Süper Ligi Anadolu derbisiyle açıyoruz

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

1962-63 sezonunda Türkiye 1. Futbol Ligi, 2002-03 sezonu başında Süper Lig adını alan ligimizde 2015-2016 sezonunu hafta sonu oynanacak maçlarla açıyoruz. Tüm takımların bütçeleri ölçüsünde kadrolarını güçlendirmeye çalıştıkları, fizik ve mental anlamda zorlu maratona hazırlandıkları kamp dönemi bitti. Şimdi hedeflerin peşinde koşma zamanı. 

Ligin ilk hafta fikstürüne göz attığımızda hiç şüphesiz en dikkat çekici maçlardan birisi olarak, Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanacak Trabzonspor–Bursaspor karşılaşması öne çıkıyor. Anadolu’nun iki güçlü temsilcisini karşı karşıya getirecek bu maç, bir anlamda takımlar açısından ligdeki hedeflere yönelik erken bir sınav niteliği taşıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, Avrupa kupalarında izlediğim Trabzonspor’u da sezonun ilk kupa mücadelesinde Galatasaray ile karşılaşan Bursaspor’u da lige çok hazır görmediğimi söylemeliyim. Bu tespitimi genişletecek olursam, Süper Lig’de mücadele edecek 18 takım arasından “lige tam anlamıyla hazır” diyebileceğim bir ekip de yok. Bizde kulüp yönetimleri ile teknik heyetler senkronize bir çalışma gerçekleştiremediğinden olsa gerek, ligin başlamasına adeta saatler kala neredeyse tüm takımların eksiklerini giderecek transfer arayışında olduğunu görüyoruz. Demek ki, lige verilen uzun ara kulüpler tarafından efektif kullanılamıyor.

Trabzon sıkıntılı bir süreçten geçiyor

Sezona teknik adam değişimiyle giriş yapan Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi’nde Makedon takımı Rabotnicki’ye elenerek sevenlerini üzmüştü. Açıkçası bu eleniş esnasında bordo-mavili ekibin şimdilik suların durulduğu kaleci konusundan ileri uca kadar neredeyse tüm mevkilerde sıkıntılı bir süreçten geçtiği söylenebilir. Cardozo’nun henüz formunu yakalayamadığı bu dönem zarfında takıma N’Doye’nin katılması şüphesiz olumlu bir etki yaratacaktır. M’Bia, Cavanda, Okay ve Esteban kâğıt üzerinde dikkate alınması gereken transferler. Ev sahibinde maç öncesi Bosingwa, Bourceanu, Mehmet Ekici ve Yatabare’nin sakatlıkları bulunduğunu hatırlatalım.

Ertuğrul Sağlam önderliğindeki Bursaspor ise hareketli bir transfer dönemi geçirdi. Mevcut oyuncularını elinde tutmakta zorlanan yeşil-beyazlılar, zorunlu olarak yeni bir yapılanmaya gittiler. Mert Günok, Tomas Sivok, Advincula, Erdem, Cuenca ve Necid göze batan transferler arasında. Tom de Sutter ve Geoffrey Bia konusundaki girişimler de sonuçlanmak üzere. Bu arada Bursaspor’un transfer kaynaklı sorunlar nedeniyle Volkan Şen ve Ozan Tufan ile arasının açılması, bu futbolcuların geleceğine dair soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Genel olarak yeşil-beyazlı takım ile ilgili görüş bildirecek olursam, yeni oyuncuların kaynaşarak birlikteliğin sağlanabilmesi adına zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilirim. Özellikle Süper Kupa mücadelesinde dikkatleri çeken santrfor bölgesindeki eksiklik Bursaspor’u ligin ilk maçında zorlayabilir. Transfer döneminde takıma katılan Necid nitelikli bir golcü ancak sakatlığı sebebiyle Trabzonspor’a karşı forma giyip giyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Ozan İpek’in de sakatlığı olduğunu belirtelim.

Açıkçası, ligin ilk maçlarına dair tahminde bulunmak her zaman zordur. Trabzonspor ve Bursaspor’un sezona tam anlamıyla hazır gözükmemeleri de öngörüde bulunmayı bir kat daha zorlaştırıyor. Trabzonspor, ayağındaki ağrılar nedeniyle bir süredir sakat olan Mehmet Ekici’yi bu maça yetiştirebilirse galibiyet açısından daha şanslı olur diye düşünüyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016