Yerli ve milli meyve suyu pazarı bir milyon tarım işçisine istihdam sağlıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Türkiye’de, yılda yaklaşık 20 milyon ton meyve üretiliyor. Bu üretimin bir milyon tonu meyve suyu sektörü tarafından değerlendiriliyor. İşlenmiş ürünler, yaklaşık dört kat daha yüksek katma değer yaratabiliyor. Nar ve vişne suyu gibi özel ürünler Orta Doğu’dan, ABD’ye, Avustralya’ya kadar, pek çok pazarda ilgi görüyor. Meyve suyu sektörü gelişen bir pazar. İhracat rakamları da her yıl artıyor. Örneğin, 2017’de sektör bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında büyüdü ve 2.8 milyar TL’lik bir hacme ulaştı. Ayrıca, 215 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdi.

Meyve suyu sektörü, her yıl yüzde 90’ı aşan oranda ihracat fazlası veriyor. Yaklaşık 1 milyon tarım emekçisine doğrudan istihdam sağlayan, hammaddesi yerli olan ve ithalatı yok denecek kadar düşük olan bu sektöre destek olmak ülkemizin önceliklerinden olmalıdır. Bu bağlamda, üretime, Ar-Ge’ye ve pazarlamaya sürekli olarak yatırım yaparak büyüyen Dimes, başarılı bir rol model sunuyor.

Dimes’in Üçlü Başarı Formülü

Dimes Pazarlama Direktörü Duygu Süleymanoğlu’ndan aldığım bilgiye göre, kuruluş yüzden fazla ülkeye ihracat yapıyor. Uzak Doğu, Avrupa, Kanada, ABD ve Afrika’da ürünleri satılıyor. Kuruluş, girdiği her ülkede, güçlü yerel firmalarla, büyük zincir mağazalarla ve önde gelen havayolu şirketleriyle işbirliği yapıyor. 2017’de 32 milyon TL’lik ihracat yapan ve toplamda 400 milyon TL ciro gerçekleştiren Dimes, sektörün gelişmesi için de yoğun çaba gösteriyor.

1. Ar-ge yatırımları

• Dimes, meyve suyu sektörü genelinde Ar-Ge merkezi olan tek firma. Tokat ve İzmir başta olmak üzere akademik kurumlarla ve bilim insanlarıyla birlikte çalışıyor. 2018 yılı itibarı ile Bakanlık onaylı resmi Ar-Ge merkezi niteliği kazanan Ar-Ge departmanında farklı ürün geliştirme projeleri yürütülüyor.

• Türkiye’de yüzde 100 portakal suyu üretiminde yerli portakal kullanan, bunun için özel üretim hattı yatırımı gerçekleştiren ilk marka. Yıllık 15 bin ton düzeyinde olan yerli portakal işleme kapasitesini, Ar-Ge merkezinde yürüttüğü bir projeyle, bir yıl içerisinde yüzde 50 artışla 22 bin ton düzeyine çekecek. Böylelikle yıllık yaklaşık 1,25 milyon dolarlık hammadde ithalatı, Türk çiftçisinden tedarik edilecek yerli portakalla ikame edilecek.

2. Sürdürülebilirlik çalışmaları

• Dimes, her yıl milyonlarca ücretsiz fidan dağıtıyor. Fidanlar, kendi alanında Türkiye’de bir ilk olan, kamu özel sektör ortaklığı Kazova M. Vasfi Diren çiftliğinde yetiştiriliyor.

• ‘Dönüşüm Doğamızda’ başlığı ile Tetra Pak Türkiye iş birliğinde yürütülen Dönüşüm Doğamızda Projesi, tüketicinin ürünü tükettikten sonra boş ambalajın doğrudan geri dönüşüm kutusuna atılmasıyla sonuçlanmasını öngörüyor. Bu olumlu davranışların, bilgilendirme ve özendirme yoluyla daha da yaygınlaştırması hedefleniyor. Dimes, Tetra Pak’ın Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2004 yılında başlattığı, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile devam eden ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesine de destek veriyor. Bu eğitimlerle, her yıl 10 binlerce ilk öğretim öğrencisine ulaşılıyor; yeni iyi niyet elçileri kazanılıyor.

3. Pazarlama yatıırımları

• 2015 yılında tüm iletişimini, “Hayata Başka Bak!” şemsiye söylemi altına toplayan Dimes, iletişimini tarıma değer katma vizyonu çerçevesinde yürütüyor. Son üç yıldır cirosunun yüzde dörtlük bir bölümünü pazarlama çalışmaların ayırıyor. Bunun sonucunda marka bilinirliği yüzde 90 düzeyine erişmiş durumda.

• Tükeciler “Dimes denilince aklınıza ne gelir?” sorusuna doğrudan “Meyve” cevabını veriyor.

Yemek.com İşbirliği

• DİMES’in, Yemek.Com üzerinde gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Kahvaltı Haritası” projesinde, Türkiye’nin 7 farklı bölgesinden, toplam 21 tarif, 7 farklı videolu anlatımla tanıtıldı.

• Proje sonucunda, 321 bin tekil okunma rakamına ulaşıldı, proje sayfasının tek başına okunma sayısı 144 bin oldu.

• Tarifler arasından en popüler olanı ise İzmir’den boyoz oldu. Boyoz tarifi, 30 bin okunma aldı.

• Facebook ve Youtube’da toplam 5.6 milyondan fazla izlenme, Instagram story’lerinde toplamda 2.2 milyon organik erişim rakamlarına ulaşıldı.

• Yemek.com projesinde yeni bir adım ise, video izleme ya da tarif okuma için sesli komut özelliği olacak. Mobil cihazlarda da kullanılabilecek bu özellikle, videolarda “başlat”, “durdur”, “ileri sar”, “geri sar”; tarifleri okurken de “aşağıya kaydır”, “yukarıya kaydır” sesli komutları verilebilecek.

• Sesli komut projesinin hayata geçirilmesinin bir amacı da, kullanıcıların elleri yemek hazırlamakla meşgulken, eller yağa, una, yumurtaya bulanmışken, tarifleri ses ile yönetebilmelerini sağlamak!

Alınan ödüller

• DİMES için Medina Turgul DDB reklam ajansı tarafından hazırlanan, sloganı, pozitif mesajları ve görsel dünyasını oluşturan rengarenk meyvelerle büyük beğeni toplayan “Hayata Başka Bak!” Kampanyası, 2017 Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nda, İçecek Kategorisinde Bronz Effie ile ödüllendirildi. DİMES bu ödülle gecede ödül alan tek meyve suyu markası oldu.

• DİMES, sürdürülebilirlik iletişimi çalışmalarıyla, 2017 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi’nin bu alandaki büyük ödülünün sahibi oldu.

• DİMES’in, araştırma kuruluşu GFK ile gerçekleştirdiği “Meyvelerin Gücü Adına” araştırma projesi, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından düzenlenen “Baykuş Ödülleri 2017” etkinliğinde Vizyoner Baykuş Bronz Ödülüne layık görüldü ve gecede ödül alan tek meyve suyu markası oldu.

• DİMES, farklı bağımsız araştırmalara göre, tüm alkolsüz içecek kategorisinde annelerin en güvendiği marka olarak yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar