Sanayiciye OSB müjdesi

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

Karadeniz’in incisi Ordu, devasa projelerine resmiyet kazandırmasıyla beraber yurtdışından ve yurt içinden yeni yatırımlar çekmek için beklenti içine girdi.

Özellikle Ordu-Giresun Havalimanı, Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi ve Çevre Yolu Projesi’nin tamamlanmasıyla Ordu’da çok büyük bir kalkınma hamlesi yaşanacak. Ancak bu hamle için hazırlıklı olmak zorundayız. Kalkınmamız için acilen çözülmesi gereken konu; yatırımcıların Ordu’ya gelmesi için yeni bir OSB’nin hızla kentimize kazandırılması. Yeni OSB için beklenen müjdede geldi. Ordu Valisi Kenan Çiftçi,  yatırımcıya Ordu Merkez, Fatsa ve Ünye OSB sözü verdi.

Küçük bir hatırlatma yapalım. Ordu Valisi Kenan Çiftci ve OSB Müdürü Olgun Topkaya yeni OSB için “Ordu’da mevcut OSB’nin büyük oranda dolması ve hizmete cevap vermemesi nedeniyle başlatılan 2.OSB çalışmalarında önemli yol kat edildi.  Sanayicilerimiz rahat olsun” demişlerdi.

Bir hatırlatma daha yapalım, açıklamalarda özetle şunlara da dikkat çekilmişti:

“Ordu’da 2. bir OSB kurulması için, Başbakanlık Yatırım, Destek ve Kalkınma Ajansı’nın da çalışmalarıyla Ordu merkeze 19 kilometre uzaklıkta Çatalkaya-Karaağaç mevkinde 850 dönüm arazi belirlendi. Bu arazi için Bakanlıktan gelecek heyet bekleniliyor. Alanın en önemli avantajı, halen çalışmaları sürdürülen ve yeni açılacak olan Karadeniz-Akdeniz yolunun hemen yanında olması. Bildiğim kadarıyla 2015 yılında bu yol büyük ölçüde tamamlanacak. O yolun bitmesi neticesinde Karadeniz Akdeniz’e bağlanacağı için oldukça önemli bir yer olacak. Buraya çok yoğun talep olacağını şimdiden görmek mümkün. Ayrıca buradan yüzde 10’u geçmeyecek şekilde, 85 dönüm Mobilyacılar Sitesi’ne tahsis edilecek. OSB ile ilgili süreç hızla ilerliyor. Şimdiye kadar bir sıkıntı yok.”

Ordu OSB Başkanı Olgun Topkaya, araziyle ilgili tüm yazışmaların yapıldığını, fizibilite raporlarının gerekli mercilere yollandığını, zemin etütlerinin hazırlandığını anlatmıştı.

Bakanlıktan beklenen iki kişilik teknik heyet geldi ve arazi ile ilgili değerlendirme yaptılar. OSB Müdürü Topkaya, şu bilgileri veriyordu: “Teknik heyet, yeri inceledi ancak ufak tefek eksikler tespit etti. Bu eksiklerin tamamlanmasından sonra o arazinin OSB olabileceğine dair bir rapor tuttular. Biz bu konuyla ilgili diğer resmi kurumlarla yazışmalarımızı yaptık. Büyük bir ihtimalle bu ay yazışmalarımızın cevabı elimize ulaşır. Bundan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılacak başvuruyla, ön yer seçimi yapılan yere, kesin seçim yapılması için heyet gelecek. Süreç hızlı bir şekilde ilerliyor. Uygun raporu çıktıktan sonra, Bakanlar Kurulundan ‘kamu yararına’ kararının çıkmasını öngörüyoruz. Bu karar da çıktıktan sonra kamulaştırma işlemlerine başlayacağız. Bu arazinin çoğunluğu özel mülkiyet. “

Ünye ve Fatsa OSB’leri için de çalışmaların yolunda olduğu söyleniyor. Ünye OSB de yine 850 dönüm. Bunun tamamı kamulaştırma aşamamasına geldi. Fatsa OSB yüzde 100 doluluğa ulaştı. Mevcut OSB’nin yanı başında bin dönümlük yeni bir OSB ekleniyor.

Sözün kısası; Ordu’da üç farklı OSB aynı zamanda hizmete geliyor. Tüm bu bölgelerin toplam alanı 2 bin 700 dönüm. Bu gelişmeler Ordu’da yeni yatırımları gündeme getiriyor. Bu yatırımlar işsizliğin azalması anlamına geliyor, bizleri heyecanlandırıyor. “Her şey daha güzel bir Ordu için” diyoruz.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar