Yatırım teşvik ve eski tarihli teminat mektuplarının iadesi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrükler Genel Müdürlüğü 28/04/2017 tarihinde idarelere bir talimat verdi. Bu talimatta; Yatırım teşvik belgeli beyannameler için alınan eski yıllara ait ve iade edilmemiş banka teminat mektupları konusunda nasıl işlem yapılacağı belirtiliyor. Belirtiliyor da, belge sahiplerine yardımcı olacak bir çözüm net olarak önerilemiyor diye düşünmek de mümkün.

Yatırım teşvik belgeli beyannameler için ilgili olduğu vergi türüne bağlı olarak alınan teminat mektuplarının irada intikal ettirilmesi sırasında tecil faizi veya gecikme zammı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan görüş alındığı anlaşılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da işin içinden çıkamamış ve görüşünü şöyle vermiş;

Erteleme uygulamasında herhangi bir gecikme zammı uygulamasının söz konusu olmadığı, 6183 sayılı Kanun'un 48'inci maddesine göre tespit olunan ilgili yıllar için geçerli tecil faizlerinin %50 zamlı uygulanarak yapılmakta olan tahsilat işlemleri ise yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesine bağlı olarak uygulanmakta olduğundan teminatın irad kaydedilmesi işlemlerinde tecil faizi uygulamasına ilişkin yatırım teşvik belgesi bazında Ekonomi Bakanlığı'nın görüşünün alınmasının uygun olacağını ifade etmiş bulunuyor.

Konuya ilişkin Ekonomi Bakanlığı'nın 19.08.2015 tarihli ve 101198 sayılı yazısı ekinde alınan 1985-2001 yılları arasında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin "kapalı" ve "iptal" durumlarına ilişkin liste idarelere gönderilmiş olduğu anlaşılıyor.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan firma bazında alınan muhtelif görüş yazılarında, firmaların KDV beyannamelerinde yer alan ödenen vergiler toplamının tespitinin yapılamaması halinde, ertelenen verginin tamamının gümrük idaresine ödenmesi üzerine teminatın çözülebileceği, aksi halde irad kaydedilebileceği de belirtilmiş bulunuyor.

Bu durumda, belge sahiplerinin nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda net bir yol haritasından bahsetmek mümkün olabilir mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar