Yıla hızlı başladık

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Noel tatilinde yatay seyreden piyasalar yeni yıla hızlı girdi. Yeni yılın ilk günlerinde dolar değer kazanırken, Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanaklarında belirsizliklere işaret edilmesi ile dolar endeksi bir miktar geri çekildi. Trump’ın otomotiv devlerinin Meksika yatırımlarını iptal etmeleri ya da daha yüksek sınır vergisi ödeme söylemleri bu belirsizlikleri doğrular nitelikte.
İçerde ise enflasyon rakamlarındaki yükseliş dikkat çekti. %8.53 olan 2016 yılı enflasyonu Merkez Bankası’nın tahmininin üzerinde kaldı. Çekirdek enflasyon tarafında ise kur geçişkenliğinin görülmeye başlandığını görüyoruz.

Zamların etkisi ile birlikte Aralık ayında yükselen enflasyon sonrası gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Önümüzdeki ay ÖTV ve köprü zamlarının etkileriyle enflasyonda yükseliş devam edebilir. İlk çeyrekte ayrıca petrol ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyon üzerinde etkili olacaktır. Şubat ve Mart aylarında baz etkisiyle birlikte enflasyonda yükselişin devam edebileceğini düşünüyorum.

Merkez Bankası’nın Ocak toplantısı önemli olacak. İç talepteki toparlanmanın yanında, kredi talebinde beklenen yükseliş bu yıl için enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Merkez Bankası Aralık ayı için enflasyonda yükseliş beklediğinden Ocak ayını pas geçebilir. Ancak ilk çeyrek rakamlarına göre Şubat veya Mart ayında faiz artırmak zorunda kalabilir.

Merkez Bankası’ndan bir faiz hamlesi gelmediği sürece TL’nin değer kaybetme sürece devam edebilir. Büyüme odaklanan Merkez Bankası faiz silahını elinden geldiği sürece kullanmayacaktır. Gelişmekte olan ülkelerin reel faizlerinle karşılaştırdığımızda, negatif reel faiz veren ülke olarak faizleri artırmak yabancı yatırımcı çekmek açısından doğru olacaktır.
Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarına baktığımızda ise 16 Aralık haftasından bu yana 3 haftadır artış görüyoruz. Yabancı para cinsinden mevduatlar 30 Aralık ile biten haftada 927 milyon dolar artışla 145,55 milyar dolar oldu. 23 Aralık’ta ise 271,8 milyon dolar artışla 144,62 milyar dolar olmuştu.

Dolardaki yükseliş algısı mevduatlarda da görülüyor. Geçtiğimiz hafta 3.64 ile yeni zirve yapan kurda 3.63-3.65 bölgesinin kuvvetli direnç olduğunu ve orta vadeli yeni zirveler için bu bölgenin geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yukarıda ise 3.75 ve 3.82 seviyeleri orta vadede yeni zirvelerin oluşabileceği bölgeler. Kısa vadeli önemli destek ise 3.55 bölgesi.

BİST tarafında ise 77 bin 700 ve 78 bin 200 seviyeleri, düşüş trendinin direnç seviyesi ve 200 günlük ortalamanın geçtiği önemli bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin altında satış baskısı 74 bin 800 -75 bin bölgesine kadar devam edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017