Yön arayışı ne zaman biter?

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD’de Trump’ın başkan seçilmesinin ardından küresel ve yurtiçi piyasalarda Kasım - Mart döneminde oldukça önemli bir ralli hareketi gördük. ABD hisse senedi piyasalarında Kasım ayı başındaki diplerden Mart başındaki zirvelere kadar gözlenen yükseliş % 15 – 18; BİST-100 endeksindeki yükseliş ise % 25 civarına kadar ulaştı. Ay ortasındaki arka arkaya kritik merkez bankaları toplantılarının ardından ekonomi takviminin oldukça sakinleşmesi ve son günlerde Trump’a yönelik beklentilerin önemli ölçüde sorgulanır hâle gelmesiyle, yükseliş yerini çok büyük ölçüde yön arayışına bıraktı.

Kasım sonrasında, küresel piyasaların ağırlıklı olarak Trump’ın özellikle ABD’deki şirketleri güçlendirme yönündeki söylemleri, altyapı yatırımları, vergi teşvikleri gibi ekonomi vaatlerini satın aldığı söylenebilir. ABD’de başkanların ilk 100 günlerindeki icraatlerine atfedilen önem ve Trump’ın resmi olarak 68 gündür görevde olması dikkate alındığında; özellikle ekonomi vaatlerine dair hâlen somut bir adım görülmemiş olması piyasadaki yön arayışının önemli nedenlerinden. Ayrıca, Trump’ın, ilk icraatlarından olan göçmenlere yönelik attığı adımların ciddi eleştiri alarak hukuki sürece takılması ve “Obamacare” olarak bilinen sağlık reformuna ilişkin düzenlemelerin kendi partisi tarafından yeterli desteği bulamayarak geri çekilmesi de ekonomi ile ilgili vaatlerinin ne ölçüde ve ne zaman gerçekleşeceğine dair soruların artmasına yol açıyor.

Küresel piyasalardaki ralliyi de yön arayışını da tetikleyen çok büyük ölçüde Trump’a yönelik beklentiler oldu. Dolayısıyla, piyasalardaki yön arayışının sona ermesinin de yüksek ihtimalle Trump’ın ekonomi vaatlerine yönelik atacağı adımlar ve bunların yansımaları ile olması beklenebilir. Yurtiçi piyasalar özelinde, her ne kadar son günlerde küresel piyasalarla olan uyum artmış olsa da, 16 Nisan’da yapılacak referandumun sonuçları görülmeden anlamlı bir trendden bahsetmek oldukça zor görünüyor. BİST-100’ün bir süre daha ağırlıklı olarak 89.500 – 90.800 bandında kalması beklenebilir. Kısa vadeli en önemli destek 88.650, en önemli direnç olarak 91.450 seviyeleri izlenmeye devam edilebilir. Dolar/ TL’nin de ağırlıklı olarak 3.60 – 3.65 aralığındaki seyrini sürdürmesi beklenebilir. Haftanın geri kalanında, Trump’a yönelik beklentilerin yanı sıra, ABD ve Türkiye 2016 yılı büyüme ile ABD Kişisel Gelir ve Harcamalar verileri piyasalardaki oynaklığı artırma potansiyeline sahip önemli gelişmeler olarak not edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017