Uzun vadeli yatırım ve 2018’in sektörleri

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

2017 yılını özellikle borsa yatırımcısı açısından iyi bir performansla kapatıyoruz. Borsa BIST 100 endeksi 2017 yılbaşından bugüne kadar %40 yükseliş gerçekleştirdi. Dolar kurunda ise %8.7 oranında artış oluştu. Mevduat faizlerinde ise %13-14 seviyelerine ulaşıldı. Ancak bu faizler yılın başında yoktu bu nedenle yılın genelinde bu kadar yüksek mevduat faizlerinden bahsetmek zor. TÜFE enflasyonu %12.98 seviyesinde olduğu göz önüne bakılırsa, reel olarak en ciddi getiriyi sağlayan enstrüman hisse senedi piyasası oldu diyebiliriz.

Türkiye 2017 yılını %7 büyüme ile kapatacak görünüyor. Bu büyümeye karşılık %13 sınırında bir enflasyon ve %10.6 seviyesinde bir işsizliğimiz var. Buna karşın bu yüksek büyümeye kıyasla %4.5 cari açığımız bulunuyor. Eskiden bu büyüme rakamında daha yüksek cari açığa sahip olduğumuzu dikkate alırsak, bu bakımdan olumlu.

Borsadaki yükselişte bu yıl özellikle büyük sanayi şirketlerinde açıklanan bilançoların çok büyük etkisi oldu. Endeksi etkileyen büyük şirketlerde FAVÖK büyümeleri borsanın getirisi olan %40 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Bankalardaki ilk yarı bilançoları da borsadaki yükselişte oldukça önemliydi. Bu nedenle endeks altı tamamen dolu bir yükseliş gerçekleştirdi. Halen 10-11x f/k çarpanında olması da borsadaki yükselişin kar büyümelerini ancak yakalayabildiğini gösteriyor.

2017 yılın aslında borsada uzun vadeli yatırımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Temeli sağlam, büyüyen ve güçlü şirketler, ekonomideki büyümelerden her zaman en fazla etkilenenler oldu. Bu hisselerdeki pozisyonlarını koruyan uzun vadeli yatırımcılar oldukça tatmin edici getiriler elde etti. Sürekli hisse değiştiren, kısa vadeli kazanç peşinde koşanlar belki para kazandılar ama muhtemelen birçoğu endeksteki yükselişin gerisinde kaldı.

2018 yılında İhracat yoğun şirketler ve sektörler ön plana çıkmaya devam edecek görünüyor. Otomotiv, otomotiv yan sanayi, çelik, ana metal, petrokimya sektörleri göze çarpabilir. Ayrıca yükselen siber güvenlik endişeleri ve bulut teknolojisi yazılım sektörünün önünü açacak görünüyor. Sonuç olarak uzun vadeli düşünenler yine kazanacak, kısa vadeciler ise büyük resmi yine kaçıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018