Yabancılar şimdilik kurda sürpriz beklemiyor

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Merkez Bankası’nın kur ve fiyat hareketlerinden arındırılmış verilerine göre yabancılar yılbaşından 11 Ağustos ile biten haftaya kadar geçen sürede 2.858 milyon dolar hisse senedi ve 6.855 milyon dolar tahvil/bono alımı yaptılar. Bu rakamlar 2016 yılının tamamında hisse senedinde 1.426 milyon dolar ve tahvil/bono ‘da 1.315 milyon dolar alış şeklindeydi. Görüldüğü gibi geçen yıla göre yabancı girişlerinde ciddi bir fark var.

Türkiye’nin risk primi veya risk algısının ölçüsü olarak baktığımız CDS (Credit Default Swap) rakamları ise son durum itibari ile 174 seviyesinde bulunuyor. CDS’ler yılbaşında 300 seviyesine yakın noktadaydı ve o tarihten bugüne sürekli düşüş kaydediyor. Başka deyişle küresel piyasalarda Türkiye’ye yönelik risk algıları iyileşen görüntüsünü koruyor.

Bu durum elbette yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına yönelik risk iştahındaki artışı da açıklıyor. Merkez Bankası’nın verilerinin geçen yılın tamamını şimdiden katlaması bir tesadüf değil. Elbette sıcak paradan bahsediyorum. Yani bu para girdiği gibi çıkmasını da bilir. Sıcak para ülkeye giriş yaparken nasıl ki TL’yi, borsayı olumlu etkiliyorsa, çıkış yaparken de bunun tam tersi bir tahribat yaratır. Ama değinmek istediğim konu bu değil.

TCMB verilerinde yabancılar 21 Temmuz ile biten haftada tahvil/bono’da 1.880 milyon dolar alış yaptılar. Nerdeyse bugüne kadar aldıklarının %30’a yakın kısmını bir haftada almışlar. Aynı hafta Dolar/TL kuru yaklaşık 3.51 seviyelerindeydi. Başka deyişle yabancılar bu kadar yüklü alımı yaparken 3.51 kur seviyesinden girmeye razı olmuşlar. Bu tabloyu şu şekilde okumak mümkün. Demek ki yabancılar yakın bir gelecekte TL’deki kur seviyelerinde çok ciddi bir dalgalanma beklentisi içerisinde değiller. Ya da dolar kurunun 3.56-3.60 gibi seviyelerine ya da belli bir seviyeye kadar yükselmesini önemli bir risk olarak görmüyorlar.

Nitekim o tarihlerden bu yana Dolar kurunda stabil seyirler devam ederken, TL’nin bir miktar daha fazla değerlendiğini görüyoruz. Yani piyasalarda gelişmeler yabancıların istediği ve bekledikleri gibi devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018