Ağbal’dan temkinli iyimserlik ve yapılacaklarla ilgili açıklamaları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Bankalar Birliği-Masak Çalıştay’ında yaptığı konuşmada “Temkinli bir iyimserlik duruşu içersinde” yapılması gerekenlerin neler olduğunu sıralayıp”, 2016 yılının 2015’ten ekonomik açııdan daha iyi bir yıl olacağına inandığını, bu yıl  enflasyonun daha düşük olacağını açıkladı. 

Ağbal, “Ekonomi hiçbir şekilde maceraya girilecek alan değildir.Mali disiplin ekonomiye önemli katkı veren bir çıpadır ve buna mutlaka sahip çıkılmamlıdır” diyerek, para ve maliye politikalarında temkinli  duruşun sürmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bugün ekonomiyle ilgili bir şey konuşacaksak bunun başında bankalarımız gelir. Ekonomimizin güçlü yanlarını konuşurken söylediğimiz iki konu var. Birincisi güçlü bankacılık sistemine sahip olmamız. İkincisi ise güçlü maliye politikasıdır,” diyen Ağbal, Şubat’ın ilk yarısından itibaren dünya piyasalarında olumlu bir havanın ortaya çıktığını, son iki ayda Türkiye’ye sermaye akımlarının arttığını, ülkemizle ilgili kırılganlık söylemlerinin azaldığını belirterek, “Ama bütün bunlar reform heyecanımızı ve ihtiyatlı duruşumuzu aşağıya çekmiyor, hatta daha da yukarı çekiyor” değerlendirmesini yapıyor.

Ağbal yapısal reformların devam etmesi gerektiğini, bütçe hedeflerine ulaşmak için  her türlü önlemi alacaklarını, Türkiye ekonomisinde ihtiyatlı duruşun sergilenmeye devam edileceğini belirterek, yeni dönemdeki reform çalışmaları konusunda  yapılacaklarla ilgili şu bilgileri verdi:

 -Finans sektörünü ilgilendiren vergi düzenlemelerini bir iki hafta içersinde açıklayacağız. Türkiye yeni, modern yatırım ortamını teşvik eden bir gelir sistemine kavuşacak.  Özellikle damga vergisi ve Banka Sigorta Muamele Vergisi gibi konularda sektördeki farklılıkları ortadan kaldırıp, bütün sektör için eşit hale getireceğiz.

-Finans sektöründe bankalar, katılım bankaları, finans kuruluşları var. Değişik kanunlarda değişik uygulamalar var. Farklılıkları gidererek bütün sektörün vergi kanunları karşısında aynı duruma gelmesini, piyasadaki aktörlerin aynı vergi düzenlemeleri ile rekabet yapmalarına imkan verecek ortamın oluşmasını sağlayacağız.

- Çalışma hayatı için,“Güvenceli esneklik” sistemi düzenlemesi komisyondan geçti yakın zamanda Meclisten geçirerek iş gücü piyasalarındaki katılıklardan birini gideren reformu hayata geçireceğiz.

-Geçmiş on yılın tartışma konusu olan mevcut kıdem tezminatı sistemi işveren kadar çalışanı da memnun etmiyor. Rasyonel olmayan unsurlar içeriyor. Hem işveren hem çalışan için rasyonel olmayan bu sistemi değiştirelim. Kıdem tazminatını çalışan için alınabilir ve revize edilebilir sisteme dönüştürülebilir olmasının çalışmasını yapacağız.

-Kayıt dışı ile mücadelenin temel yollarından birisi paranın takip edilmesidir. Biz, uluslararası Mali  Eylem Görev Gücü FATF ‘ın üyesi olarak kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda her türlü uluslararasındaki işbirliği içersinde yer alıyoruz. Bir terör örgütünün Avrupa’da bir ülkede açıkça bir banka hesap numarası vererek yardım talep etmesinin o  ülke tarafından önlenmemesini ise üzüntüyle karşılıyoruz.

Maliye Bakanı Ağbal, temkinli bir iyimserlik içeren açıklamalarını yaparken, reform politikalarının süreklilik taşıması gerektiğini vurguluyor. Uygulanacak faiz gibi ekonomiyi  kısa ve orta vadede etkileyecek çok önemli parametrelerin  ekonomik gerçeklerle uyumlu olması gerektiğinin de altını çiziyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar