Sakarya'nın sorunu tarımsal planlama

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Sakarya’nın iki önemli gelir kaynağı olan tarım ve hayvancılıkta verimlilik her geçen gün daha da azalıyor. Küçülen tarım alanlarında üretim maliyetlerini düşürmek mümkün olmadığı gibi ayrıca sulama altyapısı olmadığı için 240 bin hektara yakın tarım alanından da yüksek verim alınamıyor. 

Sorun sadece sulama değil tabi ki. Aşırı yağışlar nedeniyle sular altında kalan mahsuller çürüyor ve ikinci defa ekim yapılan alanlardan da beklenen verim alınamıyor.

Yani tek sorun Sakarya ovalarında sulama altyapısının olmaması değil. Sakarya ovalarında direnaj kanallarının olmaması da tarımda verimliliği olumsuz etkileyen önemli bir sorun. 

Sakarya’nın yıllık mısır üretimi 400 bin ton dolayında. Bu rakam mevsime göre değişebiliyor. 

Kurak geçen bir sezon veya aşırı yağışlı geçen bir sezon olsun fark etmiyor. Kuraklık veya aşırı yağış tarımda üretimi düşürüyor. 

Sakarya’nın tarım ile ilgili bir eylem planı olmadığı için yüksek verim alınamıyor, verimlilik ise mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. 

Bu nedenle, sanayileşme ile ilgili planlar yapılırken, tarım ihmal edilmemeli ve benzer planlamalar tarımda da yapılmalı. 

Sakarya’da tarım hala önemli bir gelir kaynağı. Sakarya ekonomisi içinde tarım sektörünün payı yüzde 30’lar düzeyinde. Ancak bu rakam her geçen yıl sanayileşme baskısı ve tarım altyapısının yeterli olmaması gibi nedenlerle düşüyor. Yani tarım sektörünün il ekonomisi içindeki payı azalıyor. 

Bugünkü tabloya baktığımızda Sakarya topraklarının yarıya yakınının tarıma elverişli durumda olduğunu görüyoruz. Yani 487 bin hektarlık alana sahip il topraklarının yarısına yakın bölümünde tarım yapılıyor. 

Bu alanların önemli bir kısmı da birinci sınıf tarım arazisi. Bu tarım arazilerinin yüzde 40’tan fazlası tarla alanı olarak kullanılıyor ve her sene ekilip biçiliyor. 

Tarla alanı olarak kullanılan tarım arazisinin 90 bin hektarlık bölümünde ise başta mısır ve buğday olmak üzere şeker pancarı, patates, kabak, ayçiçeği gibi ürünlerin üretimi yapılıyor. 

Bu ürünlerin kurak mevsimde suya ihtiyacı var. Aşırı yağışlarda ise fazla sudan korunmaya…. Aşırı yağışlar nedeniyle ova yüzeyinde biriken yağmur suyunun ürünlere zarar vermeden direnaj kanalları ile boşaltılması gerekiyor. 
Sakarya’da tarla alanı dışında ikinci önemli grubu ise meyve alanları oluşturuyor. Meyve tarımı il tarım arazisinin yüzde 30’unda gerçekleştiriliyor. Bu alanın önemli bir bölümünü ise fındık arazisi teşkil ediyor. Bu ve benzer ürünlerde de tarım altyapısı ile verim artışı sağlamak mümkün. 

Son söz olarak mevcut tarım alanlarında verimi artırmak elbette ki önemli ancak bu alanları korumak çok daha önemli. Bu da ancak Sakarya ovası için yapılacak tarımsal planlama ile mümkün…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016