Zirveye giden yol Trabzon’dan geçiyor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluğun iddialı adaylarından Beşiktaş, ecel terleri döktüğü Karabükspor maçının ardından bu kez çok zor bir deplasmanda 3 puan arayacak. 28. haftada Trabzon deplasmanına konuk olacak siyah-beyazlı ekip, yarışta geri kalmamak adına mutlak kazanmak zorunda. Kalan haftalar nazarı dikkate alındığında Galatasaray maçıyla birlikte kâğıt üzerinde en zor rakiplerden biri olarak görünen Trabzonspor, sahasında kolay geçit vermeyen bir ekip. Ligde bu haftaya kadar 14 iç saha maçına çıkan bordo-mavililer, sadece bir kez mağlup olurlarken (Eskişehirspor) 33 puanı hanelerine yazdırmayı başardılar. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda maç başına 2.43 gol ortalaması yakalayan Trabzonspor’un kalesinde gördüğü gol ortalaması ise 1.57 olarak gerçekleşti. Bordo-mavili ekibin derbi performansı da parlak. Fenerbahçe ile oynadığı iki maçta da kaybetmeyen Trabzonspor, Galatasaray’ı iki karşılaşmada 2-1 ve 3-0’lık skorlarla mağlup etmeyi başarmıştı. Beşiktaş ile bordo-mavililer arasında ligin ilk yarısında oynanan maç ise siyah-beyazlıların 3-0’lık galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Beşiktaş’ın deplasman karnesine göz atacak olursak, 14 maçta alınmış 33 puan görüyoruz. (11 galibiyet, 3 mağlubiyet) Slaven Bilic’in öğrencileri dış sahada Kayseri Erciyesspor, Eskişehirspor ve Fenerbahçe’ye mağlup olmuşlardı. Deplasmanlarda rakip filelere 22 gol gönderen Beşiktaş’ın yediği gol sayısı ise 10 olmuştu.

Maç öncesi her iki takımda da eksikler söz konusu. Siyah-beyazlı takımda Necip Uysal ve Serdar Kurtuluş kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Günay Güvenç, Ersan Gülüm, Veli Kavlak ve Tolga Zengin’in çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolcuları maça yetiştirmek için sağlık heyeti yoğun çaba harcarken, hangi oyuncuların maça yetişebilecekleri şimdilik belirsizliğini koruyor. Trabzonspor da sakatlardan yana epey dertli. Takımda Onur, Belkalem, Mustafa Akbaş, Musa Nizam, Aytaç Kara, Mehmet Ekici, Yatabare ve Cardozo’nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan burnu kırılan Mustafa Akbaş’ın Beşiktaş karşısında maskeyle görev yapabileceği öğrenildi. Cardozo ve Mehmet Ekici de büyük ihtimalle maç gününe kadar hazır hale gelecekler. Beşiktaş’ta Serdar Kurtuluş’un kart cezası önemli bir problemi de beraberinde getirdi. Slaven Bilic sağ bek mevkiinde Opare’ye şans verecek olursa, son dönemde yeniden savunma bloğunda görev almaya başlayan Sivok ile birlikte yabancı tercihlerinde sıkıntı yaşanması söz konusu. İdeal diyebileceğimiz tertipte; Opare, Sivok, Motta, Atiba, Sosa ve Demba Ba ile 6 yabancı kullanımı gündeme geleceğinden Beşiktaş teknik heyeti bu futbolcuların bir tanesinden vazgeçmek zorunda kalacak. Bu da hem maç başındaki kurguyu hem de oyuna müdahale anlamındaki seçenekleri etkileyebilir.

Taraflar arasında ligin ilk devresinde oynanan maçı Beşiktaş rahat biçimde kazanmış ve bunu yaparken de ileride baskıyla sonuca gitmişti. Trabzonspor’un lig başından bu yana çektiği en büyük sıkıntılardan biri gerek savunmadan topla çıkışta gerekse de defans ile ofans arasında köprü olacak oyuncular konusundaki yetersizlik. Ersun Yanal bu handikabı aşabilmek için Bosingwa’yı stoperde görevlendiriyor ancak bu kez de sağ kanat akınları büyük ölçüde sekteye uğruyor. Maça ilişkin tahminim Slaven Bilic’in son maçlarda tercih ettiği 4-4-2 düzeninden feragat ederek, yeniden 4-2-3-1 sistemine dönüş yapabileceği yönünde. Özellikle Olcay’ın takıma dönüşüyle “önde baskı” silahını bir kez daha kullanmak isteyebilir. Öte yandan Trabzonspor’un sahasındaki hücum iştahı da biliniyor. Beşiktaş açısından zor geçmesini beklediğim mücadele gollü bir sonuçla biterse bu beni şaşırtmayacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 29. HAFTAYA BAKIŞ

Akhisar Bld. Spor – Galatasaray 
Ligde son dört galibiyetinin üçünü iç sahada alan Akhisar Belediyespor, şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray’ı ağırlıyor. Ev sahibinde Tolga Ünlü cezalı. Koray Arslan’ın sakatlığı var. Sarı-kırmızılılarda ise Melo ve Chedjou sarı kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Hamit’in tedavisine devam ediliyor. Ege temsilcisi ligde fazla iddiası kalmayan ekiplerden biri ancak büyük maçlara motive olmak oyuncular açısından daha kolay. Özellikle Melo ve Chedjou’nun yokluğunda Galatasaray savunmasının zorlanabileceğini düşünüyorum. Karşılaşma kâğıt üzerinde kolay gibi gözükse de sarı-kırmızılılar epey zorlanabilir. Karşılıklı gol izleme ihtimalimiz var.

Fenerbahçe – Balıkesirspor 

Şampiyonluk yolunda haftayı kayıpsız kapatmak isteyen Fenerbahçe, Cihat Arslan’ı takımın başına getiren Balıkesirspor’u konuk ediyor. Sarı-lacivertlilerde Emre Belözoğlu, Raul Meireles ve Mehmet Topuz’un sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda ise sakatlığı bulunan Gökhan Ünal’n tedavisine devam ediliyor. Futbolda teknik adam değişimlerinin kısa vadede takımlara olumlu etki yaptığı bilinir ancak Balıkesirspor’un Kadıköy’de Fenerbahçe’ye kafa tutabilmesi oldukça zor görünüyor. Kırmızı-beyazlılar deplasmanlarda maç başına 2’den fazla gol yiyor. Hafta arası kupa maçı oynamasına rağmen çok büyük bir rehavete kapılmazsa sarı-lacivertli takım sahadan galibiyetle ayrılacaktır.

Kasımpaşa – Bursaspor 

Önder Özen yönetiminde geçtiğimiz hafta ilk galibiyetini alan Kasımpaşa’nın rakibi kupa ile ligi birlikte götüren Bursaspor. Ev sahibinde Alpaslan Öztürk kart cezalısı. Orhan Şam’ın tedavisine devam ediliyor. Bursaspor’da ise Renato Civelli’nin sakatlığı sürüyor. Bursaspor’un zaman zaman kupa maçlarının dönüşünde fiziksel ve mental erozyon yaşayabildiğini görmüştük. Dolayısıyla Fenerbahçe randevusu sonrası Kasımpaşa karşısında zorlanabilirler. Her iki takım da hücumda organize fakat savunmalarında sıkıntılı. Mevcut şartlar altında her iki takımın da gol bulabileceği ve gol sayısının 3 ya da daha fazla olabileceği bir maç oynanması beklenebilir.

İ.Başakşehir – Eskişehirspor 

Bursaspor ve Trabzonspor ile kıyasıya bir dördüncülük yarışının içinde olan Başakşehir’de hedef mutlak galibiyet. Ev sahibinde Mehmet Batdal ve Semih Şentürk’ün tedavilerine devam ediliyor. Son iki maçında 4 puan toplayan Eskişehirspor’da ise Akaminko, Sissoko ve Mirkan’ın sakatlıkları bulunuyor. Mücadele yönü yüksek ve pozisyonu az bir karşılaşma izlememiz söz konusu olabilir. Her iki takım da beraberliği cebine koyarak oynamayı seven ekipler. Son maçta aldığı ağır mağlubiyetin ardından Başakşehir’in bilindik savunma disiplinine döneceğini düşünüyorum. Dolayısıyla galibiyet için biraz daha şanslı olacaklardır.

Mersin İdman Yurdu – Torku Konyaspor 

Ligde üç maçtır kaybetmeyen Mersin İdman Yurdu ile yedi maçtır mağlubiyet yüzü görmeyen Torku Konyaspor’un mücadelesi. Maç öncesi ev sahibinde önemli bir eksik bulunmuyor. Yeşil-beyazlılarda Mario Felgueiras, Uğur İnceman, Benjamin Fuchs ve Ciprian Marica’nın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan hangilerinin maça yetişebilecekleri şimdilik belirsiz. İki takımın da form durumları yukarı yönlü olduğundan zevkli ve çekişmeli bir maçın bizleri beklediğini söyleyebiliriz. Son dönemde her iki ekip de gol yollarında etkili bir görüntü veriyor. Karşılıklı gol izlemek beni şaşırtmayacak.

KDÇ Karabükspor – Çaykur Rizespor 

Düşme hattını yakından ilgilendiren kritik bir mücadele. Beşiktaş’a uzatma dakikalarında yediği golle kaybeden Karabükspor’da Waterman ve Erdem Özgenç kart cezalısı. Mabiala ve Emre’nin sakatlıkları var. Karadeniz temsilcisinde ise Koray Altınay, Kweuke ve Lafferty’nin hafif sakatlıkları bulunuyor. Hiç şüphesiz maçta kıran kırana bir mücadele yaşanacak. İki takım arasında 7 puan fark olması bakımından beraberlik de Çaykur Rizespor’un işine yarayacaktır. Dolayısıyla “yenemiyorsan yenilme” görüşünü benimseyebilirler. Her ne kadar son dönemdeki form durumlarını beğenmesem de Rizespor’un bu maçtan istediğini alarak ayrılabileceğini düşünüyorum.

Gaziantepspor – Gençlerbirliği 

Ligde dokuzuncu ve onuncu sırada yer alan iki takımın kapışması. Ev sahibinde Karcemarskas ve Vranjes’in sakatlıkları bulunuyor. Başkent temsilcisinde ise Landel ve Doğa kart cezalısı. Hleb, Nizamettin, Guido ve Özgür’ün çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. İki takım arasında oynanacak maçın beraberliğe yakın bir tempoda geçmesini bekliyorum. Gaziantepspor, güçlü savunma organizasyonuyla rakibine direnecektir ancak hücumda sıkıntıları var. İç sahadaki 14 maçta sadece 11 gol atabildiler. Öte yandan Gençlerbirliği, El Kabir’in dönüşü ve Stancu’nun iyileşmesiyle ofansif açıdan tehlikeli bir takım halini alacak. Dengeyi bozan taraf başkent temsilcisi olabilir.

K.Erciyesspor – M.Sivasspor 

Kümede kalma yolunda umutları günden güne azalan Kayseri Erciyesspor, sahasında 31 puanlı Sivasspor’u ağırlıyor. Mavi-siyahlı takımda Mahmut Özen kart cezası nedeniyle görev alamayacak. Cenk Ahmet, Barış Memiş ve İlhan Parlak sakatlığı bulunan oyuncular. Kupadaki Galatasaray maçının ardından lige dönecek Sivasspor’da ise Korcan, İbrahim Toraman, Ziya Erdal ve Eneramo’nun sakatlıkları bulunuyor. Can havliyle maça asılacak Erciyesspor için yorgun Sivasspor’u ağırlamak şans olarak nitelendirilebilir. Haftada iki maç oynama pratiği olmayan takımlar için kupa maçları zaman zaman menfi etkiler yaratabiliyor. Erciyesspor bu durumu kullanabilirse sürpriz bir sonuca imza atabilir.

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları:
Serdar Kurtuluş (Beşiktaş), Erdem Özgenç (Karabükspor), Michel Landel (Gençlerbirliği), Felipe Melo (Galatasaray), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Mahmut Özen (K.Erciyesspor), Tolga Ünlü (Akhisar Bld. Spor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Necip Uysal (Beşiktaş), Boy Waterman (Karabükspor), Doğa Kaya (Gençlerbirliği), Alpaslan Öztürk (Kasımpaşa)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Trabzonspor – Beşiktaş 
Tarih: 03.05.2015 Saat: 19.00
Stat: H.Avni Aker Stadı 
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 16°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016