hızlı bir yapılaşma hareketinin başlayacağı bu alanlar aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Bu nedenle sanayileşme ile başlayan yeni üretim havzasındaki bu hızlı kalkınma sürecinin tarım ve hayvancılık için bir tehdit oluşturmayacak şekilde planlanması gerekiyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016