Yeni Bir Günü Yaşarken

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Yaşamak güzel. Özel ve iş yaşamımızda uyandıktan itibaren sürdürülebilirliğin yönetimi esas olmalı ve güzel, sürdürülebilir bir yaşama sahip olmalıyız. Çünkü uyanma ile hızla tüketmeye, ancak daha düşük hızla üretmeye başlıyoruz. 

Su ve enerji tüketimi ile başlayan her yeni gün, her bir insanın ve üretici sektörlerin yerkürenin sürdürülebilirliğine etkisi ile sonuçlanıyor. Tükeniş, teknolojik ilerleme ile akıp gidiyor. Bu akışta, kaynakların rezervleri azalıp, toprak-su-hava olumsuz etkilenirken, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve kainatımızın bu minik mavi gezegenini kollamak gerek. 

Diğer bir deyişle, yaşamımızdaki refah ve konforun bedelini yerküremiz ve ileriki kuşaklar kesinlikle ödememeli. Yaşamımızdaki tüm etkilerimiz sürdürülebilir olmalı, sürdürülebilirliği yaşam sorumluluğu kabul ederek yarınlara, “Bugünümü yarınımız için sürdürülebilir kıldım. Başardım” diyerek ilerlemeliyiz. Çünkü her şey insanda başlar ve doğasına en fazla zarar veren canlı da insandır. Doğası için onca güzel şiir, roman yazabilen, mükemmel şarkılar, resimler ve de heykeller yapabilen, bir yudum kahve tadı ile mutlu olabilen insanın, tek su damlasına bile kıymaması gerektiğini, kıyamayacağını aklımız biliyor. Ancak bu akıllı insanlar yani bizler, neleri bilerek ya da bilmeyerek kıyarak bencilce yaşıyoruz demek yanlış olmayacaktır.

Burada nazik bir ayrım var. Sürdürülebilir günlük yaşam kesinlikle yaşam kalitesini azaltmak değildir. Bir işi yapmak ya da bir hizmeti almak için daha az tüketimi başarmak,  doğru seçimleri yapmak ve verimliliği sağlamaktır. Diğer deyişle “Ekolojik Ayak İzi” yönetimimizi başarmak, giderek azaltmak, nasıl azaltacağımızı bilmek, bu konuda kendimizi geliştirmektir. 

Böylece günlük yaşam döngümüzü mükemmele doğru ilerleterek, doğaya ve yerküremizin kaynaklarını tüketmeye etkimizi azaltarak sürdürülebilirliğe ulaşabiliriz. “Ekolojik Ayak İzi” hesaplamamızı yapmak çok kolay. Hemen bu sözcükleri arama motorunuza giriniz. Çok sayıda güvenilir kuruluşun web sitesinde bu hesaplama mevcut. Size ait bir rakam ile azaltım önerileri bulacaksınız. Başlamanın tam zamanı. Kişisel yaşamımızda başlayan bu sürdürülebilirlik kültürü ailemize, yakın çevremize ve iş yaşamımıza da ulaşır. Böylece bugün ve yarın için kazanan insanoğlu ve güzelim Dünya olur.

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

"İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi,  SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır" 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019