Turkcell ve Signify’dan akıllı şehirler hamlesi

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Dünyanın önde gelen aydınlatma şirketlerinden Philips, Mayıs 2018’de yeni bir yapılanma içine girdi. Adını Signify olarak değiştiren kuruluş, enerji verimliliğine, bağlantılı sistemlere ve akıllı teknolojilere yatırım yaparak büyümeyi hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen Signify Global CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Eric Rondolat, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve Signify Ortadoğu, Türkiye ve Pakistan Başkanı ve CEO’su Göktuğ Gür’le birlikte önemli bir işbirliğinin ilk adımlarını attı. İki kuruluş, Signify’ın “Bağlantılı aydınlatma sistemi”, Turkcell’in akıllı şehirler altyapı teknolojisiyle birleştirerek, enerji verimliliği dijital dönüşümü için ortak projeler üretecekler. Signify ve Turkcell’in imzaladığı protokol, işletmelerin kullandığı enerjinin maliyetini düşürecek. Aynı zamanda enerji yönetim hizmetlerini sağlayan, istenildiğinde enerji verimliliğiyle ilgili yatırımların finansmanını yapabilen ESCO’nun (Enerji Servis Şirketleri) LED dönüşüm modeli temelinde ilerleyecek.

Enerjinin yüzde 60’ını evler ve iş yerleri tüketiyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre evler ve iş yerleri dünyadaki enerji kullanımının yüzde 60’ını gerçekleştiriyor. Toplam elektrik kullanımının yüzde 15’i sokak aydınlatmalarına ait. Londra, Singapur, Seul, New York ve Helsinki gibi akıllı şehirler öncelikli olarak sokak aydınlatmalarında büyük tasarruf elde ettiler. Evler ve iş yerleri içinse enerji verimliliğini artırmaya yönelik projeler geliştirdiler. Türkiye’de de akıllı şehirler alanında çalışmalar var, ancak daha büyük ölçekli işler yapmamız ve hızla dönüşmemiz gerekiyor.

Nesnelerin İnternetinde öncü

Signify (Euronext:LIGHT), “Nesnelerin İnterneti”ne, bir başka deyişle internet üzerinden birbirine bağlanan cihazların kendi kendilerini yönetebildiği akıllı sistemlere, yatırım yapan dev bir küresel marka. 2017 yılında 7 milyar euro değerinde satış yaptı. 70’den fazla ülkede 30 bin çalışanı var. Philips ürünleri ve Interact bağlantılı aydınlattma sistemleriyle enerji verimliliğini artıracak çözümler sunuyor.

Türk Hava Yolları’ndan görkemli bir yapıt

Türkiye’nin global markası Türk Hava Yolları, uçakları, hizmeti ve “Lounge”larıyla dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Biz de bununla gurur duyuyoruz. Reklam ve tanıtım çalışmalarıyla da, dünyanın her yerinde öne çıkan THY, 85. yıldönümü reklam filmlerini dünyanın en ünlü yönetmenlerinden Ridley Scott’a emanet etti. Gladyatör, Thelma & Louise, Marslı, Alien Robin Hood, Cennetin Krallığı gibi gişe rekorları kıran filmlerinn unutulmaz ismi Ridley Scott, THY için bir dizi flm çekecek. Serinin ilk filmi “Journey” (Yolculuk) adını taşıyor. Ridley’in gözünden, Yeni Havalimanı, Yerebatan Sarnıcı, Ortaköy Cami, Çırağan Sarayı gibi İstanbul manzaraları içinde bir öykü başlıyor. İstanbul görüntüleri, kabin memurlarının yeni şık üniformaları, güler yüzleri ve uçakların konforuyla birleşince, ortaya tekrar tekrar izlenebilir ve paylaşılma isteği uyandıran bir çalışma çıkıyor. Dileriz, dünyanın pek çok yerinde yayınlanacak olan bu film yeni havalimanına ve THY’ye şans getirir, yolcular artar, turizmimiz gelişir.

Enerjide Türk şirket damgası

Hitay Enerji Holding 2011’den beri Endonezya’da enerji sektörüne yatırım yapıyor. Endonezya, 17 bin megavatlık jeotermal enerji kapasitesi ile dünyanın bir numarası. Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay’dan aldığın bilgiye göre, şirket Endonezya’da bugüne kadar, 9 şirket kurdu ve 9 farklı bölgede lisans aldı.

Hitay Enerji Holding’in jeotermal enerji üretimi için aldığı lisansların enerji kapasitesi 1000 MW’ın üzerinde. Türkiye’nin toplam jeotermal enerji kapasitesinin 1.200 MW civarında olduğu düşünülürse, rakamın büyüklüğü daha kolay anlaşılabiliyor. Lisansların alındığı alanlar, Endonezya’nın Sumatra ve Java Adası’nda bulunuyor. Dokuz santral için yaklaşık 4-4.5 milyar dolar civarında bir yatırım gerekiyor. Hitay Holding, finansal ortaklıklar kurmak için görüşmeler yapıyor. Mevcut durumda, santraller için yolların açılması için çalışmalar yürütülüyor. Ulaşım sağlandıktan sonra, ilk kuyu açılarak enerji üretimine geçilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar