Türk Lirasında dip süreci tamamlandı mı?

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Geçtiğimiz haftaya Halk Bankası GMY’sinin ABD’de tutuklanması damga vurdu. Dolar yükselirken, endeks sert bir şekilde 90 binin altına geriledi. ABD’de ise FED üyelerinin konuşmaları takip edilidi. Avrupa’da AMB’nın güvercin duruşu faizlerin düşük seviyede kalmaya devam edeceği beklentisiyle euronun değer kaybetmesine yol açtı. Tahviller ise yükseldi.
Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri düşük seviyede tutacağı bir kez daha ABD ile Avrupa para politikaları arasındaki ayrışmayı ön plana çıkardı. FED üyelerinin bu yıl üç faiz artırımından daha hızlı sıkılaşmaya gideceği söylemleri dolara değer kazandırdı. Boston Fed Başkan Eric Rosengren, ekonomiyi aşırı ısınmadan koruyabilmek için, 2017 yılında dört faiz artırımının gerekebileceğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı John Williams ise, bu yıl üçten fazla faiz artırımını gözardı etmediğini belirtti. Perşembe günü açıklanan büyüme oranı ise 2.1 ile beklentinin 0.1 puan üzerinde açıklandı. Özellikle şirket karlarındaki görünüm olumlu sinyaller verdi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden alması randın yanı sıra gelişmekte olan ülke para birimlerinde de baskıyı artırırken Türk Lirası da bu haberden olumsuz etkilendi.

Yurtiçinde ise Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasıyla yükselen dolar 3.60’ın üzerinde hareketini devam ettiriyor. Halk Bank hisseleri eşliğinde endeksteki sert düşüş sonrası 89 bin civarı devam eden hareketin 89 bin 750 seviyesinin altında 87 bin seviyesine doğru düşmesi beklenebilir.

Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere baktığımızda ise yabancıların net 58,5 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 398,8 milyon dolarlık DİBS aldığını gördük. Merkez Bankası rezervleri ise 24 Mart haftası 90 milyar dolara seviyesine geriledi.

Referanduma yaklaştıkça piyasanın siyasi ve politik etkilerine odaklanması muhtemel. Teknik olarak orta vadede dolarda 3.5850’nin üzerinde yükselişin devam edebileceğini, yükselişin hızlanması için ise 3.70 bölgesinin geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hareketin hızlanması 3.75-3.80 seviyelerini radara sokabilir. Kısa vadede ise 3.6350 üzerindeki kapanışlarda yatay bandın yukarı yönlü geçilmesi ile 3.68 bölgesinin görülmesini bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017