Altunyaldız: Yeni Ar-Ge paketi ile üretimde sıçrama dönemine girdik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ankara Sohbeti’nin bu haftaki konuğu olan TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Sanayi Komisyonunda kabul edilip, Meclis Genel Kurulu'na inen Ar-Ge paketiyle ilgili açıklamalar yaparken, “Yeni Ar-Ge yasasına bağlı paket ile NASDAQ benzeri bir modeli esas alacağız. Sanayi Komisyonu olarak sahaya ineceğiz, sanayi tesislerini OSB’leri gezip sıcak temasta bulunacağız. İzlenimlerimizi yasal düzenlemelerle yansıtmaya çalışacağız. Tespitlerimizi hükümete sunacağız. Burada sağlıklı bir eko-sistem yakaladığımız zaman kesinlikle olumlu sonuç alabileceğimiz kanaatindeyim" diyor. 

Türkiye’de 2003 yılında GSMH’nın yüzde 0.48’i oranında olan Ar-Ge harcamaları son dönemde yüzde 0.95 seviyesine yükselmiş, yüzde 1’e yaklaşmış durumda. Buna karşın Türkiye Ar-Ge harcamaları 46 OECD ülkesi içersinde ortalamanın altındaki 5 ülkeden biri. 2023 yılında AB ortalaması olan yüzde 3 oranına ulaşılabilmesi için ise Ar-Ge harcamalarının GSMH içindeki payının bugünün üç katından fazla artması gerekiyor. Ar-Ge yatırımları rekabet avantajı sağlamanın yanı sıra, yabancı sermaye çekmeyi artırıyor, verimliliği geliştiriyor, teknolojide dışa bağımlılığı azaltıyor. Bu açılardan Ar-Ge yatırımları büyük önem taşıyor. 

Altunyaldız, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı sanayide dönüşümün vageçilmezleri olarak gördüğünü, bunların sanayide dönüşüme büyük katkı vereceğine inandığını belirtiyor. Fikri olup kaynağı kıt olan gençlerin üretime yönlendirileceği bir eko sistemin yaratılmasını amaçladıklarını açıklıyor. Altunyaldız, “Ortaya bir ürün çıkaran genç, kamu ihalelerine giremiyorsa, Bakanlık ona bir ürün belgesi veriyor ve bu ürün balgesiyle iş bitirme belgesi aranmadan doğrudan ihaleye girilebilecek. Bu da genç girişimcinin ortaya çıkan ürününün hemen ticarileşmesini sağlayacak önemli bir kanal olacak” değerlendirmesini yapıyor.

Üniversite sanayi işbirliği alanındaki sıkışıklıkların da giderileceğini belirten Altunyaldız, “Akademisyenlerin sahada çalışmalarını özendiren düzenlemeler var. Akademisyenlere dönük teşvikler var. Ayrıca yurtdışından nitelikli innsanların yurtdumuzda çalışmalarını özendirici düzenlemelerde söz konusu”açıklamasını yapıyor. 

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için adımlar atıldığını, ancak dünya liginde gidilecek yolumuz olduğunu belirten Altunyaldız, “Türkiye kar transferi, sermayeye güven unsurlarında çok iyi, ancak izin süreçlerinde ÇED raporları gibi alanlarda daha iyi olması gerekiyor” diyerek sorunlu alanlara değiniyor. Şirket kurma ve yatırm süreçleri konularının iyileştirilmesi için, “Türkiye dijital devrimi e-Türkiye’yi yapmak zorunda. Kamunun büyütülmesi değil, e-Türkiye ile kamunun küçültülmesi sürecine girmemiz gerekiyor. Bu yönde adımlar atılıyor.Vizyonumuzda bu var. Kamuyu küçültecek ve her türlü belgenin dijital ortamdan temin edildiği bir yöne doğru gidiyoruz” diyor.

Görüldüğü gibi Ankara Sohbetine katılan Ziya Altunyaldız, yeni Ar-Ge düzenlemelerine bağlı olarak amaçlarını ortaya koyarken, sistem içersinde aksaklıkları giderecek yeni düzenlemelere ihtiyaç oılduğunun da altını çiziyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar