Yolcular için mobil uygulama başladı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurları, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından ülkemize gelen ve ülkemizden giden yolcuları gümrük uygulamaları hakkında bilgilendirmek için "Yolcular İçin Gümrük Rehberi" mobil uygulaması hazırlanmış bulunuyor. Cep telefonları ve tabletlere de yüklenebilen ve internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çevrimdışı olarak çalışabilen bu uygulama vatandaşlarımızın kullanımına açılmış bulunuyor. Yolcular bu uygulamanın “Ülkeye Giriş” ve “Ülkeden Çıkış” seçenekleri sayesinde;

- Yurt dışından Türkiye’ye gelirken beraberlerinde getirebilecekleri vergisiz eşyalar,
- Türkiye’ye getirilmesi yasak veya izne tabi olan eşyalar,
- Türkiye’den çıkarabilecekleri eşyalar,
hakkında bilgi edinebiliyor.

Bunun yanı sıra vatandaşlarımıza, kaçakçılık ihbarlarını uygulama üzerinden ücretsiz olarak yapabilme olanağı veriliyor. Bu sayede vatandaşlarımızın kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine olan katkılarının artırılması hedefleniyor. İlk etapta Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça dillerinde hizmet veren uygulama Google PlayStore ve IOS AppStore üzerinden “Yolcular için Gümrük Rehberi” şeklinde aratılarak yüklenebiliyor.

Bu uygulamanın yaygınlaştırılması ve vatandaşlarımızın haberdar edilmesi amacıyla gümrüklü yer ve sahalarda vatandaşlara duyurulması taşra teşkilatından istenmiş bulunuyor. Umarım bu uygulama sayesinde yolcu salonlarında ve kapı gümrük idarelerinde yolcuların yaşadıkları sorunlar bilgilendirme sayesinde aşılmış olur. Keza, hakları konusunda bilgi sahibi olan yolcuların gümrük görevlilerinin de işlerini kolaylaştırmış olacağı aşikardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar