Satışa giden yol duygulardan geçiyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Pazarlama dünyası, uzun bir süredir kitlesel mecralardaki reklamların etkinliğinin düşüşüne tanık oluyor. Medyadaki çeşitlilik, sosyal mecranın yaygınlaşması, programlı TV izleme oranlarındaki düşüş, gazetelerin eriyen tirajları, internetteki sahte haberler vs. gibi faktörler, reklam yatırımlarının geri dönüşünü (return-on-investment) azaltıyor.

USC Dornsife College’ın yayınladığı bir araştırma, duygulara seslenen bir iletişim biçiminin her zaman olduğu gibi günümüzde de en etkin çözüm olduğunu ortaya koyuyor. Infografik olarak sunulan sonuçlara göre, bir reklam ancak tüketicide yarattığı duygu kadar etkin olabiliyor. Bir başka deyişle, reklamın ne söylediğine değil, hangi duyguyu harekete geçirdiğine bakmak gerekiyor.

USC Dornsife College’ın sonuçlarına göre, başarılı kampanyaların yüzde 31’i duygusal içeriğe sahip. Buna karşın, mantıklı bir söylem üzerine kurulan ve akla hitap etmeyi hedefleyen ampanyaların başarı oranı yüzde 16 civarında kalıyor. Çalışma, ayrıca bir reklamın “beğenilme oranının” satışları artırmaya yaptığı katkıyla doğru orantılı olduğunu da vurguluyor. Gurur, aşk, başarı, empati, yalnızlık-dostluk ve geçmişe dair anılar üzerine kurulan reklam senaryoları, mantıklı yaklaşımlara göre daha etkili oluyor. Reklamın tonu, yönetmeni, öyküsü, oyuncuları, esprileri ve müziği izleyicilerin duygularıyla iletişim kurabildiğinde, satış mesajının iletilmesi daha kolaylaşıyor.

Nike’a terörist maskesi eleştirisi

Nike, 12 Temmuz’da, İngiltere’de Kanye West, Travis Scott ve Tom Sachs gibi ünlülerin giysilerini tercih ettiği tasarımcı Williams’la birlikte hazırladığı yeni serisini piyasaya sürdü. Ancak, koleksiyonda yer alan “The NikeLab NRG Beryllium Balaclava X MMW” isimli bir kar maskesi büyük bir tartışmaya neden oldu.

Soğuk havada yüzü ve boynu korumak amacıyla yaratılan maskenin reklamında tişörtlü bir siyahi mankenin yer alması, kuruluşa gençleri çetelere özendirdiği suçlaması getirdi. Sosyal medyada ve basında geniş bir biçimde yer alan tartışmalar sonucunda, Nike ürünü sitesinden kaldırdı ve satışını durdurdu. Eleştiriler üzerine bir açıklama yapan Nike sözcüsü, ürünün yeni koleksiyonun bir parçası olduğunu . koeksiyonun farklı modellerle dünyanın farklı yerlerinde tanıtıldığını vurguladı. Hiç bir biçimde, suça ya da çeteleşmeye özendirecek bir çalışma yapmadıklarını açıkladı.

Karışık gerçeklik dönemi: Magic Leap

Gerçeklik tanımı, yeni çıkan ürünlerle boyut değiştiriyor. Son gelişme ABD’den geldi. Artırılmış gerçeklik konusunda uzman olan bir ekibin 2010 yılında kurduğu Magic Leap adlı kuruluş, ABD’de altı şehirde yeni ürününü piyasaya sürdü. “Karışık Gerçeklik” (Mixed Reality) gözlük olarak tanımlanan bu cihaz, ağırlıklı olarak içerik üreticileri için tasarlandı.

Magic Leap One sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliği birlikte tasarlama imkanı sunuyor. Kameralar ve özel lensler sayesinde, gerçek görüntülerin üzerine sanal nesneler bindirilebiliyor. Magic Leap One Lightwear’ın aksesuarları da özel olarak tasarlanmış. Lightpack adlı giyilebilir bilgisayar ve el kumandası var.

Google, Qualcomm, Tencent ve Alibaba gibi dev isimler Magic Leap’le yakından ilgileniyorlar. 2.3 milyar dolarlık yatırım desteği alan ve yaklaşık 1500 kişinin çalıştığı Magic Leap’in yeni ürünü ABD’de 2 bin 295 dolara satılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar