Türk şirketin Çin’deki büyük başarısı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Ata Holding bünyesindeki TAB Gıda, Çin gibi dev bir pazarda büyük adımlarla ilerliyor. Ata Holding, 4 kıtada 8 ülkede, Finans, Teknoloji, Gıda, Lojistik, Gayrimenkul Geliştirme, Yapı Malzemeleri Üretimi, Moda, Turizm ve Dış Ticaret gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir iş hacmi üretiyor.

Ata Holding’in kurucularından Ertuğrul Kurdoğlu’nun oğulları Erhan ve Korhan Kurdoğlu’nun 1995’de, Burger King’in ana geliştirici ve üretici haklarını alarak kurdukları TAB Gıda, bugün Çin’in 120 kentinde faaliyet gösteriyor.

Şirketin, Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi dört global, Usta Dönerci ve Döner Stop ile de iki ulusal olmak üzere toplam altı markası var. Türkiye’deki 1200 restoranıyla sektör lideri. Burger King’in dünyadaki en büyük işletmecisi olan TAB Gıda, Çin’de, beş yılda bin restorana ulaşmayı başardı.

Yerli tedarik, tam entegre iş modeli;

Tab Gıda Pazarlama Genel Müdürü Seçil Demiralp’tan aldığım bilgiye göre, şirket tümüyle yerli bir ekosistem içinde çalışıyor. Kuruluş, sahip olduğu iki ekmek fabrikası; Antalya’daki Fasdat Sebze Doğrama Tesisi; Afyon’daki Atakey Patates Fabrikası ve EKUR Et Entegre Tesisi sayesinde et, ekmek, salata ve patates gibi ürünleri kendisi üretiyor. Mutfak ekipmanlarının kurulumu ve bakımı Mes Mutfak, satın alma ve tedarik zinciri işlemleri Fasdat isimli grup şirketlerince yapılıyor. Reklam hizmetleri reklam üssü ve teslimata ilişkin konular ise deneyim odaklı dijital teslimat platformu Ata Express tarafından çözülüyor. Sistemdeki 360 derecelik bu entegrasyon, hızı, kaliteyi ve verimliliği artırırken, maliyetlerin de düşmesini sağlıyor.

Kadın ve engelli istihdamı

TFI-TAB Gıda Yatırımları bünyesinde Türkiye’de 20 bini aşkın, Çin’deki yatırımlarla birlikte toplamda 50 bin civarında çalışan bulunuyor. Bugüne kadar TFI-TAB Gıda çatısı altında 250 bin kişilik istihdam yaratıldı. SGK tarafından yapılan değerlendirmelere göre, “en çok istihdam”, “en çok kadın istihdamı” ve “en çok engelli istihdamı” sağlayan ilk 10 şirketten biri. Mevcut çalışanlarının yüzde 35′i kadınlardan oluşuyor.

Bilişimde Türk kadınlarının yükselişi

Danışmanlık kuruluşu Deloitte Türkiye, otomotiv, finans ve enerji sektörlerinde kadının rolüne ışık tutan araştırmalardan sonra dördüncü raporunu yayınladı. TÜBİSAD işbirliği ile yapılan çalışmaya, teknoloji sektöründen toplam 486 beyaz yakalı kadın çalışan katıldı. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Lideri Metin Aslantaş, ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca’nın verdiği bilgiye göre, ülkemizde teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranı bazı kuruluşlarda yüzde 67 oranlarına kadar çıkabiliyor. Bu oran, otomotiv, finans ve enerji sektörlerinde yüzde 43 civarında.

Dünyada uçurum çok daha büyük. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu (WEF, The Global Gender Gap Report 2017) raporuna göre bilgi teknolojileri alt sektörü kadın istihdamı konusunda uçurumun en büyük olduğu sektörler arasında. Örneğin, yüzde 27 kadın çalışan oranı ile dünyada yazılım ve bilişim teknolojileri sektörü en kötü üç sektör arasında yer alıyor. Son yıllarda önemli bir artış olsa da kadın lider oranı ise yüzde 20’nin altında bir oran ile en alt sıralarda bulunuyor.

Çalışmada yer alan katılımcıların tamamı kadın liderler ve erkek liderlerin farklı özellikler sergilediğini belirtmiş. Kadın liderlerin, etkileme becerisi ve ikna kabiliyeti, organizasyon becerisi, yönetim alanındaki bilgi birikimleri ile öne çıktıkları düşünülürken; erkek liderlerin teknik beceriler, sektör bilgisi ve yönetim alanındaki bilgileriyle sektörde başarılı oldukları düşünülüyor.

Facebook’un başı dertten kurtulmuyor

2.2 milyar kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un adı son dönemde sorunlarla birlikte anılıyor. Instagram kurucularının istifa haberlerinden sonra, geçtiğimiz hafta, 50 milyon Facebook hesabının korsanlar taraından “hack’lendiği açığa çıktı. Facebook kullanıcılarının yaklaşık yüzde ikisini etkileyen bu kriz durumunun ardından, Mark Zuckerberg, uluslararası medyaya seslendiği 25 dakikalık bir telefon görüşmesi yaparak, durumu kontrol altına aldıklarını söyledi. Ancak, kuruluşun borsa değerini yüzde üç oranında düşmesini engelleyemedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar