Başbakan’ın şimdi, eleştirilerini kendisini yanıltan danışmanlarına

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan, eleştirilerini danışmanlarına yöneltmeli

 

Başbakan’ın eleştirileri karşısında 2 Haziran’da Erdem Başçı’nın Hükümete sunumu öncesi yazdığım “Önemi ispatlanmış bir konu: Merkez Bankasının özerkliği” başlıklı yazımda Başbakan Erdoğan’ın, “danışmanları ve bazı yazarların etkisiyle” Merkez Bankasına karşı eleştirel tavır almasını anlamlı bulmadığımı belirttim. 

Buna dayanak olarak, “Ekonomimiz bütün badirelere rağmen, yeni bir model üretmeden yoluna devam edebiliyorsa bunda özerk kurumların ve Merkez Bankası’nın önemli rolü olduğu unutulmamalıdır” düşüncesinin altını çizdim.

Başçı’ya bazı yazarlarca istifa çağrısı yapılırken, Başbakan yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Merkez Bankası özerkliğini savunmalarının” önemli olduğunu belirttim.
2 Haziran günü Erdem Başçı’nın 52 sayfalık kapsamlı  Bakanlar Kurulu sunumu sonrası, konuyu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Merkez Bankası Başkasının Bakanlar Kurulu’na yapığı sunumu fevkalade isabetli olarak değerlendiriyorum. Biz, güçlü bir ekonomi yönetiminin başarısında Merkez Bankası bağımsızlığını gördük. Bu ilkeye sadık kaldık. Faiz Merkez Bankası’nın görevlerinden sadece bir tanesidir” yorumunu yaptı.

Konuyu değerlendiren ekonomi yazarları, Erdem Başçı’nın Bakanlar Kurulunu ikna etmesinde Faiz oranları/Enflasyon oranları dengesini ortaya koyan Fisher Eğrisi’nin önemli etkisi olduğunun altını çizdiler... 

Oysa, Erdem Başçı, 7 Nisan’da Kayseri’de yaptığı sunumda hem enflasyonun Mayıs’ta en tepe noktasını gördükten sonra, düşüşe geçeceğini açıkladı. Ayrıca faizlerin hızla yükseltilmesinin ve sıkılaştırma politikasının olumlu sonuç verdiğini, düşüşün ise enflasyon seyrine bağlı olarak daha küçük adımlarla olacağını belirtti. Bunu anlatırken Bakanlar Kurulu sunumunda da yer verdiği Fisher eğrisini de aktardı.

Buna rağmen, Başbakan art arda yaptığı açıklamalarında Merkez Bankası’na hızlı faiz indirimi baskısını tekrarladı. Merkez Bankası son PPK toplantısında yine “küçük adımlı” bir faiz indirimine giderken, kendi veri setini değerlendirerek hareket etti. Bu da eleştiriye neden oldu. O nedenle 2 Haziran sunumu öncesi, “istifa söylentili” gergin bir ortam söz konusuydu. Son sunum sonrası Başbakan Erdoğan ise ikna olmadığını, ”Merkez Bankası’nın faiz noktasındaki açıklamasını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konudaki şeyleri zaten kendilerine tarafımızdan iletilmiştir” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Başçı, 2 Haziran sunumunda, politikalarını ve buna bağlı hareketlerinin savunusunu Bakanlar Kurulu’nda yaptı. Arınç toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “sunumu fevkalade başarılı” bulduklarını, Merkez Bankası bağımsızlığının ekonomi yönetiminin başarısına katkısı olduğuna inancını açıkladı.
Bakanlar Kurulu’ndaki bu ikna edici açıklamaları sonrası, Merkez Bankası Bağımsızlığına saygı duyarak hareket edilmesi gerekir. Başbakan Erdoğan’ın kendisine faiz indirimi konusunda verdikleri bilgilerle “sert demeçler” verdiren danışmanlarının, bilgi eksikliğini ortaya koyan durumu saptayarak, şimdi eleştirilerini uzmanlarına yöneltmesi gerekir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar