Türk varlıkları rahat bir nefes aldı

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Fitch’in not indirmesiyle birlikte piyasada adeta bir rahatlama görüldü. Trump’ın popülist söylemleri ile birlikte dolar değer kaybedince kurda 3.72 seviyelerine kadar bir düşüş gördük. 

Yılın ilk FED toplantısını geride bıraktık. FED piyasa beklentisine paralel olarak faizleri sabit bırakırken, Mart ayına ilişkin sinyal vermedi. Açıklamalarda genel olarak büyümedeki toparlanma ve istihdam piyasası kuvvetleniyor ifadelerinin dışında FED, henüz enflasyondaki toparlanmayı yeterli bulmuyor. Özel sektör yatırımlarının halen zayıf seyrettiğini belirten üyeler kısa vadeli risk görünümünün ise dengeli olduğu konusuna vurgu yaptı.

Trump, henüz ekonomik teşvikler ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. FED de Trump’ın mali politikalarının ekonomi üzerindeki etkisini görmeden adım atmak istemeyecektir.
İçeride ise Merkez Bankası fonlama maliyetlerini yükseltmeye devam ediyor. Faiz kararı sonrası AOFM %10.32’ye kadar çıkmış durumda.

Cuma günü açıklanan enflasyon rakamları ise son 1 yılın en yükseğinde %9.22 olarak açıklandı. Üretici fiyatlarındaki artış ise %13.69. ÜFE’deki artış, kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu artış fiyatlara yansıyor. Enflasyonu yukarı yönlü etkilerken tüketimi baskılıyor.

Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam edeceğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılan zamlar devreye girecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun %11’lere yaklaştığını görebiliriz.
Kur tarafında 3.70-3.72 bölgesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Yeni bir yükseliş için ise 3.77-3.78 bölgesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Bu seviyelerin üzerinde 3.85 yeniden görülebilir.

Geçtiğimiz haftanın yıldızı Borsa oldu. Yılbaşından bu yana %17 prim yapan endekste yabancı girişi dikkat çekiyor. Yabancı payı %64.67 ile geçtiğimiz yılın en yüksek seviyesini geçmiş durumda.

Ocak ayında beri yaklaşık 12 bin puan yükselen endeks tarafında yükselişin momentum kaybettiğini ve bir düzeltme gelebileceğini düşünüyorum. Burada geri çekilmede ilk tepki 85 bin seviyesinden gelebilir. Bu seviyenin altında sarkmamız durumunda ise 81 bin 500-82 bin bölgesi önemli destek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017