Yapısal dönüşüm hamlelerimiz neyi bekliyor?

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Ulusal ekonominin yapısal dönüşümlere duyduğu gereksinim, sadece kredi derecelendirme kuruluşlarının eleştirel değerlendirmelerine malzeme değil; aynı zamanda hızlı büyüme, mobil küresel sermaye ve kredi artışlarına konu olmaktadır. 2011'deki hızlı kredi artışı %25'lik bir genişleme getirmişti. 759.7 milyar TL düzeyiyle %18.9 artmış ve %15 2011 hedefini %3.9 aşarak risk iştahındaki sınırları ortaya koymuştur. Maalesef ekonomi köşeye sıkıştıran önleyici yapısal dönüşümler, uygulamada beceriksiz ve isteksiz hareket eden bir kamu yönetimi, ekonomiyi en can alıcı noktasından vurabilecek bir hantallaşmayı başlatabilecektir. 

Bıçak kemiğe dayanmadan yapısal düzeltimden geçebilmek...
 
İşleyişte sektörün birikimli stokları 800 bin adet düzeyli ve yaklaşık olarak GSYİH'nin beşte birini ifade etmektedir. Birim metrekare emlak vergisinin 1000 TL'nin üzerinde ya da altına olmasına bağlı tespit edilmesi öngörülen KDV uygulamalarına sadece makro ölçekli bölgesel farklılıklarla kalınmayıp, sokak sokak mahalle mahalle ayrışımlarla çeşitlendirilen bir mikro farlılıklar sistemi bulunmaktadır. Üzücü olan; vergi sistemi, ödemeler dengesi, tasarruf sistemi gibi konularda yapısal düzenlemelere yüksek gereksinim duyulduğu çok iyi biliniyor olmasına karşın, yumurta kapıya gelmeden adım atabilmek bizim doğamızla nedendeyse taban tabana zıt bir karakteristik niteliğindedir. Ne büyük çelişkiler içinde sürüklendiğimizi bakın şu anektod ne de güzel izah ediyor. 
 
Kadın, kocasıyla yıllar yılı evli olmasına rağmen ne çocuk sahibi olabiliyor de birlikte. Baskı altında geçmiş çocukluk döneminin ardından ergenlikte de sağlıklı cinsel eğitimden geçmemek, evliliğini çarpık bir boyuta taşıyor. Kadın kocasına yönelik birleşme isteksizliğinin altında yatan nedenin, çocukluk yıllarına dek uzanan yapısal sorunlara dayandığını bilmesine rağmen çözümünden kaçınmaktadır. Karıkocanın uyudukları bir gece eve hırsız girer. Uykusu kocasından daha hafif olan kadın hırsızı sezinler sezinlemez kocasına sokulur. Henüz durumdan habersiz koca bunu karım sonunda düzeldi diye yorup ilk birlikteliği sağlar. Sonra hırsızla yüz yüze gelir; davetsiz misafirin hırsızlık niyetini anlar ama onu cezalandırmak yerine ödüllendirmeyi tercih eder. Çünkü tehlike anındaki yakınlaşma sayesinde, kadının yıllar öncesinden gelen yapısal bir sorununu çözümlenmiştir. 2001 krizinin hemen ardından başlatılan bankacılık sektörü reformu, enflasyon ve diğer yapısal değişimi içeren önlemler bize 2007-2013 küresel sistemik krizinde büyük rahatlık sağladığına göre, krizi yaşamış olmak bizim yararımıza çalışmıştır. Öyleyse mali reform, ödemeler dengesi ve tasarruf konularındaki yapısal dönüşüm hamlesi de hepimizin evine girecek kriz hırsızıyla mı tetiklenecek bir mekanizmayla işlemelidir her seferinde...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar