"Tahsilat 2019'un en temel konusu olacak..."

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Finans kurumlarının bazılarıyla gerçekleştirdiğim toplantılarda, ekim ve kasım aylarında tahsilat sorunun bir anda şiddetlendiğine dair konuşmalara şahit oldum. İlginçtir, fonlama maliyeti ve kredi faizi arasındaki makas da giderek açılıyor. Yani, satılan kredilerin brüt getirisi eski dönemlere göre daha fazla. Tecrübeli finansçılar "zaten böyle zamanlarda getiriler kağıt üzerinde yüksek olur" diye cevap veriyorlar.

Bir başka ilginç gelişme de şu: Bir zamanlar ellerindeki servetle istediği her müesseseyi satın alacak kadar güçlü olanlar, bugün o müesseselerin parasına muhtaç hale gelmiş. Fakat kredi kuruluşları ismi ne olursa olsun hiç bir şahıs ya da kuruma nakit akışına bakmadan uzun vadeli kredi açma niyetinde değiller.
Aşırı teminatlandırılmış bir kredi piyasası gerçeğine doğru adım adım gidiyoruz diyebilirim. Ancak bankacılar "teminat da yetmez, nakit akışı düzgün olmalı" diye ısrar ediyorlar.

Yaşlanmış bazı kredileri varlık yönetim şirketlerine satmak isteyen birçok finans kurumu var. Yine de, düzensiz de olsa tahsilat yapabildikleri müşterileri bir süre daha gecelik faizde yüzdürmeye devam edeceklerini tahmin ediyorum.

"Küçük bir tavsiyem var..."

Sektörlerin birçoğunda "zararı fonlayan" bir kredi ilişkisi oluşmuş. Yani bir zamanlar "bankalar karımıza ortak" diye serzenişte bulunanlar, bugün "bankalar zararımıza ortak" diyebilirler. Demiyorlar tabii.

Küçük bir tavsiyem var: Finans kurumlarının, aylık kredi hacminin en az %1.5'i kadar şüpheli alacak ihtimaliyle bütçelerini kurgulamaları uygun olur diye düşünüyorum. Sanıyorum 2019'da tahsilat kabiliyeti kurumların kaderini belirleyecek.

Gelecek yılın bütçeleri büyük ihtimalle birkaç kere revize edilecek. IMF'nin Dolar/TL ile ilgili yüksek beklentisinin gerçekleşmesi halinde yapılan tüm bütçelemeler adeta "çöp" kategorisinde olacak. Çünkü IMF'nin bahsettiği parametreler YEP hedeflerinden epey uzakta.

Bu arada, sınır ötesi operasyonların da başlayacağı anlaşılıyor. Yeni yılda gündemimiz diplomasi ve sıcak çatışmalara odaklanacak diye düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar