Trabzonspor’un silahı fizik güç

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’in beşinci haftası birbirinden zorlu karşılaşmalara sahne olacak. Trabzonspor ile Galatasaray’ın kıyasıya bir puan mücadelesine girişeceği haftada, Fenerbahçe sahasında güçlü Bursaspor’u ağırlarken, Beşiktaş ise başkentte Gençlerbirliği karşısında sınav verecek. Bu denli önemli karşılaşmalar arasında bizim seçimimiz elbette derbi tanımı içinde yer alamasa da derbi hüviyetindeki Trabzonspor – Galatasaray maçı. Son yılların en başarılı lig başlangıçlarından bir tanesine imza atan bordo-mavili takım, ilk dört haftayı 10 puanla geçerek zirve ortağı oldu. Sarı-kırmızılı ekip ise beş puanda kalarak taraftarları nezdinde büyük hayal kırıklığı yarattı. Öte yandan Galatasaray gibi büyük takımların bu tür karşılaşmaları taraftarlarıyla barışmak ve yükselişe geçmek için fırsat niteliğinde görebileceği de unutulmamalı. Bu nedenle sarı-kırmızılıların maça ekstra motive olmaları muhtemel.

Son iki sezonda yaptığı transfer hamleleriyle kadro yapısını büyük ölçüde değiştiren ve iyileştiren Trabzonspor, bu sezon maliyetli yıldızlarından verim almaya başladığını ilk dört haftada gösterdi. Neredeyse bütün mevkilerde alternatifli biçimde oluşturulan kadronun, birlikte oynama pratiği kazanarak ilerleyen haftalarda şampiyonluk yarışının içinde kalması göz ardı edilemeyecek kadar güçlü bir olasılık. Bu nedenle bordo-mavili takımın sahasındaki bu maçı “yenemiyorsan yenilme” felsefesiyle oynama ihtimali de var. Ev sahibinde maç öncesi Jose Bosingwa ve takımda kendisine yer bulamayan Alexander Bourceanu’nun sakatlıkları sürüyor. Bu oyuncular dışında sakat ve cezalısı bulunmayan Trabzonspor, Galatasaray karşısına teknik direktör Şota Arveladze’nin kafasındaki ideal tertiple çıkma şansı yakaladı. Şampiyonlar Ligi’ndeki Atletico Madrid sınavının ardından bu kez ligde önemli bir maça çıkacak Galatasaray’da ise kadro sıkıntısından söz edilebilir. Hiç kuşkusuz Trabzon deplasmanındaki en önemli eksik, kırmızı kart cezalısı Selçuk İnan olacak. Ayrıca sakatlıkları bulunan Aurelien Chedjou ve Hamit Altıntop’un tedavilerine de devam ediliyor. Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu’nun bu karşılaşmada klasik diziliminden taviz vermeyeceğini düşünüyorum. Carole’un sol bek mevkindeki görev yerine dönmesi beklenebilir. Selçuk’un pozisyonunda ise Bilal Kısa’nın forma giymesi sürpriz olmayacak. Bu sezon Galatasaray’da gözlemlediğimiz temel problem; takım bütünlüğündeki arızalar ve genel anlamda sertlik dozunun düşerek yumuşak bir yapıya bürünülmüş olması. Trabzonspor’un kadrosunda bulundurduğu Douglas, Cavanda, Mbia, Ndoye, Constant, Aykut ve Medjani gibi isimler tatlı-sert futbol söz konusu olduğunda rakibi sindirebilen ve bu tür futboldan deyim yerindeyse zevk alan isimler. Buna mukabil Galatasaray’ın muhtemel kadrosunu göz önüne getirdiğimizde, fizik mücadeleye aynı şekilde cevap verebilecek bir takım yapısı göremiyoruz. Sarı-kırmızılılar daha çok teknik beceri, dripling yetenekleri ve pas trafiği ile rakip alana yerleşmek istiyorlar ki, ilk 4 hafta itibariyle bu planda çok başarılı oldukları söylenemez.

Karşılaşmayı ilk düdükten önce kafamızda oynadığımızda, Trabzonspor’un taktik planına önem atfetmek durumundayız. Bordo-mavililer, rakiplerine topla oynayacak alanları bırakıp savunmayı kendi ceza sahalarına yakın bölgede başlatırlarsa, Galatasaray’a etkili olma şansı tanırlar. Yok, eğer tam tersi olur da fizik mücadeleyi ve etkili presi rakip yarı alana da sirayet edecek biçimde geniş alanlara yayarlarsa, sarı-kırmızılıları bozmaları büyük olasılık. Galatasaray’ın tabelayı her an değiştirebilecek etkili oyuncular var ancak takım olarak bir değerlendirme yaptığımda Trabzonspor’un bu maçı yenilmeden tamamlayacağını düşünüyorum. 

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 5. HAFTAYA BAKIŞ

Gençlerbirliği – Beşiktaş 
Oynadığı futbolun puan anlamında karşılığını alamayan Gençlerbirliği, formda Beşiktaş’ı başkentte ağırlıyor. Kırmızı-siyahlılarda Landel, Tomic, Dimitriadis ve Stancu’nun tedavilerine devam ediliyor. Siyah-beyazlılarda ise Veli, Tolgay ve Oğuzhan’ın sakatlıkları söz konusu. Başkent temsilcisi hücum anlamında olumlu işler yapsa da zaman zaman savunmasında aksadığını görüyoruz. Beşiktaş ise deplasmanda ligin en rahat top oynayan takımlarından biri ki, taraftarı da Ankara’da siyah-beyazlıları yalnız bırakmayacaktır. Zevkli ve çekişmeli geçmesini beklediğim bu mücadelede üç ya da daha fazla gol izleme şansımız var.

Fenerbahçe – Bursaspor 
Şampiyonluk adaylarından Fenerbahçe, Avrupa Ligi dönüşünde zorlu Bursaspor sınavına çıkıyor. Ev sahibinde Kjaer, Ba ve Diego’nun tedavilerine devam ediliyor. Yeşil-beyazlılarda ise Tomas Sivok’un sakatlığı bulunuyor. İkili anlaşma gereği kiralık Stoch da Fenerbahçe’ye karşı forma giyemeyecek. Sahasında baskılı bir futbol sergileyen sarı-lacivertliler, defansif zaafları bulunan Bursaspor karşısında skor üretecektir. Dzsudzsak, Sercan gibi etkili kontratak silahları bulunan Bursaspor da güçlü rakibi karşısında gol bulabilir. Dolayısıyla maçta her iki takımın da gol bulması kuvvetli bir ihtimal. Futbolseverlerin kaçırmaması gereken bir karşılaşma.

Ç.Rizespor – Antalyaspor 
İlk dört haftada altı puan toplayan Rizespor, ligin flaş takımı Antalyaspor’u konuk ediyor. Ev sahibinde Sylvestre kart cezalısı, Tuszynski sakat. Konuk takımda ise Lazarevic, Can Arat ve Rıdvan Şimşek’in hafif sakatlıkları var. Ligin namağlup takımlarından Rizespor, ilk maçını kazandıktan sonra üç beraberlik almıştı. Antalyaspor’un ise üç galibiyeti ve Kadıköy’de kaybedilen bir Fenerbahçe maçı var. Rize’de çok çetin bir maç izleyeceğimizi söyleyebiliriz. Rizespor’da Kweuke, Antalyaspor’da Eto’o takımlarının hücum gücünü sırtlayacaklar. Son derece formda bir görüntü çizen kırmızı-beyazlıların bu maçtan puan çıkarabileceklerini düşünüyorum.

M.Başakşehir – Akhisar Bld. Spor 
Lige arzu ettiği başlangıcı yapamayan Başakşehir, üç puanla 17. sırada bulunuyor. Ev sahibinde Epureanu, Emre Belözoğlu Semih Şentürk’ün sakatlıkları var. Konuk Ege temsilcisinde ise Douglao kırmızı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Savunma organizasyonu konusunda sıkıntılar yaşayan Başakşehir, henüz bu problemini çözebilmiş değil. Dolayısıyla kolay gol yiyen bir görüntü veriyorlar. Akhisar Belediyespor ise deplasmanda oynadığı iki karşılaşmadan gollü beraberliklerle ayrılmıştı. Açıkçası bu karşılaşmanın da beraberliğe yakın bir tempoda oynanmasını bekliyorum. Form durumlarına göre bir seçim yapmak gerekirse Ege temsilcisi galibiyet için biraz daha şanslı görünüyor.

Eskişehirspor – Kasımpaşa 
Haftanın çekişmeli geçmesi beklenen karşılaşmalarından biri. Bu maçta fizik mücadelenin dozu yükselebilir. Eskişehirspor’da kaleci Ali’nin sakatlığı var. Kasımpaşa’da Veysel Sarı kart cezalısı. Orhan Şam ve İsmail Ayaz’ın tedavilerine devam ediliyor. Her iki takım da defansif güvenliği ön plana alan bir anlayışa sahip. Bu nedenle ilk bölümde takımlardan biri gol bulamazsa karşılaşmanın kısır bir skorla bitmesi söz konusu olabilir. Kasımpaşa, Fenerbahçe karşısında neredeyse hiç pozisyon bulamadı ancak bunda Rıza Çalımbay’ın oyuncu tercihlerinin de rolü büyüktü. Doğru tercihlerle Kasımpaşa maçtan puan çıkarma şansını arttırır.

Mersin İdman Yurdu – Osmanlıspor 
İlk puanını Galatasaray deplasmanında kazanan Mersin İdman Yurdu’nda hedef galibiyet. Gökçek Vederson kart cezası nedeniyle bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Konuk Osmanlıspor’da ise Aminu Umar’ın cezası devam ederken, Tisdell’in sakatlığı da sürüyor. Osmanlıspor’un dört maçının tümünde, Mersin İdman Yurdu’nun ise dört maçının üçünde karşılıklı gol izlemiştik. Bu karşılaşmada da karşılıklı gol izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor. Mersin ekibi Galatasaray karşısında biraz daha toparlamış gözüktü. Takıma dönen oyuncuların olumlu etki yaptığını söyleyebiliriz. Orta saha mücadelesi sonuç üzerinde etkili olacak.

M. Sivasspor – Torku Konyaspor 
Üç puanlı Sivasspor, henüz galibiyetle tanışabilmiş değil. Bu karşılaşmada şeytanın bacağını kırmak isteyecekler. Kırmızı-beyazlılarda John Boye, Orhan Gülle ve Michael Eneramo’nun tedavilerine devam ediliyor. Dördüncü haftayı galibiyetle kapatan Torku Konyaspor’da ise Dossa Junior kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Bu karşılaşmada temponun düşük kalması beklenebilir. Takımlar daha çok fizik mücadeleye gireceklerdir. Duran topların önem kazandığı bir karşılaşma izleyebiliriz ki, böylesi bir durumda Alban Meha ve Aatif Chahechouhe öne çıkan isimler olacaktır. Konyaspor’un maçtan puan çıkarma şansı var.

Gaziantepspor – Kayserispor 
Açıkçası seyir zevki vermeyen iki takımın mücadelesinde gol sayısının düşük kalmasını bekleyebiliriz. Her iki teknik adam da zaman zaman abarttıkları defansif güvenlik nedeniyle hücum güçlerinden fedakarlık yapmak durumunda kalıyorlar. Gerek Gaziantepspor gerekse de Kayserispor bu maça tam kadro halinde hazırlandılar. Ev sahibi geride kalan dört haftada rakip filelere sadece bir gol gönderebildi. Gol sorununu çözemeyecek olurlarsa, Kayserispor’a puan ya da puanlar hediye etmeleri işten bile değil. Mevcut şartlar altında oynanacak maçtan taraflardan biri form sıçraması yapamaz ise kısır bir sonuç çıkar.

MAÇ PROGRAMI

18 Eylül 2015 Cuma
20.00    M.Başakşehir – Akhisar Bld. Spor
20.00    Mersin İ.Y. – Osmanlıspor 

19 Eylül 2015 Cumartesi
17.00    Ç.Rizespor – Antalyaspor 
17.00    M.Sivasspor – Torku Konyaspor 
20.00    Eskişehirspor – Kasımpaşa 
20.00    Trabzonspor – Galatasaray 

20 Eylül 2015 Pazar
17.00    Gaziantepspor – Kayserispor 
20.00    Fenerbahçe – Bursaspor 

21 Eylül 2015 Pazartesi
20.00    Gençlerbirliği – Beşiktaş 

HAFTAYA BAKIŞ

Sarı Kart Cezalıları: -
Kırmızı Kart Cezalıları: Veysel Sarı (Kasımpaşa), Dossa Junior (Torku Konyaspor), Ludovic Sylvestre (Ç.Rizespor), Selçuk İnan (Galatasaray), Aminu Umar (Osmanlıspor), Douglas Ferreira (Akhisar Bld. Spor), Gökçek Vederson (Mersin İ.Y.)

HAFTANIN MAÇI

Trabzonspor – Galatasaray 
Tarih: 19.09.2015 Saat: 20.00
Stat: H.Avni Aker Stadı
Maç Günü Hava: Açık, 26°C

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016