OSB’lerin beklentileri ve şikayetleri...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İlki 52 yıl önce kurulan ve bugün sayıları 297’ye ulaşmış olan OSB’lerle ilgili 19 Aralık 2015’te açıklanan 64. Hükümet Eylem Planında 21 Haziran 2016’ya kadar gerçekleşecek OSBlerle ilgili 73 ve 74. Maddelerde iyileştirmeler yer alıyor. 

Ayrıca 72. Madede de “Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak” deniliyor. 73. Maddede , “Endüstri Bölgeleri ve OSB’lerde arsa maliyetleri azaltılacak” bilgisi yer alırken, 74. Maddede ise “OSB’lerde yetki karmaşasını ortadan kaldıracak yapı oluşturulacak” açıklamasına yer veriliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının  16-17 Ocak 2016’da çözüme yönelik OSB’lerin görüş ve önerilerin tesbiti için düzenlediği  “Üretim reformu Paketi çalıştayı”nda 125 soruna karşılık 625 çözüm önerisini rapor haline getirerek, 15 öncelikli çözüm OSB’lerce vurgulanmış. 

Yurt Haberleri servisimizin haberinde bu konuda OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu ile dört OSB Başkanının görüşlerine ve değerlendirmelerine yer veriliyor. Bu konuda OSB başkanlarının en önemli şikayetleri arasında, yatırım maliyetlerini en çok yükselten konu kamulaştırmaların uzaması, OSB’lerde tüm hizmetlerin OSB yönetimlerince gerçekleştirilmesine karşın, aydınlatma, temizlik ve emlak vergilerinin belediyelerce alınması gibi konular yer alıyor. 

Arsa maliyetlerini azaltacak ve yatki karmaşasını ortadan kaldıracak etkili yönetim yapısının oluşmasındaki düzenlemeler ele alınırken kendilerinin devrede olması  gerektiğini vurguluyorlar.

OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, Küçük Sanayi Sitelerinde büyüyen firmaların OSB’lerde yerlerini alırken, OSB’lerde gelişimini tamamlayan firmaların yatırımcıları için de yeni yatırım sahaları hazırlanması gerektiğini bunlara, “Yeni nesil OSB’ler” adının verildiğini belirtiyor.

Nakıoboğlu, Yeni Nesil OSB’lerin özelliklerini sıralarken, “Sanayinin minumum maliyeti, azami verimlilik ve yeşil çevreci yatırım alanlarında yeşil üretim yapıldığı, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami derecede faydalanarak karbon salınımını minümum seviyeye düşürüldüğü, antrepo, gümrük, depo, lojistik hizmetleri, her türlü ulaşım olanakları ile donatılmış ve büyük üretim tesislerine uygun sanayi havzalarıdır” açıklamasını yapıyor.

Bir yandan bu yeni nesil OSB’ler önerilirken, bir yandan da OSB’lerin islahı konusunda da yapılması gerekenler bulunuyor.  Bir süredir bu konuda konuşulanlar arasında, OSB’lerde arsa spekülasyonlarının önlenmesi için düzenlemeler yapılması, Kamunun TOKİ gibi kurumlarıyla OSB’lerde fabrika binalarını yaparak, firmalara kiralaması gibi konular yer alıyor. Bununla  firmaların bina yatırımlarına para harcamalarının önüne  geçilerek kıt sermayelerini, üretime dönük daha verimli kullanmalarının sağlanabileceği belirtiliyor.

OSB’ler konusunun Hükümetin Eylem Planında yer alması ve yeni düzenlemelerin OSB’lerin islahına ve üretimde verimliliğin artmasına yol açacağını düşünüyorum.         

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar