Trabzon’u yeniden keşfetmek

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen Trabzonspor–Galatasaray karşılaşmasından galibiyetle ayrılan taraf 1-0’lık skorla Galatasaray oldu. Maç öncesi futbol kamuoyunun geneline hâkim olan düşünce, Trabzonspor’un sahasında baskılı bir futbol sergileyeceği ve sarı-kırmızılıların işinin zor olacağı yönündeydi. Açıkçası ikinci yarı başındaki 15 dakikalık bölüm hariç, bordo-mavililer bahsettiğimiz baskıyı kurmaktan çok uzak bir maç oynadılar. Evet, belki pozisyon üstünlüğü Trabzonspor’da idi ama tempodaki kopukluk da dikkatlerden kaçmadı. Bu konudaki fikrim şudur ki, ne Şota Arveladze ne de futbolcu grubu “Biz çıkar Galatasaray’ı yeneriz” düşüncesini akıllarına yerleştirememişler. Hatırlayacaksınız, dördüncü hafta maçları sonrası ayrıntılı ele aldığımız Kasımpaşa–Fenerbahçe maç yazısına “Çalımbay’ın gözü korkmuş” başlığını seçmiş ve özetle Kasımpaşa’nın sergilediği korkak futbolun bedelini yenilerek ödediğini anlatmaya çalışmıştık. Nitekim kadrosu Kasımpaşa’dan üstün olmayan Molde, Kadıköy’de Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup etti çünkü zihinsel olarak karşılaşmaya mağlup çıkmamışlardı. Trabzonspor’un da Galatasaray karşısına kafalardaki soru işaretleriyle çıkmasının sonuç üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Neticede mental hazırlık da en az taktik kadar önemli.

Karşılaşma öncesi açıklanan kadrolara baktığımızda; Galatasaray’ın eldeki mevcutlardan sahaya sürdüğü takımın, derin paslarda defans arkası koşusu yapacak Burak Yılmaz’ı kullanmak ve duran topları değerlendirmek dışında fazla opsiyonu olmadığı görülüyordu. Buna mukabil Trabzonspor’un 18 kişilik kadrosu ister bekleyerek ister forse ederek oynayabilen on birler biçimlendirebileceğiniz zenginliğe sahipti. Bu neden önemli? Bu sorunun cevabını alabilmek için hafta içi karşılaşmayı analiz ettiğimiz yazımıza dönmek zorundayız. İki takımın taktik düşüncelerine dair kaleme aldığımız şu cümleler gerçekten de oyunun rengini belirleyen unsur oldu: “Bordo-mavililer, rakiplerine topla oynayacak alanları bırakıp savunmayı kendi ceza sahalarına yakın bölgede başlatırlarsa, Galatasaray’a etkili olma şansı tanırlar. Yok, eğer tam tersi olur da fizik mücadeleyi ve etkili presi rakip yarı alana da sirayet edecek biçimde geniş alanlara yayarlarsa, sarı-kırmızılıları bozmaları büyük olasılık.” Şota Arveladze, önce bekleyip bir puanı cebime koyayım düşüncesinde olunca Galatasaray’a da bu kritik galibiyeti hediye eden isim oldu. Sadece maç önü taktiği değil maç içerisinde de yapılan her değişiklik Trabzonspor’u biraz daha geriye götürdü. Trabzonspor eğer “Şampiyonluk iddiam var” diyorsa, öncelikle sıra takımlarına karşı maçlarında ve evinde oynadığı derbilerde “patron benim” mesajını vermek durumunda. Yoksa iki senedir mali tabloların bozulması pahasına yapılan nitelikli transferlerin hiç mi hiç anlamı kalmaz. Galatasaray’a karşı sağ kanatta iki isim süre aldı, ikisi de kanat oyuncusu değildi. (N’Doye ve Özer) Bu esnada Erkan Zengin’in çıkıp Yusuf’un alınması ise neresinden bakarsanız mantıksızdı. Benfica’da 287 maç / 165 gol, Trabzonspor’da 48 maç / 22 gol istatistiğine sahip Cardozo anlamsız biçimde kenarda otururken, Mehmet Ekici’nin ona eşlik etmesi de açıklanmaya muhtaç. Üstelik göbekteki iki oyuncunun dakikalar geçtikçe yıpranmasına karşın Şota’nın Cavanda’yı sola, Salih’i sağa yollamaktaki amacını da tartışmaya açmak durumundayız. Uzun lafın kısası, bu karşılaşmadaki takım idaresiyle Şota’nın sınıfta kaldığını söylersek, abartmamış oluruz.

Galatasaray cephesine bakınca bu önemli galibiyete rağmen durumun pek parlak görünmediğini belirtmek gerekiyor. Sarı-kırmızılıların; Süper lig, Avrupa ve Türkiye Kupasına yetecek nefesi yok gibi görünüyor. Takımdaki kalite ayaklar Galatasaray’ı olabildiğince yarışın içinde tutmaya gayret edeceklerdir ancak fikstür sıkıştıkça sarı-kırmızılıların işlerinin epey zorlaşacağını öngörmek mümkün.

Son bir söz de zeminle ilgili sarf edelim. Trabzonspor, tarihinde ilk kez ederi 100 milyon euro barajını aşan, bu denli değerli bir kadroya sahip. Avni Aker Stadının zemini ise bu kadroya ayak bağı olacak kadar kötü. Akyazı bitmek üzere falan demeyip acilen bir şeyler yapılması lazım. Çünkü her puanın hem hedefler hem de maddi bakımdan önemli karşılığı var.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 5. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

M. Başakşehir-Akhisar Bld.
HAYAT ÖPÜCÜĞÜ - Spor Toto Süper Lig 5. hafta maçında Medipol Başakşehir, Akhisar Belediyespor’u 2-0 mağlup etti. Başakşehir Fatih Terim Stadı’nda oynanan maçta Başakşehir’e galibiyeti getiren goller 14’te Mehmet Batdal ve 62.dakikada Edin Visca’dan geldi. Konuk takım maç boyunca fazla etkili olamadı. Bu skorun ardından Başakşehir beş maç sonunda puanını altıya çıkarırken, Akhisar Belediyespor da altı puanda kaldı. Süper Lig’in altıncı haftasında Medipol Başakşehir deplasmanda Kayserispor ile kıyasıya bir puan mücadelesine çıkacak. Akhisar Belediyespor ise sahasında başkent temsilcisi Gençlerbirliği’ni konuk edecek.

Mersin İ.Yurdu-Osmanlıspor
NDİAYE ŞOV YAPTI - Mersin Arena’da oynanan mücadeleyi Osmanlıspor 4-0’lık skorla kazandı. Ankara ekibi ilk yarıda 34. dakikada Pierre Webo ve 39. dakikada Webo’nun asistinde Badou Ndiaye ile 2-0’ı yakaladı. Daha kontrollü bir oyunun oynandığı 2. yarının son dakikalarında Mersin’in aldığı riskleri değerlendiren Osmanlıspor’da Ndiaye, 90. ve 90+2. dakikalarda 2 gol daha attı ve hat-trick yaptı. Senegalli oyuncu, ligdeki gol sayısını da 5’e çıkarmış oldu. Bu skorun ardından Osmanlıspor 8 puana yükselirken, Mersin İdman Yurdu ise 1 puanda kaldı.

Ç. Rizespor-Antalyaspor
RİZESPOR ÇOK FARKLI - Çaykur Rizespor, sahasında Antalyaspor’u 5-1 mağlup etti. Maça 3 gol atarak "hat-trick" yapan Deniz Kadah damgasını vurdu. Çaykur Didi Stadı’nda oynanan maçın ilk yarısı 3-1 ev sahibi ekibin üstünlüğü ile sona erdi. İkinci yarıda 2 gol daha bulan Çaykur Rizespor, sahadan 5-1 gibi farklı bir galibiyetle ayrıldı. Çaykur Rizespor’a galibiyeti getiren golleri Oboabona, Ahmet İlhan Özek ve Deniz Kadah (3) atarken Konuk Antalyaspor’un tek golünü ise Emrah Başsan kaydetti. Bu sonuçla Çaykur Rizespor puanını 9 çıkarırken, Antalyaspor 9 puanda kaldı.

M. Sivasspor-T. Konyaspor
SESSİZ MAÇ -Süper Lig’in 5. haftasında Medicana Sivasspor, evinde Torku Konyaspor ile karşılaştı. Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanan mücadele 0-0 sona erdi. Orta sahada kıran kırana bir çekişmenin yaşandığı mücadelede Sivasspor, rakibine oranla daha etkili bir görüntü çizdi. Ev sahibi ekipte Barrales, 43. ve 77. dakikalarda gördüğü sarı kartların ardından kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. Bu dakikadan sonra Konya birkaç tehlike yaratsa da golü bulamadı ve mücadele 0-0 sonuçlandı. Bu skorun ardından Sivasspor ligdeki 4. beraberliğini aldı ve 4 puana yükseldi. Geçtiğimiz hafta Osmanlıspor karşısındaki 2-1’lik skor ile ilk galibiyetini alan Konyaspor ise, 3. beraberliğini aldı ve puanını 6 yaptı.

Eskişehirspor-Kasımpaşa
3 GOL 3 PUAN -Spor Toto Süper Lig’de 5. hafta maçında Kasımpaşa, Eskişehirspor’u deplasmanda 3-0 mağlup etti. Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan mücadelede konuk Kasımpaşa’ya 3 puanı getiren golleri; 45+2. dakikada Tarouco, 57. dakikada Scarione ve 88. dakikada Eren Derdiyok kaydetti. Bu skorun ardından lacivert-beyazlı ekip, sezonun 3. galibiyetini aldı ve puanını 9 yaptı. Sezona istediği gibi bir başlangıç yapamayan Eskişehirspor ise 4 puanda kaldı. Maç sonunda Skibbe’ye yönelik istifa sesleri yükseldi. Süper Lig’in 6. haftasında Eskişehirspor deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak. Kasımpaşa ise evinde Rizespor’u konuk edecek.

Gaziantepspor-Kayserispor’u
TEK ATTI ÜÇ ALDI -Gaziantepspor kendi sahasında Kayserispor’u konuk etti. Orta saha mücadelesi şeklinde geçen maçta takımlar pozisyon üretmekte zorlandılar. Kırmızı-siyahlılar, Muhammet Demir’in 62. dakikada penaltıdan attığı golle sahadan 1 - 0 galip ayrıldı. Maçın 87. dakikasında Gaziantepspor’dan Muhammet İldiz kırmızı kart gördü. Bu sonuçla Gaziantepspor 7 puana ulaşırken, konuk takım Kayserispor ise 5 puanda kaldı. Süper Lig’in altıncı haftasında Gaziantepspor, deplasmanda Galatasaray ile zorlu bir maça çıkacak. Kayserispor ise Kadir Has Stadında Medipol Başakşehir ile karşılaşacak.

HAFTANIN TAKIMI:    Çaykur Rizespor

HAFTANIN İNCİSİ:    “Dürüst olmak gerekirse, kulübede oturmaktan mutlu değilim.” Robin van PERSIE

KARE AS:            Badou Ndiaye (Osmanlıspor)
                Deniz Kadah (Ç.Rizespor)
                Tunay Torun (Kasımpaşa)
                Edin Visca (M.Başakşehir)

GOL KRALLIĞI:     5 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
 5 Gol – Badou Ndiaye (Osmanlıspor) 
 4 Gol – Cenk Tosun (Beşiktaş)
 4 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
 3 Gol – Theofanis Gekas (Eskişehirspor)
 3 Gol – Deniz Kadah (Ç.Rizespor)
 3 Gol – Luis Nani (Fenerbahçe)

PUAN DURUMU
Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Fenerbahçe    5    4    1    0    8    3    13
Trabzonspor    5    3    1    1    6    4    10
Beşiktaş    4    3    0    1    12    4    9
Rizespor    5    2    3    0    11    6    9
Kasımpaşa    5    3    0    2    7    2    9
Antalyaspor    5    3    0    2    10    10    9
Osmanlispor FK    5    2    2    1    9    5    8
Galatasaray    5    2    2    1    9    6    8
Gaziantepspor    5    2    1    2    2    7    7
Akhisar Bld.    5    1    3    1    5    5    6
İstanbul Başakşehir    5    2    0    3    6    7    6
Konyaspor    5    1    3    1    5    7    6
Kayserispor    5    1    2    2    4    5    5
Sivasspor    5    0    4    1    6    8    4
Eskişehirspor    5    1    1    3    5    10    4
Gençlerbirliği    4    1    0    3    6    9    3
Bursaspor    5    1    0    4    5    8    3
Mersin İ. Yurdu    5    0    1    4    4    14    1

NOT: Gençlerbirliği – Beşiktaş maçı değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(Fenerbahçe – Bursaspor)
Zor da olsa kazandılar

Şampiyonluk adaylarından Fenerbahçe, sahasında ağırladığı Bursaspor’u zor da olsa 2-1 yendi ve iddiasını sürdürdü. İlk 30 dakikada müthiş bir enerjiyle baskı yapan sarı-lacivertli takımın kalan 60 dakikadaki görüntüsü için ise olumlu şeyler söylememiz zor. Rakibin Bursaspor olması karşılaşmayı kâğıt üzerinde “zorluk derecesi yüksek maç” tanımına sokuyordu ama yeşil-beyazlıların da bilindik görüntülerinden çok uzak olduklarını belirtmeden geçmeyelim. Dolayısıyla Kadıköy’de seyirci desteğini arkasına almış Fenerbahçe’nin ileriye dönük çok daha güçlü sinyaller vermesi gerekiyor. Pereira’nın 4-3-3’e dönüşü defansif açıdan önemli ancak Mehmet Topal, Ozan, Meireles üçlüsü sahadayken hücum organizasyonlarında zaman zaman aksaklık yaşandığı da dikkatlerden kaçmıyor.

HAFTANIN MAÇI
(Trabzonspor – Galatasaray)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Trabzonspor        : 111.500.000 Euro (31 Futbolcu)    Trabzonspor        : 26,6
Galatasaray        : 123.000.000 Euro (26 Futbolcu)    Galatasaray        : 27,3

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016