Yüzde 51’i kadına ait şirketlere pozitif ayrımcılık

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Küçük esnafın kurtuluşunun e-ticarette olduğunu savunan IdeaSoft’un Yönetim Kurulu Başkanı Seyhun Özkara, bu konuda kadın girişimcilerin değişim yaratma gücüne inanıyor. Özkara, yüzde 51 ve üzerinde kadın sahipliği olan şirketlere reklam ve e-ticaret desteği vererek birçok başarı hikayesinin mutfağında yer aldıklarını söylüyor. Hedef kadın işgücünü artırmak.

Başarı hikayelerini anlatırken “Bir hayal dünyayı değiştirir” gibi fiyakalı cümleler kurmak artık klişeden sayılıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi gördükten sonra şirketlere e-ticaret ve altyapı çözümleri sunmak üzere girişimcilik denizine balıklama atlayan Seyhun Özkara’nın hayallerini tam da bu sözlerle özetlemek mümkün oysa. Özkara, ekonominin kılcal damarları olarak görülen küçük esnafı dev alışveriş merkezlerinin karşısında ayakta tutarak dünyaya açmayı ve bu resmin başrolüne de kadın girişimcileri koyarak değişim yaratmayı hayal ederek çıkmış yola. Bu nedenle bir yandan ana işini yürütürken bir yandan da KAGİDER gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirlikleri yaparak kadın girişimcilere ekonomide daha fazla yer açmayı ilke edinmiş.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi olarak girdiği bütün platformlarda kadın girişimcileri bir adım ileri taşıyacak projeler üzerinde çalıştığını söyleyen Seyhun Özkara ile yaklaşık iki yıldır yüzlerce kadına yüz yüze eğitimler verdikleri #eticaretkadinlari projesini ve kadın girişimcilere verdikleri destekleri konuştuk.

4 milyon kadın iş hayatına girmeli

Seyhun Özkara’nın e-ticaretkadinlari projesine başlarken en büyük motivasyonu kadınların değişim ve gelişim konusundaki doğal yetenekleri olmuş. Bunu kadın olan her şirkette yakından gözlemlediğinin altını çizen Özkara, “Öyleyse neden istatistikler ile bu yetenek çelişiyor” sorusunun kendilerini böyle bir projeye yönlendirdiğini belirtiyor.

Özkara’nın paylaştığı veriler ilginç: “Devletler, merkez bankaları ve ekonomistler dünya genelinde yavaşlayan ekonomiye ivme kazandırmanın yollarını arıyor. Bana göre bunun yolu daha fazla kadını iş hayatına kazandırmak. OECD verilerine göre Türkiye’de çalışma yaşındaki 10 milyon kadından sadece 3.2’si işgücüne katılıyor. OECD’ye üye ülkelerin genel ortalaması ise yüzde 52 seviyesinde. Erkeklerle kadınlar arasındaki işgücüne katılım farkının kapanması için 4 milyon kadının daha ekonomik değer içerisinde yer alması gerekiyor. Bu farkın kapanması halinde Türkiye ekonomisine GSYH’sinin yüzde 20’si büyüklüğünde ekonomik katkı sunulacağı öngörülüyor.”

‘Kadın girişimcilerin kurtuluşu e-ticarette’

Peki işgücünde kadın ve erkek arasındaki farkı kapatmanın yolu nedir? İşte bu noktada kadının annelik gibi görevlerini de hesaba katarak tek çözümün e-ticaret olduğunu düşünüyor Seyhun Özkara. Diyor ki: “Artık kadınlar teknolojiyi kullanarak fikirlerini daha rahat hayata geçirebiliyor. Aslında teknoloji, bir anlamda herkese “eşit fırsat” sunuyor. Bizler de kadın girişimcilerimizi destekleyerek hem onlara e-ticaret alanında fırsat yaratmak istiyoruz hem de kadınların işgücüne katılım oranını artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu amaçla bütün Anadolu’ya çağrı yaptık. Gelin kadınlara e-ticareti ve girişimciliği anlatalım dedik. Büyük ilgi gördü. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak binlerce kadına eğitim verdik.” Her yıl yüzde 40’ın üzerinde büyüyen e-ticaret pazarında kadın girişimcilerin sayısının artırılmasını hedeflediklerini anlatan Özkara, Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği ile de etkinlikler düzenlediklerini vurguluyor. İllerdeki ticaret ve sanayi odalarının da destekleriyle yaklaşık 1.5 yılda 15 ayrı etkinlikte binlerce kadına e-ticaret sertifikası verildiğinin altını çiziyor.

Kadın patronlara ücretsiz danışmanlık

IdeaSoft’un gönüllü eğitimlerinin yanında kar amaçlı bir şirket olarak kadın girişimcilere yönelik yürüttüğü destekler de var. Kadın girişimciler için 7/24 danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Özkara, bunun yanında şirket kurulumundan ödeme sistemlerine, kargolamadan pazarlamaya kadar birçok konuda yardımcı olduklarını da ifade ediyor. Tüm bunların yanında kadın patronlara yönelik yürüttükleri pozitif ayrımcılıktan da bahsediyor Özkara: “Amacımız kadınlarda o ilk kıvılcımı çakmak. Gerisinin geleceğini biliyoruz. Buna cesaret eden kadınların sonraki aşamalarda da yanında oluyoruz. Üç yaşını aşmamış ve hisselerinin en az yüzde 51’i kadınlara ait olan şirketlere faaliyet alanlarımızın tümünde indirim uyguluyoruz. Reklam pazarlama danışmanlığı ve eğitimlerimizi ücretsiz veriyoruz.”

ENGELLİLER DE İŞ HAYATINA KATILSIN DİYE!

Türkiye’deki 5 milyondan fazla engellinin yalnızca yüzde 15’inin çalışma hayatına katıldığı, her 100 engelliden 15’inin ise engeli nedeniyle kendisine iş verilmeyeceğini düşündüğü gerçeğinden yola çıkan IdeaSoft, bu alanda da bir sosyal proje yürütüyor. İşgücüne katılan engelli bireylerin yalnızca yüzde 5 artmasının, Türkiye ekonomisine her yıl yaklaşık 600 milyon liralık katkı sağlayabileceğini hatırlatan Seyhun Özkara, bu konuda fayda yaratmak için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) işbirliğiyle “E-ticarete engel yok” adlı sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını söylüyor. Proje kapsamında, e-ticarete ilişkin kapsamlı eğitim programını başarıyla tamamlayan 16 omurilik felçli birey, “E-ticaret Uzmanı” sertifikası almaya hak kazandı.

Derneğin e-ticaret sitesini yönetmeye başlayacak olan üyeler aynı zamanda kendi girişimlerini kurmak için planlamalar yaptı. Proje kapsamında ayrıca Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu ile işitme engellilerin de e-ticarette var olabilecekleri bir çalışma yürütülüyor. Eğitim videolarına işaret dili eklenerek sertifikalı programı düzenleniyor. Özkara, “Ayrıca Down Sendromlular Derneği’yle birlikte bir farkındalık semineri düzenliyoruz. Eğitimler down sendromlu gençler tarafından veriliyor. Down sendromluların da iş hayatında var olabileceği ve ekonomiye katkı sağlayabileceği bu eğitimlerle kanıtlanıyor” diyor.

Kadın girişimciler en çok yasal sorun çıkmasından korkuyor

Evinde ya da küçük atölyesinde üretim yapan kadınların bunları satmak konusunda hevesli olduklarını ancak çeşitli endişeler nedeniyle bir türlü harekete geçme cesareti bulamadıklarını anlatan Seyhun Özkara, verdikleri ücretsiz e-ticaret eğitimlerinde en sık yöneltilen soruları şöyle sıralıyor:

• Bu ürünü internette satarsam yasal sorun yaşar mıyım?
• Şirketi nasıl kuracağım? Ya başarısız olursam…
• Ürünlerimi nasıl müşteriye ulaştıracağım, kargo sorununu nasıl çözeceğim?
• Sürekli müşteri bulabilecek miyim?
• Bu konuda deneyimli kadınlara nasıl ulaşabilirim?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar