Zor işlerden biri: Lojistik

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Bir ülkenin kalkınmışlığındaki göstergelerden biri de mal ve hizmet hareketlerinin yoğunluğudur. Etrafımıza baktığımızda bir sakinlik görüyorsak sorun vardır.

Şöyle ki; tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak esas amaç olduğuna göre, üretim noktasından tüketimin son yerine kadar malların, hizmetlerin ve konuya ilişkin bilginin seyahat etmesi gerekiyor.
Bu hareket etkin olmalı ve ileri geri yürüyebilecek nitelikte ise başarı geliyor. Depolanma ise bu süreçte çok önemli bir yer tutuyor. Bu sürecin planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesinin yanı sıra bilgilerin hız ve hareketliliğinin de dikkate alınması gerekiyor. Ki teknolojik araçlar bu işi zaten kolaylaştırıyor.
Ekonomik ve sosyal yönü bulunan bu süreci en iyi tanımlayan kavram lojistik oluyor. Kuşkusuz, bu kavram içinde üç faaliyetin birlikte yer aldığını söylemek mümkün. Nakliye, depolama ve tedarik.
Bu faaliyetin yürütülmesinde birçok kamu kurum ve kuruluşunun devrede olduğu görülüyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de gümrük otoritesi oluyor. Faaliyetin gümrük boyutunda; antrepoculuk, transit ve lojistik merkez işlemleri gümrük mevzuatına göre şekilleniyor.
Dış ticaretin lojistiğinde; ihracat süreç ve işlemleri, Forwarder işlemleri, Taşıyıcı süreçleri, acente işlemleri, ithalat süreçleri ve işlemleri devreye giriyor. Keza; tersine bu süreç de işliyor. 
Kuşkusuz, ulusal ve uluslararası lojistik süreçleri farklılık gösteriyor. Ancak; dünya çapındaki örgütlerin kuralları gün geçtikçe herkes tarafından uygulanacak gibi gözüküyor.
Ekonomiye dinamizm taşıyan bu sektörlerin karşılaştıkları sorunları saymakla bitiremeyiz. 
Çok sayıda kurum ve kuruluşun içinde olduğu bu süreçlere dair mevzuatın çokluğu ve çeşitliliği biryana uluslararası rekabetin acımasız koşulları başlı başına bir dert. Cüz'i kar oranlarının söz konuş olduğu günümüz ticaretinde, verimlilik için Ar-Ge ve maliyet analizleri önem taşıyor. 
Kuşkusuz kamu otoritesi boş durmuyor. Yaptığı analizlerle lojistik sistemleri oluşturuluyor. Bu anlamda; lojistik üsleri, parkları, köyleri, merkezleri kurulma ve işletilme süreçleri devam ediyor. Trafik-yol-çevresel maliyetler-enerji ve işgücü maliyetleri-uluslararası ticaret koridorları- dikkate alınarak yer seçimleri yapılıyor.
Ancak; başlı başına net bir mevzuata sahip olması gereken ve birkaç kamu kuruluşu ile muhattabiyet sınırları çizilmesi gereken bir alanda, çeşitli bakanlıkların birbiri ile uyumlu olmayan mevzuatları arasında bu sektörün ayakta kalmasını takdirle karşılıyorum.
Hoş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye "...lojistik merkezleri kurulmasına, işletilmesine ve buralarda yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları belirlemek.." gibi bir görevi eklemiş bulunuyor. 
Bu amaçla, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Avni Ertaş öncülüğünde önemli çalışmalar yapıyor. 
Konu çok geniş ve ekonominin tüm alanlarını ilgilendiriyor, ileriki zamanlarda bazı detayları paylaşmak umuduyla…. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar