Yeni Başkan Trump, altına güç verdi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen altın, 1218 dolar ons’a kadar uzanarak son iki ayın en yüksek seviyesini test etti. Bu seviyede tutunamasa da 1200 dolar/ons psikolojik sınırının üzerinde tutunarak haftayı 1207 dolar/ ons’tan kapattı ve bir önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,8’ lik bir kazanç yazdı. Gümüş yatırımcısına yüzde 0,1 paladyum yüzde 0,4 kazandırırken, haftanın tek kaybettireni yüzde 0,7 ile platin oldu.

Altın yeni haftaya 1197 dolar/ ons seviyesinden alımlarla başladı. Avrupa seansında 1208 dolar/ ons’a kadar uzanan altın, seansın devamında kapalı olan ABD piyasalarından dolayı yatay kaldı. Haftanın ikinci gününde ise Britanya başbakanı Theresa May’ın, basın toplantısındaki açıklamalarında görüldü ki Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden tamamen ayrılmak istiyor ve Brexit ile ilgili de en katı koşullar üzerinden görüşmeler yapılıyor. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına dair endişeler, güvenli limana olan talebi artırdı ve Asya’da başlayan ve Avrupa seansında şiddetini artıran altın, yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesini 1218.90 dolar/ons’la kaydetti. Hafta ortasında FED Başkanı Yellen’ın konuşması öncesinde satıcılı bir seyir izleyen altın, Yellen’ın, “işsizlik oranı ve enfl asyon verilerinin istediği seviyeye geldiğini ve 2019’a kadar yılda birkaç kez faiz artırmayı planladıklarını, aynı zamanda uzun vadede yüzde 3 seviyesine yaklaşılacağını tahmin ettiğini” aktardı. Bu konuşmanın ardından altın aşağı doğru hareketini durduramayarak 1205 dolar/ ons’ a kadar sürüklendi. Perşembe gününü oldukça dar bir bantta geçiren altın, çoktan Cuma günkü başkanlık devir teslim törenine gözünü dikmişti. Haftanın son günü gelip çattığında Trump yeni görevi için yemin töreninde yerini alırken karşıtları da sokaklarda yerini almıştı. Sarı metal yeni başkanın konuşması sonrası yükselerek 1215 dolar/ ons’ a kadar uzandı. Bu seviyede tutunmakta zorlansada 1207 dolar/ons’ tan yüzde 0,8 getiriyle haftayı kapattı.
Trump’ın, konuşmasında yollar, tüneller ve demir yoları yapacağından bahsederken, Amerikalılarla iş yapıp, Amerikan malı satın alacağına vurgu yapması piyasalar açısından önemliydi. Aynı zamanda önümüzdeki günlerde yeni başkan ve çoğunluğu iş adamlarından oluşan kabinesinden “yatırımcı hükümet” profili göreceğimiz artık aşikâr.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018