“Tüketiciye yapılan yatırım en iyi yatırımdır. 2019’da da reklamlara kesintisiz devam edeceğiz”

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

2018 yılını değerlendirmek üzere bir araya geldiğimiz BSH Türkiye CEO’su Gökhan Sığın’a 2019 yılı için planladıkları pazarlama yatırımlarını sordum. Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarını yöneten Sığın “Tüketiciye yapılan yatırım daima geri döner, bu yüzden reklamlarda kısıntıya gitmeyeceğiz” cevabını verdi.

Enflasyonla mücadele için yüzde 24’e varan indirimler

- 2018’de kampanyalara ağırlık verdiniz, sonuçlardan memnun musunuz?

Enflasyonla topyekün mücadele ve Kasım/Aralık ÖTV indirimi, iç pazarda müşteriyi mağazalara yönlendirmek ve ötelenme ihtimali olan talebi canlandırdı. Böyle duyurular müşterinin alım yapmasına ve sektöre güven duymasına yardımcı oluyor. Bu zor dönemde yaptığımız kampanyalar ile tüketicilerimize ulaşmaya çalışırken başlayan bu düzenlemeler piyasaya çok iyi geldi.

- Ne kadar indirim yaptınız?

Bu süreçte BSH Türkiye olarak biz de tüm markalarımızın (Bosch, Siemens, Gaggenau, Profilo) çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve buzdolabı ürünlerinde yüzde 24’e varan indirimler yaptık.

- 2019’da pazarlama yatırımlarınızda azalma olacak mı?

Hayır, pazarlama ve reklam yatırımlarımızı azaltmayı düşünmüyoruz. Sektörün de, bizim de, müşterilerin de buna ihtiyacı var.

Tüketiciye yapılan yatırım en iyi yatırımdır. Her zaman geri döner. Biz bu inançla geçmişteki dalgalanmaların hiçbirinde reklamlarda kesintiye gitmedik. 2008-2009’da da yatırımlar devam etmişti. Aynı inançla, 2019’da da pazarlama yatırımlarımıza devam edeceğiz. Tüketiciye yatırımı asla kesmeyiz. Bu konuda ısrarlıyız. Diğer firmaların da bunu duymaya ihtiyacı var.

- Dijital kanalların reklam bütçenizdeki payı ne kadar?

Dijitalin pazarlamanın içindeki payı düzenli olarak artıyor. Her sene gözle görülür bir artış yaşanıyor. Sosyal mecraya önem veriyoruz. Şirketimizin önceliklerinden birisi dijital dönüşüm. Ekiplerimiz bu doğrultuda çalışıyor.

Bu sene bütçemizin yaklaşık yüzde 30’unu dijital kanallara ayıracağız. Reklamlarda ağırlığı televizyona veriyoruz. Outdoor ve sinemayı da kullanıyoruz. Anadolu’da outdoor’a özellikle önem veriyoruz.

- 2019’da Fabrikadaki yatırımlarınız da devam edecek mi?

Çerkezköy fabrikamızda üretilen ürünlerin yüzde 60’ını başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Türkiye, BSH Grubu’nun Çin, Almanya ve Amerika’dan sonraki en büyük pazarı. Bu yüzden biz yatırımlarımıza her durumda devam ederiz. 2019’da da, kapasite ve verimlilik; dijital dönüşüm; Ar-Ge ve dağıtım kanallarımıza yatırım yapacağız.

- BSH’ın en büyük fabrikası Türkiye’de

Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarının sahibi BSH Grubu, 48 ülkede, 42 fabrikası ve 80 şirketiyle, ev aletleri sektöründe Avrupa’nın en büyük şirketi. En son açıklanan verilere göre, yıllık satışı 13.8 milyar euro düzeyinde. BSH, gelirinin yüzde 4,50’sını araştırma ve geliştirmeye ayırıyor.

BSH için Türkiye’nin çok büyük bir önemi var. Sahip olduğu fabrikaların en büyüğü Çerkezköy/Tekirdağ’da. 1 milyar euro yatırım yapılan tesiste üretilen ev aletleri başta Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediliyor.

- BSH Türkiye merkez üssü

BSH Türkiye, 2014’ten beri, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya bölgelerinden oluşan, 2 milyar kişinin yaşadığı 86 ülke ve 7 üretim tesisinin sorumluluğuna sahip. Ülkemizin ilk Ar-Ge Merkezi Sertifikası’na sahip olan BSH Türkiye, geliştirdiği patentli teknolojilere sahip ürünleri dünya pazarlarına ihraç ediyor.

- #Hayataizbırak kampanyasını 12 milyon kişi izledi

Samsung Türkiye, geçtiğimiz Ekim ayında, Galaxy Note 9 lansmanı için, üç filmden oluşan bir dijital reklam kampanyası hazırladı. “Hayata İz Bırak” sloganı üzerine kurulan kampanya başarı öyküleri üzerine kuruldu. Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Marka & Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Gökpınar’la fimlerin etkisi üzerine sohbet ettik.

- Neden “Hayata İz Bırak” sloganını seçtiniz?

Her bireyin bir potansiyeli var. Fakat bulunduğumuz ortamın şartları nedeniyle bireyler bu potansiyeli ortaya çıkaramıyor. Bir beyaz yakalı çalıştığı iş yerinde belki çok daha verimli ve anlamlı işlere imza atabilecekken, içindeki bu gücü ve potansiyeli dışa yansıtamıyor. Samsung olarak, bireylerin kendilerini ve potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacak inovasyonları hayata geçiriyoruz. Samsung Türkiye olarak, bu fikirler çerçevesinde yeni telefonumuz Galaxy Note9 için bir dijital reklam kampanyası hazırladık ve hayatında bariyerlerle karşılaşan herkesi o bariyerleri yıkmaya çağırdık.

- Ürünle sloganı nasıl birleştirdiniz?

#HayataİzBırak mottosuyla yola çıktık ve tıkanmışlık duygusuyla mücadele eden, kendini göstermek ve başkalarına ilham kaynağı olacak başarılar elde etmek isteyen insanlara seslendik. Galaxy Note9’un uzun pil ömrü, güçlü hafızası, geliştirilmiş S Pen gibi özelliklerinden faydalanarak içindeki cevheri ortaya çıkaramamış insanların ideallerine ulaşabileceklerini göstermek istedik.

Üç filmden oluşan kampanyamızın ilk filminde, bir kurumsal firma çalışanının, çalıştığı şirketi zor durumdan kurtarma hikayesi anlattık Diğer iki filmde ise kendi hayalini gerçekleştirmek isteyen bir girişimci adayı ile çalıştığı tasarım şirketinde kendini göstermek etmek isteyen bir tasarımcının iç dünyaları ve başarı hikayelerini aktardık.

- Daha önce “Yaparsın” başlıklı bir çalışmanız vardı..

Evet, bu proje 2016’da gerçekleştirdiğimiz ‘Yaparsın’ reklam kampanyamızın devamı niteliğinde. O kampanyada, elde ettiğimiz başarılı sonuçlar bize cesaret verdi.

Bu projede Samsung Dijital Pazarlama Ekibi ana mesaj ve pazarlama stratejisine katkıda bulundu. Filmlerin prodüksiyonunu PToT, yönetmenliğini ise Çağatay Kaya üstlendi. Filmlerin ve kampanyanın kreatif çalışmaları Cheil Türkiye’ye ait.

- Sonuçlardan memnun musunuz?

Şu ana kadar reklamı izleyen insan sayısı 12 milyonu aştı ve her 4 kişiden biri reklamın yüzde 100’ünü izledi. Bu rakamlar, doğru yolda olduğumuzun en önemli göstergesi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar