Şehir markaları yaratmak için sanata daha fazla yatırım yapmamız gerek

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

“Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu” olarak Türkçeye çevireceğimiz “The United Nations World Tourism Organization”ın (UNWTO) tahminlerine göre 1950 yılında uluslararası seyahat rakamı 25 milyon civarındaymış.

Bugün sınırlar ötesi yolculukların sayısı 1.4 milyara erişmiş durumda.

Başta “millennials” olmak üzere turistler artık özel deneyimler arıyorlar ve sosyal medyada anılar biriktirmek istiyorlar. Bu da talebin artmasını sağlıyor.

Turizm ve eğlence dünyanın en önemli sektörleri haline gelmiş durumda. Harcamalar ve yatırımlar artıyor. Ülkeler, şehirler hatta mahalleler turizm gelirlerinden pay almak içi birbirleriyle yarışıyorlar.

Türkiye, güneş, deniz ve konforlu tatil fırsatları açısından eşsiz bir alt yapıya sahip. Yeni ve bakımlı tesislerimiz özellikle alt ve orta gelirli turistler için ideal bir tatil ortamı sunuyor.
Ancak, 12 bin yıllık tarihi mirasımızın ve kentlerimizin hak ettiği değeri bulması için daha çok çalışmamız lazım. Anadolu’daki müzelerimize, anıtlarımıza daha fazla ziyaretçi çekmemiz gerek.

47 yıldır süren gelenek

Kentlerimizinse küresel cazibe merkezleri olabilmesi için, dünya çapında ses getiren kültürel etkinliklere ihtiyacı var. Özel sektör kuruluşları, vatandaşlar, sanatçılar belediyelere destek olmalı. El ele vererek bölgelerinin katma değerini artırmalı.

Tüm illerimize, 47 yıldır süren İstanbul Müzik Festivali ve 26 yıldır süren İstanbul Caz Festivali örnek olmalı. İstanbullular olarak İKSV’ye ve ona destek veren tüm sponsorlara sonsuz şükran borcumuz var. Kentimize unutulmaz konserler, eşsiz etkinlikler hediye ettiler. İstanbul'un dünya sanat haritasına yerleşmesine katkıda bulundular.

İKSV İletişim Grup Direktörü Ayşe Bulutgil’den sponsorluk desteklerini sordum. aldım. Bulutgil; “İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen etkinlikleri gerçekleştirmemizi sağlayan en büyük destekçilerimiz hiç şüphesiz sponsorlarımız. Yıl boyunca düzenlediğimiz etkinliklerin bütçesel anlamda yüzde 50’den fazlası sponsorlarımızın ayni ve nakdi desteklerinden oluşuyor”dedi. Bulutgil’in verdiği bilgiye göre 2018’de nakti sponsorlukların oranı yüzde 49,1, ayn sponsorluklarınsa yüzde 4.4 civarında gerçekleşmiş.

300 sanatçı, 27 mekan, 50 konser

22 yıldır Garanti BBVA’nın sponsorluğunda düzenlenen ve bu yıl 26.sı gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı konuk etti. 26. İstanbul Caz Festivali’nde herkese açık ve ücretsiz olarak düzenlenen Parklarda Caz etkinliğini 17 binin üzerinde seyirci takip etti. Festival, İstanbul’un 27 farklı mekânında 50’nin üzerinde konser dinleme fırsatı sundu. İstanbul, sanatseverlere bir kez daha bir dünya kenti olduğunu hissettirdi.

18 bin izleyici

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali, 8 Temmuz’da sona erdi.

11 Haziran’da başlayan festival 21 gün sürdü. İstanbul’un 15 farklı mekânında 150 eserin seslendirildiği 22 konserde, 600 yerli ve yabancı sanatçı İstanbullu sanatseverlerle buluştu."Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı" temasıyla gerçekleştirilen festivalin konserlerini 18 bini aşkın izleyici takip etti.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi, Orkestra Şefi Devlet Sanatçısı Prof. Rengim Gökmen'e "Onur Ödülü" takdim edildi. "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" yse Yuri Bashmet'e sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteklediği festivalde Lüksemburg Filarmoni Orkestrası, Berlin Radyo Korosu, Şanghay Filarmoni Orkestrası, Yuja Wang ve Fazıl Say gibi birçok sanatçı ve topluluk sahne aldı. Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Seong-Jin Cho ile 11 Haziran'da başlayan festival, Cameristi Della Scala ve Daniel Lozakovich’im dinletisiyle son buldu.

Güvenlik Securitas’tan

Securitas, İKSV tarafından 29 Haziran - 18 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 26. İstanbul Caz Festivali’ne, güvenlik hizmeti sunarak Servis Sponsoru oldu. Securitas’ın etkinliğe özel oluşturduğu güvenlik ekibi, organizasyonun sorunsuz geçmesi için çalıştı. Konserlerden birinde sohbet ettiğim Securitas Pazarlama Müdürü Esra Boran, “Şirket olarak bu tür organizasyonlarda hizmet sponsoru olarak yer almaktan mutluyuz, önümüzdeki dönemde de yeni organizasyonlarla bu konudaki uzmanlığımızı kültür ve sanatın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” yorumunda bulundu.

İstanbul Müzik Festivali Sponsorları

- FESTİVAL SPONSORU
E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ

- 2019-2022 FESTİVAL AÇILIŞ KONSERİ ORKESTRASI
Tekfen Vakfı

- YÜKSEK KATKIDA BULUNAN GÖSTERİ SPONSORLARI
Tekfen Vakfı
Mercedes-Benz Türk AŞ
FIAT
ICBC Turkey Bank A.Ş.
Borusan Holding
Türkiye İş Bankası

- GÖSTERİ SPONSORLARI

ENKA Vakfı
SEREL
Nobel İlaç
STONELINE
Işıklar Holding
bluechip Creative Events
Berrin Erengül
Elvan Tuğsuz Güven
Eva Barlas
Bell Holding
Organik Holding

- EĞİTİM DESTEK FONU SPONSORU

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası)

- DEĞERLİ İŞBİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
Zorlu PSM

- KURUCU SPONSOR
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU

- İKSV RESMİ KONAKLAMA SPONSORU
THE MARMARA COLLECTION

- İKSV TAŞIYICI SPONSORU
DHL

- İKSV SİGORTA SPONSORU
ZURICH SİGORTA

- İKSV SERVİS SPONSORLARI
Sağlık
AMERİKAN HASTANESİ
Kurumsal Eğitim
NAVİTAS

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ SPONSORLARI

- İKSV KURUCU SPONSOR
Eczacıbaşı Topluluğu

- İKSV RESMİ KONAKLAMA SPONSORU
The Marmara Collection

- FESTİVAL SPONSORU
Garanti BBVA

- VİTRİN SERİ SPONSORU
SOCAR Türkiye

- YÜKSEK KATKIDA BULUNAN GÖSTERİ SPONSORU

Birlikte Güzel
SOCAR Türkiye

- OTOMOTİV SPONSORU
Volvo Car Turkey

- KATKI SAĞLAYAN KURULUŞLAR
Anadolu Efes
Clifford Chance, Yegin Çifçi Avukatlık Ortaklığı
Mastercard

- İKSV TAŞIYICI SPONSOR
DHL

- İKSV SİGORTA SPONSORU
Zurich Sigorta

- İKSV SERVİS SPONSORLARI

Sağlık: Amerikan Hastanesi
Kurumsal Eğitim: Navitas
Stratejik Araştırma: GFK
CRM Danışmanlığı: directcomm
Mobil Uygulama Yazılımı: Loodos

İtalya ve Türkiye arasındaki köprü

Ülkemizin en büyük 5. sanayi kuruluşu Tofaş, sanata ve tarihe kesintisiz olarak katkı sağlayan bir kuruluşumuz. Fiat markası aracılığyla Türkiye ve İtalya’yı birbirine bağlayan Tofaş, İtalya’da Türkiye’nin, Türkiye’de İtalya’nın tanıtımına destek olacak faaliyetlerde bulunuyor.

Türkiye’nin tarih mirasına sahip çıkmayı amaçlayan Tofaş, ülke turizmine de katkı sunmaya devam ediyor. Tofaş, 2005 yılından bu Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’ndeki kazılara ve restorasyon çalışmalarına destek veriyor. Hierapolis’teki kazıların başında İtalyan arkeologlar çalışıyor. Ülkemizin bu muazzam tarihi mirası iki ülkenin çalışkan ve kendini adamış ekipleri sayesnde gün yüzüne çıkıyor. Pamukkale’ye 40 yılını adayan Profesör Francesco D’Andria geçtiğmiz günlerde emekli oldu. Ondan görevi Prof Dr. Grazia Semeraro devraldı.

Türkiye’nin en büyük 5 antik şehir kalıntısından biri olan Hierapolis-Pamukkale, hem doğal hem de tarihi-arkeolojik değeri ile 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 485’inci olarak eklendi. Tofaş desteği ile gün yüzüne çıkan Hierapolis Antik Kenti’ndeki Ploutonion Kutsal Alanı yaz bitmeden ziyarete açılacak.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen arkeolojik sahası / ören yeri olan Hierapolis’te, biri engelliler için olmak üzere iki gezi güzergâhı yer alacak.

Truva’dan İtalya’ya

Tofaş, 47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilen La Scala Oda Orkestrası’nın (Cameristi Della Scala) konser sponsorluğunu üstlendi. Kuruluş, Hierapolis Antik Kenti’nin tanıtımına destek olmak amacıyla Aya İrini Müzesi’nin bahçesinde, Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu’nun da katıldığı antik kente özel bir fotoğraf sergisi düzenledi.

Konser öncesinde sohbet etme imkanı bulduğumuz Profesör Francesco D’Andria’dan yeni projeleri hakkında bilgi aldım. Profesör, Truva’yı İtalya’ya bağlayacak bir proje üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki dönemde, Truva’nın umutulmaz öyküsü, Profesöz D’Andira’nın zekası, adanmışlığı ve çalışkanlığıyla İtalya’nın da gündemine gireceğe benziyor. Francesco D’Andria’ya başarılar diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar