TFF'nin stratejik planı ve play-off'un getirisi-götürüsü

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Anımsanacağı üzere Türkiye Futbol Federasyonu 2010 Nisan'ında "Türkiye'yi Futbolla İleriye Taşımak" başlıklı bir stratejik plan yapmış ve bunu tüm kamuoyu ile paylaşmıştı. Söz konusu stratejik plan ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), futbolda rekabetçi yapıyı artırmak ve uluslararası alanda söz sahibi olmak hedefiyle dört yıllık bir yol haritası hazırlamıştı.

Hayli iddialı olan stratejik planda TFF, A Milli takımın 2012 Avrupa şampiyonası ve 2014 Dünya Kupası finallerine katılma hedefini açıkça ortaya koyarken, yeni statların yapımından, seyirci sayısının yüzde otuz artırılmasına kadar, çok sayıda hedef belirlemiş, "artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" şiarıyla kulüplerin şeffaflaşmasından, statların modernize edilmesine; teknik adamların gelişimini sağlamaktan hakemlerin uluslararası finallerde görev almalarını sağlamaya kadar 24 ana hedefi ortaya koymuştu.

Bu hedefler 2010 yılından başlayarak, 2014 yılına kadar adım adım uygulanacak ve Türk futbolu rekabetçi yapısını bu sayede yükselterek Avrupa'da ve dünyada söz sahibi bir futbol ülkesi olacaktı. Bu plan sayesinde TFF'nin ve Türk futbolunun kurumsal kılavuzu oluşacaktı.

Oysa bugüne baktığımızda Türk futbolunun bir toz duman bulutu içinde yolunu bulmaya çalıştığını görüyoruz. Bir yandan şike skandalıyla sarsılan Türk futbolu, diğer taraftan ortalıkta hiç yokken bir play-off tartışmasıyla adeta mecrasını değiştirmeye çalışıyor.

Biz bu hafta kısaca bu stratejik plan ve play-off üzerinde durmaya çalışacağız.

Stratejik plan ne kadar çalışıyor?

Çok iyi niyetle kaleme alınmış ancak hayata geçirilmesinde ciddi sıkıntıları bünyesinde taşıyan bu plan ümit ederim ki, son gelişmeler sonrasında bir köşeye atılmamıştır.

Planın kısa ve orta vadede çok önemli hedefleri vardı. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesine ilişkin aslında TFF'nin, nasıl planın lansmanını yaptıysa planın uygulamasına ilişkin alınan yolu ve buna ilişkin gelişmeleri paylaşması gerektiğini düşünüyorum.

TFF'nin stratejik planında neler vardı?

TFF'nin 2010 Nisan'ında duyurduğu stretejik planında yer alan ana hedefleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Buradaki temel amacım TFF'nin bu planda belirtilen konulara ilişkin aldığı aksiyonları ve hayata geçirdiği konuları kamuoyuyla paylaşması. Bu plan hala çalışıyor mu? Çalışıyorsa ne tür bir gelişim kaydedildi? Play-off uygulaması da bu kapsamda hayata geçirilen hedeflerden birisi mi? Bu konularda TFF'den açıklama bekliyoruz.

1 - Milli takımlar

 a) 17 yaş altı, U-19 ve U-21 milli takım her Avrupa Şampiyonası finallerine için geçerli olmalıdır.  Oyuncular üst düzey ekibi ile integreted olmalıdır.

 b) Kıdemli Milli Takım, Euro 2012 ve 2014 FIFA Dünya Kupası için geçerli olmalıdır.

 2 - Elite oyuncu

 a) ülkenin en üst iki profesyonel bölünmeler rekabet kulüpleri 15, akademi standartlarına kendi gençlik geliştirme programları geliştirmek gerekir.  Teknik Eğitim Merkezleri sayısını 50.000 'den 200.000' e yükselmiştir olmalıdır.  Bu şekilde, 10-12 yaş arası 12.000 yetenekli gençler futbol eğitim verilebilir.

 3 - Kadınlar futbol

 a) Kadınların Grassroots faaliyetleri Katılımı 5.000 'den 75.000' e yükselmiştir olmalıdır.

 b) 45 ila 100, kadınların futbol kulüpleri sayısının artırılması.

 c) 1.300 ile 6.000 lisanslı playewrs sayısının artırılması.

 4) Grassroots ve amatör futbol

 a) taban ve amatör lisans ile oyuncu sayısı 320,000 1 milyon artmış olmalıdır.

 b) sadece profesyonel liglerde altında bölgesel bir yarı profesyonel lig oluşturulması.

 5 - Hakemlik

 a) UEFA Elite ve Premier Kategoriler hakem sayısı en az üç artırılması gerekmektedir.

 b) 6.500 den 15.000 hakem sayısının artırılması.

 6 - Koçluk

 a) 2013/04 sezonu tamamlama kadar JIRA Sözleşmesi uyarınca antrenörlük lisans dönüşüm.

 b) üst iki bölümü kulüplerin Gençlik Geliştirme Yöneticileri, TFF tarafından çıkarılacak GGP Yönetim Belgesi olmalıdır.

 7 - Kurumsal gelişim  taşıma

a) Daha iyi ticari ve insan kaynakları

 b) Performans esaslı sistem eylem olacaktır.

 8 - Futbol ekonomisi

 a) Tüm ulusal ve bölgesel yarışmalarda bir adlandırma sponsor olacak.

 b) 2013 yılına kadar 181 milyon Türk Lirası TFF mevcut bütçe, yüzde 40 artmış olacak.

 9 - Yeni iletişim teknolojileri

 a) Türkiye Futbol Federasyonu resmi web sitesi tff.org Yıllık ziyaretçi, 14 milyon kullanıcı yüzde 10 artmış olmalıdır.

 b) federasyon ile doğrudan temas halinde alabilirsiniz kayıtlı kullanıcı sayısı 1 milyon artmış olmalıdır.

 10 - Modern tesisleri ve stadyumlar

 UEFA Elite Kategori sığacak sayısı stadyum artırılması), 2 ila 6 artırılması gerekmektedir.

 b) 5 yeni stadyum inşaatı başlayın.

 c) Süper Lig stadyumlar, UEFA Stadyumu Güvenlik ve Güvenlik kriterleri ile tamamen uyumlu olacak.

 d), yüzde 30 oranında Süper Lig maçları seyirci artırılması.

 11 - Kulüp yapısı ve organizasyon

 a) Tüm Süper Lig ve 1.  Ligi kulüpleri, 2011-2012 sezonu başlayarak UEFA kulüp lisansı için geçerli olmalıdır.

 b) yıl 2011-2014 ve lisanslama sisteminin tamamlanması için üç yıllık stratejik plan hazırlamak için tüm kulüpleri Rehberlik.

 11 + 1.  Uluslararası turnuvalar, toplantılar ve futbol ile ilgili faaliyetler teklif ve barındırma için yedi yıllık yeni bir hazırlık planı oluşturulması.  2013 yılına kadar, en az üç, UEFA ve FIFA yarışmaları finallerine ev sahipliği .  Ayrıca, en azından bir UEFA ve FIFA kongreye ev sahipliği.

TFF stratejik planı kamuoyuyla tartışmamıştı tıpkı play-off uygulamasında olduğu gibi

TFF bu stratejik planını hazırlarken kamuoyuyla bir paylaşma veya bilgi alma konusunda bir süreci çalıştırmadı diye anımsıyorum. Bildiğim kadarıyla futbolun entelektüel kesiminden bu konuda çalışması olan ne bir gazeteciyle, ne de bir bilim adamıyla bu konular konuşulmamıştı. Belki de TFF kurmayları buna gerek görmemişlerdi. Bu olabilir bir durum. Ama son zaman da gündeme gelen bu Play Off uygulamasının ise bir anda TFF yönetimince ortaya atılması ve alel acele bu sezondan itibaren uygulamaya alınacak olmasını gerçekten anlamakta zorlanıyorum. En azından bu konuda bir kamuoyu araştırması/tartışması başlatabilir ya da görüşler alarak bunu uygulamaya sokabilirdi ama olmadı ne yazık ki! Umarım ve dilerim ki, bu uygulama Türk Futbolu için yararlı bir uygulama olur.

Play-off Türk futboluna ne getirir, ne götürür?

Federasyon'un aldığı karar gereğince Play off 2011-12 sezonunda uygulanmaya başlanacak. Böylesi bir uygulamanın Türk futboluna ne fayda sağlayacağı konusunda geçen hafta önemli tartışmalar yaşanıyordu ki, UEFA'nın Fenerbahçe'ye ilişkin aldığı/aldırttığı Şampiyonlar Ligi'nden 'men kararı' bu tartışmaları sonlandırdı. Başka bir alana ilgi kayması oldu. Bu nedenle bu konunun kamuoyunda da hak ettiği şekilde tartışıldığını düşünmüyorum. Gelecek haftalarda konuya ilişkin detaylı bir araştırmayı sizlerle paylaşacağım. Ancak çok kısaca kişisel görüşümü ifade edecek olursam: Play-Off'u Türk futbolunu ileriye taşıyacak bir hamle olarak değerlendirmiyorum. Buna ilişkin ciddi argümanlarım var. Gerçekten de etraflıca araştırılamadan, sonuçları değerlendirmeden aceleye getirilmiş ve zorlama bir uygulama olarak değerlendiriyorum Play-Off'u…

Bu uygulamanın (biçimsel uygulama farkı olsa da) gündemde olduğu Yunan ve Belçika liglerini de mercek altına alacağız. Bu liglerdeki sportif-parasal gelişim ve değişimi sizlerle paylaşacağız.

Yunanistan ve Belçika UEFA ülke sıralamasında Türkiye'nin gerisinde

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Belçika ve Yunan Ligi bize referans olamaz. Olacaksa bizim kabemiz beş büyük lig olmalı. Çünkü Türk futbolu sahip olduğu yetenek havuzu, yarattığı parasal gelir, potansiyel olanakları ve konumu itibariyle bu iki ligin çok üzerinde. Nitekim bu iki ligde ciddi bir düşüş var ve Yunan Ligi hemen hemen bizimle aynı sorunları yaşıyor. Her iki ligin de reytingi çok düşük, parasal gelirleri bizim yarımız kadar. Bu nedenle bu iki lige Play off'un katkıları konusunda net bir şey söyleme olanağımız da bulunmuyor.

Bu iki lig UEFA ülke katsayıları bakımından bizim altımızda yer alıyor. UEFA sıralamasında Türkiye 35.050 puanla 10. Sırada yer alırken, Yunanistan 34.166 puanla 11., Belçika ise 27.000 puanla 13. Sırada yer alıyor. Play off özellikle kulüp futbolu açısından çok önemli olduğu için bu datayı mutlaka dikkate almalı ve ciddi analiz etmeliyiz.

FIFA ülke sıralaması bakımından da Yunanistan 937 puanla 14. Sırada yer alırken, biz 814 puanla 24. Sıradayız. Belçika ise 675 puanla 37. Sırada…

Bu nedenlerle Play off'un ülkemiz uygulaması gerçekten çok özgül bir nitelik taşıyacak. Ancak görünen o ki, bu uygulama ile Türk futbolu sorunlarından kurtulmaz, aksine yeni sorunlara davetiye çıkartır. Bunların neler olabileceğini sizlerle gelecek haftalarla paylaşıyor olacağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar