TL varlıklarda temkinli alımlar var

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa endeksinde 101500 sınırında başlayan tepki 106600 seviyesindeki 50 günlük basit ortalamasına kadar sürdü. Bu noktalarda endekste kararsızlık gözleniyor. Ya 106600 seviyesinin üzerine yerleşecek ve ilerleyen günlerde daha yüksek seviyelere göz kırpacak, ya da kar satışlarına yeniden teslim olacak. Ancak geri çekilmeler olsa bile sınırlı kalabileceğini ve endeksin yükselme inadının yeniden baskın olacağını düşünüyorum. Bunlar yaşanırken 10 yıllık ve 2 yıllık gösterge Türk tahvili faizlerinde 1 puan kadar geri çekilmeler gözledik. Bu seviyeler alım için fırsat seviyeleri olarak öne çıkmış olabilir. TCMB’nin açıkladığı haftalık verilerde son iki haftadır hem hisse hem DİBS’te yabancı alımlarının temkinli de olsa başladığı görülüyor. Yeni açıklanacak verilerde de yabancı alımlarının devam ediyor olması beni fazla şaşırtmayacak.

Bunlar yaşanırken dolar kuru 3.95-3.96 seviyelerinin daha ötesine yükselemeyince, 3.84 seviyesine gevşemeler oluşmaya başladı. Dolar kurunun hareketi oldukça normal teknik bir hareket. Dolar kurunda gerçek anlamda düşüyor diyebilmek için 3.81-3.82 seviyelerinin altına doğru gerilemeler oluşması gerekli. Böyle bir durum algılamalarda belirgin bir iyileşmenin olduğunu bize anlatacak. Ancak böyle bir durum henüz mevcut değil. Gelecek hafta TCMB’nin faizlerini arttıracağı yönündeki beklenti bu gevşemede etkili olmuş görünüyor. Piyasa şimdilik Merkez’in sınırlı bir faiz artırımı yapacağını fiyatlıyor görüntüsü var. 100 baz puan gibi bir artırım olursa ilave fiyatlamalarla daha aşağı seviyeler, hiçbir şey yapmazsa yeniden yukarı yönlü tepkiler görmemiz mümkün.

Yeniden borsaya dönersek, 115000 seviyelerinde hedef fiyatların önemli bir kısmı fiyatlanmıştı. Mevcut geri çekilme ile pek çok hisse primli konumdan iskontolu fiyatlara geriledi. Başta bankalar geliyor. Elbette ABD’de süren dava ve olası sonuçları sadece bankalar üzerinde değil bütün piyasalar üzerinde bir belirsizlik oluşturuyor. Ancak uzun vadede ekonomide büyüme sürdükçe, şirketler üretimlerine devam ettikçe Borsa’da fırsatlar hep devam edecek. Mevcut seviyelerin ve 4Ç bilanço beklentilerinin endekste yükseliş potansiyelini yeniden canlandıracağını ve tekrar endekste önümüzdeki bir iki ay içerisinde 115000 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018